Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PITAJ ME BILO ŠTA: Damir Grubšić odgovorio na pitanja o Marjanu, potkornjak je najmanje zanimao čitatelje Dalmatinskog portala
Pitaj me bilo šta Piše: Mate Prlić

PITAJ ME BILO ŠTA: Damir Grubšić odgovorio na pitanja o Marjanu, potkornjak je najmanje zanimao čitatelje Dalmatinskog portala

Ravnatelj Javne ustanove otkrio je i što radi 55 zaposlenika ove institucije

Damir Grubšić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan, odgovorio je na pitanja čitatelja Dalmatinskog portala...

Koliki je optimalan broj zaposlenih u Javnoj ustanovi za upravljanje park šumom Marjan? Što rade? Ima li viška zaposlenika? 

- Javna ustanova Park-šuma Marjan ima 55 zaposlenika od čega: 

- 24 u odjelu zaštite od požara i nadzora koji rade u smjenskom radu, pokrivaju  motrenje šume 24 sata dnevno tijekom cijele godine i 3 ulazne rampe, sukladno Preventivno operativnom planu zaštite od požara park šume Marjan a među njima je i 4 čuvara prirode

- 17 uposlenika je u stručnoj službi koji se pod nadzorom voditelja, licenciranog šumara bave sječama i održavanjem šume te malim komunalnim popravcima

- 4 djelatnice su u službi promocije i edukacije a konstantno rade na edukativnim materijalima, radu s osnovnim školama, promociji Marjana kroz prikupljanje, sistematizaciju i prezentaciju povijesne građe kroz izložbe i druge aktivnosti

- 3 u tajništvu koji vode računa o financijskim poslovima Ustanove, kontrolingu i obračunima plaća za uposlene

- 2 u službi općih i pravno kadrovskih poslova te razvoja EU projekata

- 4 uposlenika u uredu ravnatelja (pomoćnik ravnatelja, tajnica, stručni suradnik Zaštite na radu i administrativna radnica) 

- te  mene kao ravnatelja ustanove.

Smatram da smo potkapacitirani, a koliki je optimalan broj uposlenika ovisi o zadacima koje pred nas stavi osnivač i zakonske obaveze.


Što mislite o Kerumovom projektu Prva voda zbog kojega su  građani ustali prije par godina?

- U to vrijeme sam se bavio sasvim drugim poslovima te nisam potpuno upoznat sa svim događajima. Protivnik sam bilo kakvih gradnji na Marjanu no ja sam legalist. Da je investitor nastavio s gradnjom uz dozvole, morao bih priznati njegovo pravo.

Možete li garantirati da neće biti novih gradnji na Marjanu dok ste vi na čelu Javne ustanove? Što činite da se ne bi pravnim akrobacijama još otkinuo komad zelenila?

- Jamčim da ću na svaku bespravnu gradnju reagirati odmah i osobno i zakonski te izvijestiti javnost. No, pravni sustav vrijedi za sve i Ustanova ne smije protiv zakona. Za izmjene pravnih okvira su zaduženi političari, a političari djeluju po pritisku javnosti što je nekada vrlo korisno, a ponekad zanemare struku u korist političkog mira.

Smatrate li da se Javna ustanova u mandatu Vašeg prethodnika adekvatno skrbila o park šumi Marjan? Ako jest, zašto je Robert Koharević smijenjen, a ako nije koju korist Javna ustanova ima od osobe koja je loše radila na mjestu pomoćnika?

- Smatram da se o šumi nije vodilo dovoljno računa desecima godina, nije pomlađivana, na mnogim mjestima nije prohodna, a nije se vodilo ni računa o raznovrsnosti kultura. Gospodin Koharević nije smijenjen već mu je istekao mandat, ima ugovor o radu na neodređeno vrijeme te svoja prava po Zakonu o radu.

Zašto Javna ustanova gleda negativno na djelovanje Društva Marjan? Smatrate li da nešto loše rade ili se za nešto loše zalažu? Odnosno, zašto mislite da su prosvjedi su upućeni iz ikojeg razloga osim iz brige prema Marjanu? 

- Pogledajte ovaj set pitanja koji ste mi dostavili s vašeg Facebooka. Vjerujem da su među onima koji su ih postavljali i članovi Društva Marjan. Niti jedno pitanje nije o aktualnoj kriznoj situaciji u svezi potkornjaka. Društvo Marjan je u svojoj povijesti imalo razna razdoblja i različita vodstva i nemam ništa protiv Društva Marjan, štoviše izuzetno cijenim njegovo postojanje. Nažalost, aktualna garnitura se više bavi politikom i ustanovom nego Marjanom, što je vidljivo u svim objavama i komentarima na njihovim Facebook stranicama. Žao mi je da se nisu uspjeli izboriti za svoje stavove u vremenima kad su imali čelno mjesto u Upravnom vijeću, možda bi sada stvari izgledale drukčije.

