Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Počelo suđenje za spaljivanje lutaka gay para s djetetom u Imotskom: 'Karnevalske poruke satiričnog sadržaja ne mogu biti predmet kaznenog progona'

Počelo suđenje za spaljivanje lutaka gay para s djetetom u Imotskom: 'Karnevalske poruke satiričnog sadržaja ne mogu biti predmet kaznenog progona'

Obrana inzistira da je važno kako su poruke doživjeli sudionici karnevala, a ne promatrači u Zagrebu

U Splitu je počelo suđenje Milivoju Đuki, organizatoru imotskog karnevala, i to za spaljivanje lutaka gay para s djetetom. Slučaj je izazvao veliku pozornost javnosti, a prijavu za širenje mržnje podnijela je jedna udruga te SDP-ov saborski zastupnik s Brača Arsen Bauk

Đuka se ne osjeća krivim, a njegov branitelj Mislav Milas predložio je svjedoke iz organizacije karnevala koji bi trebali posvjedočiti kako je došlo do spaljivanja lutke političara Nenada Stazića i još dvije neimenovane lutke. Dio svjedoka su očevici koji bi trebali potvrditi dvije ključne stvari na kojim inzistira obrana. Prva je da je spaljen Stazić, a ne lutka djeteta, a druga da su poruke s tog skupa bile satiričnog sadržaja i da tradicionalno nisu imale namjeru poticati na mržnju. Štoviše, navodi Milas, nitko od prisutnih na karnevalu nije negodovao ili na drugi način iskazao protivljenje. 

Tužiteljica se usprotivila saslušanju svjedoka. Drži da su sve te okolnosti dostatno utvrđene na snimci karnevala. Jasno je zabilježeno što je bio predmet spaljivanja i kakve su se sve poruke prezira pročitale. Drži suvišnim saslušavati svjedoke na okolnost kako je došlo do izbora lutke za spaljivanje i što je bio motiv za sastavljanje i javno čitanje inkriminiranih poruka mržnje. 

Brzo je odgovorio branitelj Milas ustvrdivši kako tužilaštvo izgovoreno na skupu tumači kao riječi prezira, a što nitko na skupu nije tako doživio. Ne može biti sudu relevantno kako su određene zagrebačke udruge i zagrebački političari shvatili određene riječi koje su običajnim pravom u Dalmatinskoj zagori od pamtivijeka koriste, zaključio je. Smatra da se radi o apsolutno neprihvatljivom pritisku na sud jer je važno kako su poruke shvatili okupljeni na karnevalu, a ne netko tko ne živi u toj sredini i ne dijeli tradicionalne vrijednosti. 

'Karnevalske poruke satiričnog sadržaja ne mogu biti predmet kaznenog progona. U to vrijeme nema svetinja, to ne mogu biti poruke mržnje i prijezira. Ovaj demokratski režim često kaže da su Jugoslavija pod kraljem ili Titom i NDH zločinačke jer nisu imale slobodu govora, a nisu dizane prijave i optužnice za karnevale. Spaljivani su predsjednici država i vlada, u Kaštelima je spaljena LGBT lutka pa se ništa nije dogodilo', kazao nam je odvjetnik Milas.

Vaša reakcija na temu