Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POČINILI DJELO IZ MRŽNJE Dignuta optužnica za napad na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu, tužilaštvo traži zatvorske kazne

POČINILI DJELO IZ MRŽNJE Dignuta optužnica za napad na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu, tužilaštvo traži zatvorske kazne

'Šta je četnici? Je*at ćemo vam mater'

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu za napad na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj Rivi u veljači 2019. godine. Četvorica okrivljenika su oko 13.30 zajednički i dogovorno došli do kafića u kojem sjedili Aleksandro Kralj, Miloš Maksimović i Dušan Vasić. Na Kralju su uočili trenirku i majicu s obilježjima Zvezde. 

'Prišli su im zbog toga što su druge nacionalnosti prema kojoj osjećaju izrazitu netrpeljivost te u nakani da ih zlostave i ponize udarali šakama i nogama nazivajući ih četnicima. Kada su oštećenici počeli bježati, nastavili su trčati za njima i dalje ih nazivajući četnicima. Kada je Kralj skočio u more, tražili su od njega da skine i preda im odjeću s klupskim obilježjima, što je on i učinio bacivši im crvenu majicu s grbom Crvene zvezde. Dakle, nasiljem na javnom mjestu drugoga su doveli u ponižavajući položaj, a kazneno djelo počinjeno je iz mržnje zbog nacionalnog podrijetla', navodi se u optužnici. 

Prvookrivljeni Jure G. se dodatno tereti i da je Kralja udario šakom u čelo te ga lakše ozlijedio. I to kazneno djelo počinjeno je iz mržnje, navodi Državno odvjetništvo koje četvoricu okrivljenika tereti za nasilničko ponašanje, a Juru G. i za tjelesnu ozljedu. Traži se zatvorska kazna za sve okrivljenike, za Juru G. jedinstvena kazna od godine i 10 mjeseci, a za ostale kazne u rasponu od osam mjeseci do jedne godine. 

Jure G. je na ispitivanju u Državnom odvjetništvu priznao da je Kralja udario kada je vidio obilježja Crvene zvezde na njemu. Gledao je što Kralj radi u moru. Uzeo je majicu koju je bacio. 

Drugookrivljeni je negirao djelo, nije odgovarao na pitanja. Četvrtookrivljeni se branio šutnjom. Trećeokrivljeni je kazao da je sjedio na klupi i čekao djevojku. Vidio je momka kako pred gomilom trči u crvenoj trenirci. Nije mu poznato tko ga je hvatao. Nije bio u kafiću u kojem je došlo do nereda, nije imao kontakt ni sa kim. Dolazi iz obitelji koja ga je učila da ne potiče mržnju prema nikome. Nije govorio nikome da je četnik, ubij Srbina i slično. 

Kralj je u iskazu naveo kako nije mogao zakopčati jaknu pa se na njegovoj trenirci vidio grb Crvene zvezde. Konobar ga je pitao što mu znači taj znak. Nije ih uslužio pa su se preselili u drugi kafić. Došla su četvorica, jedan ga je udario po nosu i rekao mu: 'Ubit ćemo te četniče.' 

Napali su njegove suigrače, njega su udarali i povlačili za dres tražeći da ga skine. Pokušao je to učiniti kako bi ga ostavili na miru, ali nije uspio. Uspio se nekako trgnuti i pobjeći. U strahu je skočio u more, prijatelji su pobjegli svaki na svoju stranu. Više ga je osoba gađalo kamenjem. Govorili su mu da je četnik i da će ga ubiti. Tražili su trenirku pa ju je bacio. Grupa ljudi mu je pomogla i izvukla ga iz mora, policija je stigla nakon desetak minuta. Zadobio je povredu na nosu i posjekotinu na nozi. U Beogradu je ponovno pregledan te je utvrđeno da je zadobio i blagi potres mozga. 

Dušan Vasić prisjetio se kako ih je konobar pitao zašto provociraju. Shvatili su da nisu dobrodošli pa su se preselili u susjedni kafić. Nakon desetak minuta utrčalo je desetak mlađih momaka s palicama i nekim predmetima. 'Šta je četnici, majku vam četničku, jebat ćemo vam mater', govorili su im. Jedan je udario Kralja šakom u nos, a drugi njega šakom u potiljak. 

Premda oštećenici i svjedoci nisu identificirali napadače, Državno odvjetništvo poziva se na snimke video nadzora te međusobnu komunikaciju prije i nakon počinjenja kaznenog djela. 

'Svi okrivljenici su se u vrijeme počinjenja kaznenog djela nalazili u centru Splita. Kaznena djela počinjena su na javnom mjestu u centru grada pred mnoštvom šetača, i to u odnosu na sportaše koji nisu davali nikakav povod za nasilje, isključivo zbog činjenice što se radi o osobama druge nacionalnosti prema kojoj okrivljenici osjećaju naglašenu netrpeljivost, koju su u konkretnom slučaju ispoljili tako da su oštećenike višekratno nazivali četnicima, napali ih i udarali, trčali za njima kada su se dali u bijeg te naposljetku od Aleksandra Kralja, koji je spas od njihovog nasilja zatražio bijegom u more, zatražili i dobili klupski dres Crvene zvezde', stoji u optužnici.

Vaša reakcija na temu