OTAC TROSTRUKOG UBOJICE 'Najradije bih da sam ja na njegovu mjestu i da je on vani'

OTAC TROSTRUKOG UBOJICE 'Najradije bih da sam ja na njegovu mjestu i da je on vani'

Novinari Jutarnjeg razgovarali su s Antom Zavadlavom

Najgore mi je ujutro. I u ovom trenutku razmišljam kako bih najradije da sam ja na njegovu mjestu i da je on vani. Znam da to nije moguće. I toga mi je najviše ža. Bojim se za Filipa. Hoće li on to uspjeti izdržati? U stanju je takvom kakvo je. Nisam se čuo s njim, ali sljedeći tjedan probat ću doći do njega, posjetiti ga bude li moguće. Da ga idem gore vidit - rekao je novinarima Jutarnjeg lista Ante Zavadlav, tjedan dana nakon trostrukog ubojstva podno Marjana, za koje je okrivljen njegov najstariji sin, Filip.

- Čekaj da saberem misli, bit će vremena - kaže dalje. 

Tijekom telefonskog razgovora otac trostrukog ubojice nekoliko je puta zaplakao. Kaže da se s ovom, dosad najtežom životnom situacijom nosi jer je imao puno takvih životnih kriza, ali nijedna se ne može mjeriti s ovom.

- Ćaća moj, učinija sam groznu stvar - navodno su bile riječi koje je Filip rekao ocu nakon ubojstva, kažu bliski prijatelji. Bilo je to oko 16.15.

Nakon toga su on i otac, navodno, odmah išli potražiti časnu sestru koja je, rekli su nam iz kruga obitelji Zavadlav, jako voljela Filipa, međutim, nisu je našli. Nakon toga ih je psiholog Centra za socijalnu skrb nagovorio da se nađu u kafiću Borsalino nedaleko od sjedišta splitske policije i već u 16.30 sati bili su ondje.

- Ma čujte, on je bija zaključan. O svemu tome se doznalo, kako da vam kažem, u dahu - kaže Filipov otac.

Izjave majke svojih sinova ne želi komentirati, ali na tvrdnju novinara Jutarnjeg kako imaju saznanja da se 20 godina 'lomija' u njihovu međusobnom odnosu, samo je izustio: 'Je, je, istina je to'. Više puta želio je prekinuti razgovor.

- Želio sam izraziti sućut obiteljima koje je usmrtio moj sin, ali mi je savjetovano da možda još nije vrijeme - tvrdi Ante Zavadlav. 

Nakon tih riječi, čovjek čiji sinovi nisu imali bezbrižno i lijepo djetinjstvo, spustio je slušalicu.

Je li odluku o ubojstvu Filip Zavadlav donio u svom podstanarskom stanu ili u roditeljskom domu koji je prema fotografijama do kojih je došao Jutarnji list izgledao kao utočište beskućnika, kao dom ispunjen drogom, međusobnim sukobima, netrpeljivosti, sumnji razorene obitelji. Hrpa neopranog suđa, odbačene prazne kartonske kutije mlijeka pod sudoperom, prazne kutije cigareta, ugašeni čikovi i ustajali pepeo cigareta na tanjuriću šalice kave, razbacana odjeća i posteljina ispod i po krevetima na kat uz prozor spavaće sobe kroz koji dopire svjetlo samo scenografija je i sasvim je izvjesno na neki način uzročno-posljedična veza zločina zbog kojeg su ugašena tri života.

Otac Ante pomorac je kojeg često nije bilo kod kuće. U mladosti je, kako su pisali pojedini mediji, bio na heroinu. 

- Otac Ante je bio strog, nekad nasilan. Da, bili su disfunkcionalna obitelj, ali takvih je bilo napretek tih godina, nisu oni bili jedini. Djeca su bježala od svega toga, živjela na ulici. Još tada počela su se družiti sa starijim dečkima. Prvo pivo na zidiću, motala se trava, išlo na utakmice Hajduka... Klasična splitska priča tog vremena - govori jedan Filipov poznanik.

Za Filipa kaže da je uvijek odskakao od svoje obitelji. Zanimao ga je sport, bavio se judom, a droga nikad nije bila njegov đir. Pomalo apsurdno, jer je u peteročlanoj obitelji njih četvero bilo 'na dopu'.

- A njemu to stvarno nije pasalo, povukao bi nekoliko dimova marihuane pa rekao da mu je loše - kaže sugovornik Jutarnjeg.