S obzirom na prvostupanjsku presudu za zaposlenje mimo sistematizacije jedne edukatorice, što se u navedenom slučaju događa ukoliko dođe do i drugostupanjske odnosno pravomoćne presude? Je li i dalje osoba ostaje na plaći Javne ustanove  ili se prekida radni odnos?

- Spor o kojem govorite sam dobio u naslijeđe od prošle Uprave. Ustanova će izvršiti svaki nalog koji sud odredi pravomoćnom presudom.

Hoće li Javna ustanova ponovno podržati zahtjev za ukidanjem građevinskih zona na Marjanu? 

- Ja sam apsolutni protivnik gradnji na Marjanu. 

Zašto se ne ulaže u trim staze, vježbališta, kante s kesicama za pse? 

- U okviru EU projekta 'Marjan, brdo prošlosti - oaza budućnosti 2020.' predviđena je obnova staza, vježbališta, komunalne opreme, dobivena su sredstva iz EU fondova kako ne bismo trošili proračunska Grada Splita, u tijeku su postupci javnih nabava.

Koje su Vaše kvalifikacije za mjesto ravnatelja ustanove u zaštiti prirode u smislu formalne naobrazbe i radnog iskustva u zaštiti prirode? 

- Ovlašteni sam diplomirani inženjer građevine s 18 godina radnog iskustva vođenja investicija po Hrvatskoj i u svijetu, te sam zadovoljio sve natječajne uvjete koje je postavilo Upravno vijeće. Ravnatelj, šumar i biolog nemaju ista zaduženja i iste pozicije. U pogledu zaštite prirode potpuno poštujem savjete stručnih suradnika.

Jeste li član neke političke stranke? Ako jeste, koje?

- Nisam član nijedne stranke.

Koju ste funkciju obnašali prije imenovanja na čelo Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan? 

- Bio sam vodeći inženjer Konstruktor inženjeringa.

Kakve reference i konkretno iskustvo imate u upravljanju zaštićenim prostorima park šuma te gdje ste i na koji način stekli znanja i praktično iskustvo iz područja šumarstva i biologije s obzirom da su trenutno šumarstvo i biologija područja vašeg djelovanja?

- Zadovoljio sam sve natječajne uvjete koje je postavilo Upravno vijeće. Ravnatelj, šumar i biolog nemaju ista zaduženja i iste pozicije u organizaciji rada Javne ustanove s 55 uposlenika. Šumarstvo i biologija nisu jedini zadaci javne ustanove. U dijelu zaštite prirode, šumarstva i biologije potpuno poštujem savjete stručnih  suradnika.

Rekreirate li se na Marjanu? 

- Nažalost, nemam vremena iako sam na njemu više od 10 sati dnevno.

Koliko je površine Marjana u vlasništvu Grada Splita? 

- To je pitanje za stručne službe Grada, procjenjujem dvije trećine.

Koliki postotak zemljišta na Marjanu je poljoprivredno zemljište i tko je vlasnik? 

- I ovo je pitanje za stručne službe Grada, procjenjujem da je manje od 5% trenutno u poljoprivrednoj obradi. Vlasnike na Marjanu ni DORH ne uspijeva utvrditi.

Smije li se pošumljavati poljoprivredno zemljište? 

- Apsolutno ne.

Što kaže Vaš savjetnik i prethodnik, koje je savjete ponudio u kriznoj situaciji i kolika mu je plaća?

- Gospodin Koharević sudjeluje u redovnom radu Javne ustanove sukladno svojoj poziciji te svim kontaktima koje je imao s raznim službama tijekom svog mandata. Njegova je plaća određena sistematizacijom iznosi 9.121,11 kn te osobni dodaci. 

Znate li hoće li Grad dati tabularnu izjavu o vlasništvu ili ide u spor s državom oko vlasništva zemljišta na Marjanu? Koja je procjena da će to koštati? 

- To je pitanje za stručne službe Grada i gradonačelnika. Nemam procjenu koštanja.

Znate li da poluotok Marjan nije zaštićeno područje po zakonu o zaštiti prirode Republike Hrvatske? Naime, zakon propisuje izradu posebnih geodetskih podloga i izradu elaborata i ocjenu stanja prostora da bi se nakon toga stekli uvjeti za proglašenje i upis posebnog pravnog režima Park šume. 

