Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POBUNA NA EKONOMSKOM FAKULTETU 'Želimo pravedan način studiranja'

POBUNA NA EKONOMSKOM FAKULTETU 'Želimo pravedan način studiranja'

Preko 1200 studenata u manje od 24 sata potpisalo je peticiju o preporučenim uvjetima ispita

Na splitskom Ekonomskom fakultetu ne žele provoditi preporuku dekana Dragana Ljutića o dvije pisane provjere tjedno.

Dekanica Maja Fredotović nam je objasnila da je nemoguće organizirati kolokvije osim na način kako su postavili, pet dana u tjednu svaki dan jer se mora nastava blokirati. Tada pada kvota obveznih satu ispod 75 posto.

Fakulteti su autonomni u radu i odlukama, tako da preporuka rektora je, zapravo, na volju vrhu uprave.

Studenti se ne žele pomiriti s tim, izričito odbijaju navode kako se bune jer žele online ispite. Dapače.

Kada su vidjeli da dekanica i uprava Ekonomskog fakulteta ne žele provesti preporuku, studenti su organizirali peticiju. U manje od 24 sata više od 1200 studenata Ekonomskog fakulteta u Splitu potpisalo je peticiju u kojoj žele usvajanje preporuke rektora Sveučilišta u Splitu, Dragana Ljutića vezanu uz izvođenje provjera znanja. 

- O apsurdnosti i nepravednosti odluke Ekonomskog fakulteta govori i činjenica da je objavio preporuku u kojoj savjetuje i moli uprave fakulteta da se studentima ograniči broj kolokvija na maksimalno dva u jednom tjednu nastave. Navedenu preporuku uprava Ekonomskog fakulteta ne samo da nije prihvatila, već su postavili tri puta više kolokvija od predloženog. Postavili su nemoguće i nepravedne uvjete studiranja za svoje studente - kaže nam student koji je s kolegama proveo peticiju.

Istaknuo je da traže ljudskost, razumijevanje i pravo na pravedno studiranje. 

- Na stranicama Ekonomskog fakulteta objavljen je kalendar polaganja kolokvija/provjera znanja, gdje je vidljivo kako svi studenti imaju 5 do 6 dana za polaganje 5 do 7 kolokvija. Time su studenti čiji opus gradiva nije jednostavan, prisiljeni svakog dana polagati novi predmet, a neki od njih polagati i više kolokvija iz različitih kolegija u jednom danu - opisuje.

Studenti, još nam je pojasnio, već dva mjeseca nemaju svoje predstavnike u tijelima fakulteta koja su upravo ovu odluku i donijela. Tako da ih za mišljenje  nitko nije ni pitao.

Više puta je naglasio kako studenti ne traže snižavanje kriterija za polaganje predmeta niti odgodu za nekoliko tjedana, već samo  pošten i ravnopravan način studiranja, kakav je omogućen gotovo na svim drugim sastavnicama Sveučilišta u Splitu. 

Samo, kaže, žele mogućnost pripreme za pristupanje provjeri znanja, što nikako nije moguće s pisanjem minimalno jedne provjere znanja u danu.

 - Posebice u trenutnim uvjetima studiranja, života, ali i epidemiološkim situacijama. Samo produžavanje vremena polaganja kolokvija/provjera znanja za svega nekoliko dana bi omogućila studentima adekvatnu pripremu za provjere, što ranije nije bilo u potpunosti moguće zbog raznih dodatnih zadataka koje van samog predavanja moraju učiniti kako bi uopće mogli pristupiti provjeri - objašnjava.

Postavlja  pitanje i zakidanja studenata koji se nalaze u samoizolaciji ili su trenutno zaraženi. 

- Zbog svog zdravstvenog stanja neki neće imati jednaka prava kao i drugi studenti - navodi.

Naglasio je i kako od početka pandemije COVID-19 studenti nemaju nikakvu dodatnu financijsku pomoć, kao niti mogućnost za normalnim radom kako bi pokrili troškove studiranja uslijed iznimno malog broja otvorenih oglasa za zapošljavanje studenata. 

- Smatramo kako je svladavanje zahtjevnog gradiva fakultetskih kolegija putem različitih online platformi bilo više nego dovoljno za stvaranje velikog pritiska i stresa. Ne možemo dopustiti da se studentima na Ekonomskom fakultetu još onemogući i posljednja stvar, pravedan način studiranja - zaključio je.

Vaša reakcija na temu