Pauletić: Ovako je Milorad Pupovac osmislio projekt 'pomirenje'

Pauletić: Ovako je Milorad Pupovac osmislio projekt 'pomirenje'

Objavio je post na društvenoj mreži

Robert Pauletić na Facebooku je objavio post pod nazivom 'Što se skriva iza Miloradova projekta 'pomirenje'? Objavu prenosimo u cijelosti: 

'Kompletna propagandna mašinerija 'Pomirbene koalicije' (da je tako nazovem) uprla se prikazati kako je ovo povijesni trenutak i početak novog doba. Tobože, prijepore Srba i Hrvata jednim potezom ostavljamo iza sebe, Srbin dolazi odati počast Oluji, ministar Medved ide u Grubore, pa će onda i arhitekti cijelog projekta, Andrej Plenković i Milorad Pupovac, evo, otići jedan u Varivode, drugi u Škabrnju. To je samo početak, najavljuju oni, dakle ti će se obilasci, čini se, protegnuti i nadalje.

Koji su korijeni ove akcije 'mir, mir do neba'? 

Milorad Pupovac Plenkovićev je partner još otkad mu se u rujnu 2016. poklonio i proglasio da 'takve ljude poput Plenkovića vani plaćaju suhim zlatom'. Kakva je bila Pupovčeva situacija uoči ovih izbora? Kompletna desnica tražila je da on konačno, poslije svih ovih desetljeća, ode iz vlasti. 

Domovinski pokret od početka je jasno rekao da u slučaju bilo kakvog sudjelovanja u formiranju vlasti ne želi više gledati Milorada Pupovca. Argumentirali smo to činjenicom da se Pupovca i njegove Novosti iz državnog proračuna zasipa milijunima, a da Srbi u Hrvatskoj vide vrlo malo od toga. Kako to da se, primjerice, svih ovih desetljeća sudjelovanja u vlasti Pupovac nije zauzeo da se asfaltira ta cesta do Varivoda o kojoj srpski mještani govore danas, povodom najavljenog Plenkovićevog posjeta? A samo za izdavanje svojih novina (i pripadajućih podlistaka) iz državnog proračuna siše lavovski dio namijenjen manjinama?

Više puta smo ponovili da je Milorad Pupovac po našem mišljenju najslabije rješenje za srpsku manjinu u Hrvatskoj, jer njegove Novosti Srpskog nacionalnog vijeća svojim hajkama, provokacijama i sustavnim kreiranjem razdora Srba i Hrvata, zapravo u nezavidan položaj stavljaju kompletnu srpsku manjinu u Hrvatskoj. Mislite da se to sad uslijed 'velikog pomirenja' promijenilo? Nije. Samo prelistajte nove brojeve Pupovčevih Novosti. Ista stara retorika.

Nadalje, još jedan važan oporbeni političar, Nino Raspudić, u prvom velikom javnom predizbornom nastupu izričito je rekao da ne bi podržao Vladu u kojoj bi bio Milorad Pupovac (isto je rekao i za Plenkovića). Članovi Mosta također ostavljaju malo sumnji oko toga kakvi su njihovi stavovi vezani za sudjelovanje Pupovca u izvršnoj vlasti.

Pokušajmo cijelu situaciju sagledati iz kuta Milorada Pupovca. Cijela je desnica tražila (i nadalje će tražiti) njegov odlazak. S Milanovićem kao najjačom figurom ljevice nema baš sjajne odnose. Pandemija korone i, da kažem to otvoreno, političko sljepilo hrvatskih birača (najviše onih koji nisu ni izišli na izbore), donijeli su pobjedu Andreju Plenkoviću, a time podarili Pupovcu još jedan ciklus u vlasti. Ali sad Pupovac više nije relativno slabo vidljiv i manje važan kao prije, on je već neko vrijeme simbol političke trgovine i crvena krpa za velik dio oporbe. Previše ljudi želi da on konačno ode. Trebalo je, stoga, nakon izbora smisliti nešto jako, nešto što će ovakvu situaciju ostanka u vlasti zapečatiti, a desnicu, prema Pupovčevom mišljenju, obezglaviti. I tu se sam od sebe ukazao - PROJEKT POMIRENJE. 

Pupovac je to smislio ovako: neka visokorangirani srpski političar iz Vlade prvi put ode na proslavu Oluje. Neka, ravnoteže radi, visokorangirani hrvatski političar iz Vlade ode u Grubore (kao da su Oluja i Grubori jednaki pojmovi, već je samo to ponižavajuće!). Pupovac se, zatim, prvi put otkad pratim njegovo političko djelovanje, u televizijskoj svađi s Dačićem (koja mu, logično, ojačava poziciju u Hrvatskoj) sav zacrvenio, vikao i naizgled iznervirao. Osobno vjerujem da je sve to izrežirano i da se ovako hrvatskoj javnosti zapravo plasira stara priča o 'dobrom Srbinu' (Pupovac) i 'lošem Srbinu' (Dačić ili Vučić).

Nakon odrađene sterilne i intenzivno štićene proslave Oluje s Borisom Miloševićem u gostima, cijela lepeza medija pod kontrolom Plenkovića i Pupovca iz petnih se žila trudi dokazati kako je ovim projektom pomirenja 'tvrda desnica' izgubila smisao! Jer, evo, tobože pomirili smo se, Hrvati i Srbi, i kreće nova faza odnosa, sad će Hrvatska valjda postati ekonomski div Europe, sad kad je, kao, neopterećena svađama Hrvata i Srba. Malo smiješno: ne postižu se pomirbe između naroda nekim političkim dekretima i trikovima! Tu se postavljaju i neka pitanja.

Prvo, tko inače potiče te svađe Hrvata i Srba, ako ne baš, po mom mišljenju, kolovođe etiketiranja i stvaranja zle krvi, Pupovčeve Novosti? Drugo, zašto smo mi koji se ne slažemo s Miloradom Pupovcem 'tvrda desnica'? Zašto ne, jednostavno - desnica? Jer tko je onda desnica ako su Domovinski pokret i/ili Most 'tvrda desnica'? Pa nećemo valjda ovakav Plenkovićev HDZ zaista smatrati nekakvim desnim centrom, kad oni nemaju ni D ni C od toga, nego su interesna stranka ispražnjena od svake ideologije, a sam vođa žestoko naginje ulijevo? Treće, kako to da ovo pomirenje nije već prije pokrenuto? Pupovac je u Plenkovićevoj vladajućoj ekipi već godinama, a u vlasti već desetljećima, premda je dobar dio toga vremena proveo tako što je kritizirao Hrvatsku i lansirao klevete protiv naše države! Kako to da kod Pupovca već prije nije prevladala, kako je izjavio, 'potreba da sa svojim rođacima i drugim ljudima podijeli bol zbog stradanja u Škabrnji'? Nego baš sad?

Milorad Pupovac očito je umislio da će time što je poslao Borisa Miloševića u Knin za Oluju, i što će sam, evo, otići u Škabrnju i 'podijeliti bol', jednim potezom zauvijek zbrisati sa scene one koji njega opravdano žele maknuti iz hrvatskog političkog života. E, tu se prevario.', napisao je Pauletić.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(72191, "");
Pregledaj komentare