Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Čistoća Split PITAJTE GRADSKU UPRAVU: 'Rekli su mi da ne moram odvajat biootpad jer sve ide na isto misto', Čistoća demantira takve navode
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

PITAJTE GRADSKU UPRAVU: 'Rekli su mi da ne moram odvajat biootpad jer sve ide na isto misto', Čistoća demantira takve navode

Uskoro stiže i biostabilizator

Sudeći samo po količinama nepropisno bačenog glomaznog otpada pokraj kontejnera, Splićani nisu baš najbolje upoznati ili ne žele sudjelovati u stvaranju zdravijeg i čišćeg okruženja za sve nas. Split je 2022. završio s oko 19 posto odvojenog otpada. Bolje je, ali daleko od prihvatljive brojke, a još uvijek nemamo podatke za 2023. godinu. Nadamo se da će biti bolji...

No, i onima koji se trude odvajati otpad u za to prilagođene kontejnere, često se plasiraju netočne informacije. U sklopu projekta Naš grad, čitatelj nam je poslao upit u kojem tvrdi da su mu djelatnici Čistoće kazali kako nema potrebe odvajati biootpad, jer se sve baca na isto mjesto na Karepovcu.

- Radnici Čistoće govore da ne trebamo odvijat jer ionako sve ide zajedno na Karepovac. Mislim da nas svi prave ludima i samo se pretvaraju da nešto čine kako bi nam mogli dignut cijenu - konstatirao je naš čitatelj.

Iz splitske komunalne tvrtke koja je zadužena za prikupljanje i razdvajanje otpada demantiraju navodne tvrdnje svojih radnika.

- Čistoća posjeduje dozvolu za gospodarenje otpadom na temelju koje se na odlagalištu Karepovac smije odložiti biorazgradivi otpad. Biorazgradivi otpad iz vrtova i parkova odlaže se na tijelu deponija odvojeno od miješanog komunalnog otpada. Biootpad iz kućanstava tj. iz spremnika s javnih površina je u velikoj mjeri kontaminiran miješanim komunalnim otpadom te se odlaže na tijelo deponija odvojeno od biorazgradivog otpada iz vrtova i parkova. Sav otpad se dnevno prekriva inertnim materijalom - objasnili su iz Čistoće te dodali kako je Grad Split proveo postupak nabave biostabilizator, a njegovim stavljanjem u rad krenut će s obradom biootpada.

Vaša reakcija na temu