- Još 16.12.1964., prema Zakonu o zaštiti prirode iz 1960. godine, marjanski poluotok sa Sustipanom kao cjelinom stavio se pod posebnu zaštitu kao rezervat prirodnog predjela. Površina poluotoka od 347 ha upisana je u Registar zaštićenih objekata prirode pri Zavodu za zaštitu prirode da bi 1988. godine smanjena na cca. 307 ha (Službeni glasnik općine Split 35/88).

Znate li da DORH vrši izvlaštenje Grada Splita temeljem Zakona o šumama? U pitanju su one katastarske čestice koje Grad nije stekao darovnicama, već one katastarske čestice koje je bivša država otela nacionalizacijom. 

- To je pitanje za stručne službe Grada no upoznat sam s tom informacijom.

Može li se Plan upravljanja poluotokom Marjan donijeti bez suglasnosti vlasnika? Zbog toga ne može biti donesen.

- Plan upravljanja Marjanom će se donijeti zakonski propisanom procedurom, a u sklopu EU projekta 'Marjan, brdo prošlosti - oaza budućnosti 2020.' predviđena je i javna rasprava.

Zbog čega vlasnicima katastarskih čestica koji obrađuju poljoprivredno zemljište naplaćujete prolaz do svog višestoljetnog vlasništva? 

- Prolaz se ne naplaćuje nikome, a posjednici snose troškove materijalne i administrativne obrade propusnice, sukladno odluci gradonačelnika.

Kako su se mogle stavljati plombe kulturnih dobara na poljoprivrednom zemljištu, a da prethodno nisu obilježili geodeti svojim elaboratima mjesto i razlog kulturnih dobara? Zašto nisu na svim parcelama stavljena kulturna dobra? Je li ovo ponovno na djelu nacionalizacija?

- Ovo su pitanja za Konzervatorski odjel. 

Vaši stručnjaci za društvene mreže uporno se oglušuju na više puta poslan im upit u svezi novoizgrađenog platoa iza restorana Benedikt, koji, iako se radi o sanaciji septičke jame, sve više poprima konture i gabarite daljnje devastacije u višestruko zaštićenom prostoru. Možete li opravdati veličinu zahvata i jamčiti da plato neće poslužiti nekom novom štekatu nego da će se vratiti u izvorno stanje i pošumiti čim se radovi dovrše?

- Nema smisla davati nepotpune odgovore na društvenim mrežama iako smo i prije dojave izašli na teren, a zatim se bavili kriznom situacijom oko potkornjaka. U procesu sanacije curenja crne jame, na što su građani upozoravali, je napravljen zahvat polaganja kanalizacijskih cijevi te zasipanje istih autohtonim materijalima kako ne bi došlo do 'isplivavanja' istih na površinu i ponavljanja incidentnih situacija. Tražili smo da se izvrši hortikulturno uređenje površine, te u konačnici napravili i zapisnik o svemu.

Hoćete li Plan gospodarenja donijeti uz suglasnost šumoposjednika kako zakon nalaže? 

- Dok sam ja na čelu Javne ustanove poštivat će se svi zakonodavni okviri.

Kada mislite razgraničiti park šumu od privatnih poljoprivrednih parcela na južnim padinama? 

- Po Zakonu o zaštiti prirode i privatne poljoprivredne parcele su sastavni dio zaštićenog područja kako na Marjanu tako i u mnogim drugim zaštićenim područjima u Hrvatskoj.

Ako se ne zna kome Marjan pripada, tko daje plaću zaposlenicima Javne ustanove?  Za koga oni rade? Tko ih plaća? Grad Split ili Hrvatske šume?

- Javna ustanova je u vlasništvu Grada Splita te prima plaću iz gradskog proračuna.

Smijenjen je Koharević, a smatrate li da i predsjednik Društva Marjan  Srđan Marinić također snosi dio krivice radi stanja na Marjanu, uzimajući u obzir razne benefite koje je imao kroz rad u Javnoj ustanovi i u Društvu Marjan? 

- Gospodinu Kohareviću je istekao mandat. Vjerujem da i gospodin Marinić kao bivši predsjednik Upravnog vijeća Park-šume Marjan ima svoj dio odgovornosti za aktualno stanje.

Jeste li Vi Kerumov kadar? 

- Ja sam, kako je rekao Meštar iz 'Velog mista', njegov simpatizer

Vaša reakcija na temu