Obitelj je od samih početaka bila problematična. Samo dvije godine nakon što je rođen Filip, unatoč rizičnoj trudnoći, Centar za socijalnu skrb stavio je obitelj pod nadzor, sve do 2016., kad su mjere prestale po sili zakona. Njihov obiteljski dosje prepun je batina i suza, a maleni je Filip pokušavao zaštititi svoju mlađu braću. Majka bi često izbivala, nekad i po nekoliko mjeseci, no kad bi se vratila djeci, nije bilo ništa bolje - do izražaja je dolazila njezina loša strana.

U nekad veselom dječaku rastao je bijes. Bio je ljut na nasilnog oca, bijesan na drogiranu majku, izbezumljen zbog ovisne braće... Prvi je put 'pukao' 2013. Tada je isprebijao brata, zbog čega je osuđen na 30 dana zatvora, uvjetno na šest mjeseci. Krenule su prve krađe, iz haustora je ukrao bicikl, majci pomagao u sitnim krađama i provalama... Djetinjstvo u groznoj obitelji počelo je uzimati danak, a Filip, kojeg je uvijek odgajala ulica, počeo se pretvarati u klasičnog klošara i kriminalca.

Ipak, sreća mu se osmjehnula kad je, nakon dovršene Pomorske, 2018. otišao na brod postavši časnik na palubi. U tih je 14 mjeseci zaradio novac, stekao radno iskustvo, uspostavio dobre kontakte. Htio se izvući iz ponora u koji ga je uvlačilo odrastanje u takvoj obitelji. 

Tjedan prije krvavog zločina u Splitu, točnije 3. siječnja, Filip se u SMS poruci pohvalio majci da je nakon dugih sedam godina konačno zakopao ratnu sjekiru s ocem. Višegodišnja šutnja uslijedila je netom prije Filipova 18. rođendana. Bilo je to 2011. Već odavno disfunkcionalna obitelj jedva je 'vukla' konce i komunicirala. Svakodnevne trzavice između njih dovele su do te mjere da, osim što nisu spavali u istoj sobi, nisu kao obitelj zajedno ni kuhali, ni sjedili za istim stolom i jeli. Jednog dana supružnici Zavadlav i njihov srednjoškolac Filip bili su sami u stanu. U dvije odvojene 'akcije', Etel je skuhala ručak baš kao i Ante, a Filip je odabrao majčin.

- Iz Ante je tada proključalo. To što Filip nije htio jesti njegovo jelo toliko mu je diglo živce da je čekao trenutak kad će mu napakostiti. Čim se Filip okrenuo prema frižideru da si izvadi sok, otac ga je napao s leđa. Udario ga je i počeo čupati za kosu, a Filip ga je instinktivno odgurnuo da se obrani pa ga je otac odvukao u sobu i počeo cipelariti. Jaukao je pa sam se pokušala umiješati, ali je Ante udario i mene. Filip se s ocem svih ovih sedam godina pokušavao pomiriti, no otac je to odbijao na vrlo okrutan način. 

- Ponižavao ga je pritom i vrijeđao. I evo, čim su se pomirili, uvjerena sam da je poslušao neki od očevih ‘briljantnih’ savjeta jer je dobro znao što otac misli o dilerima i svakodnevno je ponavljao da svakom dileru treba sasut metak u čelo - kaže Etel Zavadlav.

Grozne obiteljske uvjete zorno opisuje i Antin brat, Filipov stric.

- Reći ću vam samo da se moj brat lomija 20 godina, da je sve radio zbog svoje dice. Obratite se socijalnoj skrbi, policiji, sudovima. Nisam kompetentan za to. Oni će vam sad reći da su radili sve u okviru svojih nadležnosti, ali ja mislim da nisu. Doći će trenutak i mjesto gdje će se to reći i kad će se doznati istina - rekao je. 

Mnogo je puta spomenuta redovnica Filipa izvlačila iz kriza. Povjeravao joj se, govorio joj sve što ga je tištilo. Upravo je ona nazvala Marcelu Sunaru i rekla da 'momku treba pomoć'.

- Već osam dana nisam zaspao. Kad pokušam zaspati, dolaze mi čudne misli. Razmišljam o samoubojstvu - pričao je Sunari Filip.

A onda je prelomio. Dva tjedna nije spavao. U ruke je uzeo automatsku pušku i izrešetao trojicu. Trebao je još jednog, ali je odustao. Presvukao se, sakrio pušku i sjeo u kafić nadomak splitske policijske uprave nakon što ga je u to telefonom uvjerio socijalni radnik koji ga prepoznao na videu koji je kružio internetom nakon krvavog ubojstva. Filip se mirno predao i otišao iza rešetaka, gdje će, po svemu sudeći, dočekati starost, piše Jutarnji.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(57472, "");
Pregledaj komentare