Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PALMINA PIPLOVIĆ DOBILA MURAL 'Ovo je podsjetnik, stvari će sjesti na svoje mjesto kada se vrtiću vrati ime'

PALMINA PIPLOVIĆ DOBILA MURAL 'Ovo je podsjetnik, stvari će sjesti na svoje mjesto kada se vrtiću vrati ime'

Autorica je Andrea Resner, a bit će završen kroz dva tjedna

Na Dan Palmine Piplović otkriven je mural u nastajanju u čast 22-godišnje splitske heroine koja je prije 76 godina poginula za slobodu. Autorica je akademska slikarica Andrea Resner.

Mural je, kako je rekao Vjeko Santrić u ime kotara, nastao kroz suradnju Varošana i udruge Domine.

Predsjednica udruge Domine Mirjana Kučer je navela kako je ovo zvanično objavljivanje da će Palmina Piplović blizu kuće u kojoj je rođena dobiti svoj mural.

- Hvala Vjeki na suradnji. Simboliku koju Palmina ima za Varoš i slobodan Split, godinama pokušavamo naglasiti - rekla je Kučer.

Pojasnila je da je mural nastao kao dio projekta Mediteranski ženski festival, u sklopu kojega su lani oslikali zaboravljenu Zdravku Krstulović.

- Bio je prvi ženski mural, a iznimno smo sretni što Palmina blizu svoje rodne kuće dobiva svoj - podvukla je.

Sve zrači, dodala je, jednom pozitivom, jednom simbolikom crteža autorice, a kako su kistovi radili, tako su rasle i nove ideje za oslikavanje.

Zahvalila se sestrama Jeleni i Ives Cikatić što su ustupile fasadu svoje kuće za oslikavanje.


Autorica Andrea je skromno zahvalila što je od Domina dobila priliku napraviti mural i odati počast Palmini koja je, rekla je, toliko zakinuta u ovom gradu, kao i brojne žene.

- Zato je lijepa ova inicijativa da se vrate žene grada u povijesnu priču - poručila je Resner.

Suvlasnica kuće, Ives je pak naglasila kako joj je kao djetetu  Varoša s precima antifašistima bilo sasvim normalno ustupiti kuću za crtež.

- Nema boljeg mista za mural i da joj se odužimo za sve što je napravila. Ovo je, zapravo, lipi način za zahvaliti se njoj i njenoj obitelji - istaknula je Cikatić.

U ime antifašista se zahvalio novi čelnik udruge Zdravko Roje. Predložio je i ploču s nekoliko rečenica sjećanja na Palminu i da se u turistički vodič Splita napiše o ženi koja je bila na stupu slobode antifašističkog Splita.

Kučer je dodala da će biti u ponudi,  izradile su turu u kojoj se sjećaju znamenitih žena.

Santrić je također prisnažio kako će mural u Plinarskoj, ovaj u čast Palmine i naredni na kojima rade dobiti tablu s notifikacijom o čemu se radi.


Ranko Britvić, predsjednik udruge Vedra je naveo kako je Varoš simbol Splita koji čuva sjećanje na curu  koja simbolizira stradanje i borbu za slobodu Splita i Hrvatske.

-  Tragedija je što ovdje nema gradonačelnika Andre Krstulovića Opare ni ikoga iz uprave - poručio je.

Istaknuo je i kako ove akcije potiču na razmišljanje.

- Mural će biti podsjetnik na heroinu, a kada se vrtić bude zvao po njenom imenu, onda će stvari sjest na svoje misto - zaključio je Britvić.

Palminin nećak Radovan Piplović se kratko s puno osjećaja obratio okupljenima.

- Kad vas vidin u ovolikom broju, znan da Palmina neće biti zaboravljena - toplo je završio sjećanje Piplović.



Vaša reakcija na temu