Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dominik Benčan / Instagram PETRIČEVIĆU KAZNA OD 300 DEM ZBOG SLIKA S ORUŽJEM 'Mediji su krivi, nezakonito su objavili fotografije radi senzacionalizma'

PETRIČEVIĆU KAZNA OD 300 DEM ZBOG SLIKA S ORUŽJEM 'Mediji su krivi, nezakonito su objavili fotografije radi senzacionalizma'

Osuđen splitski influencer poznat po ludim vožnjama

Prekršajni sud u Splitu kaznio je influencera Adriana Petričevića, poznatog po ludim vožnjama objavljenim na kanalu You tube, s 300 DEM, odnosno, 1.134 kune zbog toga što je na Instagram profilu postavio i bez ograničenja učinio dostupnim foto snimke na kojima kraj BMW-a sina Željka Keruma pozira s djevojkom Elom Jerković držeći u rukama pušku i pištolj, što su prenijeli različiti Internet portali, čime je počinio prekršaj članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Mora platiti i troškove prekršajnog postupka u iznosu od 100 kuna. 

Splitska policija sredinom veljače uhitila je Petričevića i curu u po noći nakon što su brojni portali objavili fotografije para kako pozira s oružjem. Privedeni su na Prekršajni sud, a kako je Petričevićev odvjetnik Marijo Vuković izjavio prigovor, obvezni prekršajni nalog splitske policije s kaznom od tisuću kuna stavljen je van snage te je proveden žurni postupak. 

Petričević je u prigovoru naveo da nije remetio javni red i mir građana i da fotografije nisu distribuirane na drzak i neuobičajeno nametljiv način, već stavljene na Instagram profil. Prigovorio je izrečenoj sankciji. Smatra da je prilikom odmjeravanja trebalo uzeti obzir sve okolnosti, loše imovinsko stanje, nezaposlenost i činjenicu da studira te da se svrha kažnjavanja mogla postići i blažom kaznom. 

U pisanoj obrani koju je sudu predao u svibnju, Petričević je naveo da se ne smatra krivim za prekršaj. Istaknuo je da je riječ o replikama oružja koje se koristi za paintball. Optužio je medije da su kršili autorska prava te da su samoinicijativno i protuzakonito preuzeli i učinili dostupnim javnosti fotografije u svrhu stvaranja senzacionalizma. Predložio je oslobađajuću presudu. 

Sud je, pak, utvrdio da se protiv Petričevića i cure vodi i postupak zbog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanja oružja vezano za isti foto session. Policija je za taj prekršaj tražila 15 dana zatvora na Bilicama. 

Petričević nije osuđen za kvalificirani prekršaj članka 5. jer policija sudu nije uspjela dokazati da je fotografije distribuirao na neuobičajen, nametljiv ili drzak način. Osuđen je za osnovni prekršaj iz stavka 1., i to na maksimalnu novčanu kaznu od 300 DEM. 

Otegotna je bila višestruka kažnjavanost.

Vaša reakcija na temu