Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Počeo s radom Centar izvrsnosti, nadareni učenici razvijat će i poduzetničke vještine

Počeo s radom Centar izvrsnosti, nadareni učenici razvijat će i poduzetničke vještine

Centar pohađa 440 učenika s kojima radi 88 mentora

Unatoč štrajku profesora u Splitu je ove subote s radom počeo Centar izvrsnosti u čiji je rad uključeno 440 učenika i 88 nastavnika. 

- Moram priznati da nemamo problem s profesorima, njihov entuzijazam, želja i volja s kojima rade u Centru izvrsnosti su iznimni i čestitam im na iznimnom trudu i radu - komentirao je županijski pročelnik za prosvjetu Tomislav Đonlić

U Centru se dodatno obrazuju nadareni učenici iz četiri područja - matematike, informatike, novih tehnologija, a od ove godine i poduzetništva.

- Mladi trebaju polako ulaziti u svijet poduzetništva, prošla su vremena kada se čovjek zaposli u nekoj tvrtki i tu čeka mirovinu, danas se treba prilagođavati tržištu i samozapošljavanju. Prvi smo u državi koji smo uveli ovaj poduzetništvo u Centar izvrsnosti. Mislim da ćemo uređenjem prostora u Ulici Ruđera Boškovića postići to da će naš Centar izvrsnosti i kao Ustanova postati jedna od najrespektabilnijih ustanova u ovom dijelu Europe - rekao je župan Blaženko Boban.

Đonlić je pojasnio kako im je u kroz Centar izvrsnosti iz poduzetništva cilj razvijati poduzetničke vještine kod učenika.

- Rad će se odvijati unutar učeničkih zadruga koje će biti zadužene za plasman ili stvaranje određenog proizvoda kojeg će učenici stvarati, brendirati i stavljati na tržište. I ove je godine interes bio izniman, povećali smo broj na 440 učenika, a imali smo tisuće prijava učenika i nastavnika. Pokrenuli smo i Ustanovu Centar izvrsnosti koja radi na kreiranju programa i provode te programe s učenicima. Idemo prema ostvarenju svog cilja, a rekli smo da želimo da onih tisuću najtalentiranijih, najdarovitijih učenika uključiti u dodatne oblike rada i s njima dodatno razvijati njihove vještine - rekao je Đonlić.

U Centru izvrsnosti provode se aktivnosti u stvaranju sustavnih okvira za prepoznavanje, uključivanje i rad s potencijalno darovitom djecom, ali i otvaranje mogućnosti napredovanja i rada njihovih mentora. 

- Koliki je značaj ovakvih Centara najbolje govori podatak da smo prošle godine na svim državnim natjecanjima imali 75 učenika koji su osvojili prva, druga i treća mjesta. To je impozantan rezultat koji možemo zahvaliti Centru izvrsnosti. Ova djeca su u pravilu na najboljim mjestima prilikom upisa na fakultet. Njima se ovo baza s koje će ići dalje - zaključio je Boban.

Osim učenika iz Splitsko-dalmatinske županije Centar pohađaju i učenici s otoka Korčule i iz Šibensko-kninske županije.

- Imamo organizirani prijevoz iz svih dijelova, a veseli nas da je ovaj projekt prepoznat i izvan granica naše županije, a radimo na širenju centra s BiH županijama koje su iskazale interes za pokretanje ovakvog projekta - zadovoljan je Đonlić.

Vaša reakcija na temu