Pelješki most žrtva koronavirusa: Kineska tvornica koja gradi čelične konstrukcije se privremeno zatvara

Pelješki most žrtva koronavirusa: Kineska tvornica koja gradi čelične konstrukcije se privremeno zatvara

Do sada je od virusa u cijelom svijetu preminulo gotovo 1400 ljudi, dok je zaraženih oko 60 tisuća

Pelješki most prva je žrtva koronavirusa u Hrvatskoj. Kako doznaje Dnevnik.hr, kineska tvornica koja gradi čelične konstrukcije za most, privremeno se zatvara. Virus je paralizirao cijelu Kinu, pa tako i tvornicu u kojoj se izrađuju čelične konstrukcije za Pelješki most. To ne znači da će radovi u Hrvatskoj prestati, ali je pitanje što će se dogoditi kada na red dođe postavljanje novih konstrukcija. Iz Hrvatskih cesta kažu da izvođač radova nije zatražio produljenje roka. Most bi trebao biti otvoren 31. srpnja 2021.

- Izvođač radova svojim je postupanjem prethodno i unaprijed poduzeo sve potrebne mjere kojima je spriječena mogućnost potencijalne ugroze gradilišta, u zdravstvenom smislu. Zaštita na gradilištu je uspostavljena, mjere su poduzete i provode se sukladno jasnim naputcima - kažu u HAC-u.

Hrvatske ceste zbog zaraze do daljnjega neće moći slati ni nadzorne inženjere u tvornicu u Kinu. Od početka epidemije preminulo je više od 240 ljudi i drastično je porastao broj zaraženih. U manje od 24 sata u kineskoj pokrajini Hubei zabilježeno je gotovo 15.000 novih slučajeva zaraze. Ali nije riječ o naglom širenju, već o novom načinu dijagnoze kineskih liječnika. Drugim riječima, bolnice primaju ljude kod kojih ima i manje simptoma.

Zbog opasnosti od virusa u Bruxellesu je, na poziv hrvatskog predsjedništva, održan sastanak ministara zdravstva svih zemalja članica Europske unije.

- Ne tvrdimo da smo apsolutno sigurni, već smo oprezni. Svi pitaju o zatvaranju granica. U ovom trenutku to nije realna opcija. Međutim, ako situacija eskalira, naravno da ćemo o svemu razmišljati i to je ono što je dodatni element koji je vrlo konstruktivan u ovoj situaciji jer izvanredna stanja zahtijevaju izvanredne mjere - izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Do sada je od virusa u cijelom svijetu preminulo gotovo 1400 ljudi, dok je zaraženih oko 60 tisuća.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(58858, "");
Pregledaj komentare