Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Janno Nivergall from Pixabay PIŠEM PISMO, TINTA MI SE PROLI: Odvjetnik tvrdi da vijećnici mogu kazneno odgovarati ako izglasaju klubovima radno vrijeme do ponoć

PIŠEM PISMO, TINTA MI SE PROLI: Odvjetnik tvrdi da vijećnici mogu kazneno odgovarati ako izglasaju klubovima radno vrijeme do ponoć

Pisao je lokalnim zastupnicima

Uoči sjednice Gradskog vijeća na kojoj će se odlučivati o zatvaranju noćnih objekata u povijesnoj jezgri Splita u ponoć, lokalnim parlamentarcima je pisao odvjetnik Davor Plišo. Navodi da se radi o nezakonitoj odluci, uz priloženo mišljenje Ministarstva turizma koje se očitovalo da jedinice lokalne samouprave nemaju ovlast određivanja radnog vremena onako kako namjerava Banovina napraviti.

'U skladu s važećim zakonima, želimo skrenuti pozornost na nezakonitost Odluke o dopuni Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na području Splita.

Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti izričito propisuje da ugostiteljski objekti iz skupine 'Barovi' koji ispunjavaju uvjete za rad noću mogu raditi od 21 do 6, samo u zatvorenim prostorima.

Zakon je jasno odredio minimalno radno vrijeme koje jedinice lokalne samouprave ne mogu skratiti', piše vijećnicima. Citirao je i dio mišljenja resornog ministarstva i zakonskih odredbi.

Ističe se da izglasavanje i provođenje nezakonite odluke uvodi pravnu nesigurnost jer je Ustavom propisano da u Hrvatskoj zakoni moraju biti u suglasnosti s najvišim pravnim aktom.
Ostali propisi i s Ustavom i sa zakonom, a iz svega iznesenog, razvidno je da ova odluka derogira Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti - objašnjava se vijećnicima u dopisu.  Nadležne institucije, nastavlja se, dužne su postupati isključivo po zakonu pri čemu nema dvojbe o tome da podzakonski akti moraju biti u skladu s zakonom.

Zanemarivanje ove činjenice za posljedicu će imati pokretanje kaznenih, upravnih, prekršajnih i građanskopravnih postupaka - upozorenje je odvjetnika. Jednakim (prijetećim?) tonom navodi i da s obzirom na to da su svi vijećnici primitkom ovog dopisa upoznati s činjenicom da se radi o nezakonitoj Odluci s materijalno pravnog aspekta, izglasavanje i izrada osnovano predstavljaju mogućnost za pokretanje kaznenih postupaka zbog počinjenja kaznenog djela iz članka 291. Kaznenog zakona. Konkretno, za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

Posebno ističemo da se izglasavanjem, pored gradonačelnika, odgovornost proširuje i na vijećnike koji glasuju za usvajanje ovakve nezakonite odluke. Stoga, savjetujemo da se hitno poduzmu potrebni koraci kako bi se spriječile daljnje nezakonite radnje te apeliramo na sve gradske vijećnike da preispitaju i povuku odluku - pišu. 

Na kraju, naglašavaju da je od presudne važnosti poštovati načelo zakonitosti i osigurati pravnu sigurnost za sve subjekte u Splitu i njegove građane.

Unatoč tonu odvjetnika, dodajmo, vijećnici ne mogu odgovarati zbog podizanja ruke, kao ni zbog izgovorenog u vijećnici. O zakonitostima akata odlučuje nadležno tijelo.

Vaša reakcija na temu