Ovaj momak iz Duilova treba našu pomoć

Ovaj momak iz Duilova treba našu pomoć

Osamnaestogodišnjak gotovo cijeli život ima problema sa zdravljem, a sada je pred njim operacija u Beču

Ivan Višić 18-godišnjak je iz splitskog kvarta Duilovo. Tu cijeli život stanuje u kompleksu 'bungalovi'. Živi s majkom, ocem (hrvatskim braniteljem), tri sestre (14, 11 i 6 godina), te s malim bratom Lukom u dobi od jedne godine s Downovim sindromom, a s kojim ima najveću poveznicu.

Ivana svi pamte kao uvijek veselog i razigranog dječaka, iako ga cijeli život prate bolesti zbog kojih nije imao nimalo lako djetinjstvo. Povijest njegovih bolesti počinje još od malih nogu (česti bronhitisi), a 2005. mu je utvrđena cistična fibroza. Godine 2014. prebolio je vodene kozice, a zbog upale pluća je više puta hospitaliziran. U ožujku i svibnju 2018. hospitaliziran je zbog obostrane pneumonije s egzacerbacijom kroničnog bronhitisa. U kolovozu iste godine hospitaliziran je zbog bolova u trbuhu uz pozitivan test na okultno krvarenje u stolici. Ivanova pluća rade na 20% zbog kojih u prosjeku svako dvije minute ima jaki kašalj, a na koji je, kako kaže, navikao.

Posebno dirljiva priča dolazi na Božić 2017. godine kada je Ivan zbog krvne sepse završio u bolnici. Roditeljima je bilo rečeno ako preživi noć da će biti dobro. I preživio je. Ivan kaže da je ugledao tunel i svjetlost na kraju, a kada je došao do kraja tunela, tada ga je podigao brat Luka i onda se probudio. 

Ivana je krvna sepsa poslala u bolnicu i prije mjesec dana (9. travnja), kada je opet skoro umro. Trenutno je u bolnici u Zagrebu, s njim i njegov otac, a sljedeći tjedan ide na kontrolu u Beč, gdje ga čeka transplantacija pluća. 

Samo mjesečni troškovi lijekova iznose par tisuća kuna, a uz to idu putovanja na kontrole, hrana itd. Potaknuti svim ovim, a najviše Ivanovom vedrinom i željom za život, njegovi prijatelji s Duilova su pozvali sve ljude dobrog srca da uplatom na žiro račun pomognu njemu i njegovoj obitelji u pokrivanju troškova. 

Podaci o računu:
Ivan Višić
IBAN: HR9224020063103435772
Erste banka
Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14