Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PLATITI I VRATITI: Ante Kuštre mora iseliti iz ateljea, natječajem može dobiti drugu priliku

PLATITI I VRATITI: Ante Kuštre mora iseliti iz ateljea, natječajem može dobiti drugu priliku

'Dužni smo zaštititi imovinu i pokrenuti potrebne postupke', kaže pročelnica Maja Đerek

Slobodni umjetnik Ante Kuštre treba napustiti atelje i prostor vratiti Banovini te platiti nešto manje od tri tisuće eura duga. S tim da je, potvrdila nam je Maja Đerek, pročelnica za imovinu, počeo plaćati obročno dug otkako je istupio u medije da mora iseliti.

- Ali, problem bespravnog korištenja je ostao kao i pravomoćno rješenje o ovrsi za predaju prostora - napominje.

Što se tiče Kuštre, ističe pročelnica, ugovor o zakupu  za atelier površine 32 kvadrata u Dioklecijanovoj ulici je istekao 2010. godine.

-  Znači, 13 godina je u prostoru bespravno. Ugovor o zakupu nije tada produžen radi dugogodišnjeg dugovanja na ime zakupnine za poslovni prostor - navodi.

Pokrenut je postupak za ispražnjenje i predaju u posjed poslovnog prostora i još 2012. godine doneseno pravomoćno rješenje o ovrsi za povrat prostora u posjed Gradu, što kaže nikada nije izvršeno. 

- Dakle, problem bespravnog korištenja poslovnog prostora od strane Ante Kuštre traje već godinama i nije tek sada počelo postupanje za njegovo iseljenje - tvrdi.

Za poslovni prostor je trebao izdvajati 299,36 kuna  mjesečno plus PDV, što je, kaže, minimalna naknada uzimajući u obzir da prostor mora koristiti isključivo za poslovnu, a ne za stambenu djelatnost.

- Dug po opomeni koju smo uputili još u ožujku, a po kojoj Ante Kuštre u trenutku obraćanja medijima nije postupio, iznosi je 2.292,81 eura, što znači da skoro pet godina nije plaćao naknadu za korištenje poslovnog prostora - objašnjava nadalje.

Napominje kako je davanje poslovnih prostora u vlasništvu ili pod upravljanjem Grada u zakup moguće, u ovom slučaju, samo putem javnog natječaja.

Naglašava i kako je u poslovnim prostorima  jako veliki broj samostalnih umjetnika i velika većina redovno plaća naknadu za korištenje, odnosno zakupninu po sklopljenim ugovorima o zakupu temeljem javnih natječaja.

- Dakle, prema zakonima Hrvatske, Ante Kuštre je obvezan proći javni natječaj i plaćati zakupninu odnosno naknadu za korištenje, kao i svi drugi korisnici stanova i poslovnih prostora.

Upravni odjel za gradsku imovinu je zakonski dužan zaštititi imovinu Grada Splita i pokrenuti sve potrebne postupke - obrazlaže Đerek.

Kuštru su stoga pozvali da podmiri nastalo dugovanje te da preda poslovni prostor u posjed Gradu Splitu, prema pravomoćnom rješenju o ovrsi.

Dodala je i kako je trenutačno u postupku donošenje nove odluke o davanju na korištenje prostora kulture temeljem Zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi,  prema kojoj će se po provedenom javnom natječaju davati prostori na korištenje i samostalnim umjetnicima. 

- Najbitniji uvjet za dodjelu prostora putem javnog natječaja bit će da su podmirene sve dužne obveze i dugovanja prema Gradu. Stoga smo pozvali gospodina Antu Kuštru da se prijavi na natječaj za poslovne prostore u sljedećem razdoblju - podvlači pročelnica.

Na društvenim mrežama Kuštre se, podsjetimo, direktno obratio gradonačelniku povodom 'prijetnje izbacivanjem iz ateljea tj. izvan grada pa i izvan života'. Osim toga, u razgovoru za portal Tris je otkrio da mu prijeti 'izgon zbog duga'.

Vaša reakcija na temu