Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POD PRITISKOM Hvarsko Gradsko vijeće se nije sastalo. Nema kvoruma!

POD PRITISKOM Hvarsko Gradsko vijeće se nije sastalo. Nema kvoruma!

Amaterski i pod pritiskom odrađeno samo sazivanje sjednice s pogrešnim datumom

U Hvaru se danas trebala održat izvanredna sjednica Gradskog vijeća, ali nije i neće. Nemaju kvorum. Vijećnici su ipak odlučili izbjeći bilo kakvu raspravu koja bi vodila ‘legalizaciji’ veće razine buke u Hvaru i na Paklinskim otocima. 

Kako doznajemo, na sjednicu je stigao HDZ-ov predsjednik Gradskog vijeća Jurica Miličić te njegov stranački kolega Ivo Tudor. Od naših izvora saznajemo da se nakon duže vremena na vijeću se pojavila i Karla Karković iz inicijative Dica s pjace. 

Stigao je i Stanislav Štambuk s gradonačelnikove liste te HSS-ov Teo Jeličić i nezavisni Joško Rosso. Nedovoljno ljudi. Nedostajala je još jedna osoba za kvorum. Koliko je amaterski i pod pritiskom odrađeno samo sazivanje sjednice dovoljno govori podatak da su u službenom pozivu vijećnicima naveli pogrešan datum sjednice - petak, 8. kolovoza. Iza uopćenog naziva izvanredne sjednice Gradskog vijeća - ‘Aktualno stanje u Gradu Hvaru’- ustvari se tražilo bilo kakvo zakonski izvedivo rješenje kako bi se povećala maksimalno dopuštena razina buke. 

Lokalni političari su se odlučili za taj manevar samo dan nakon što se Državni inspektorat pojavio na otoku i proveo nadzor nad objektima Carpe Diem obitelji. Rezultati tog nadzora nisu poznati, ali jedno znamo - Carpe Diem je morao odgoditi planiran party na Paklinskim otocima. Doduše, zakonski ga nikada nisu smjeli održati na toj lokaciji, a zakon se očito tek sad počeo provoditi. Kada su se inspektori pojavili na otoku, kako doznajemo od ljudi koji su direktno uključeni u slučaj, lokalna vlast u suradnji s ugostiteljima je spoznala da im ne odgovara zakon koji su, očigledno, tek otkrili. Bolje rečeno, pojedini ugostiteljski objekti ne mogu se staviti u zakonske okvire ako planiraju poslovati kao i do sada. 

Dozvoljena razina buke im je premala i sada dio lokalnih političara nastoji pronaći način kako 'legalizirati' bučnu glazbu. Međutim, ako se u nekom doglednom vremenu odluče za kreiranje posebne odluke, potrebno provesti javno savjetovanje. S druge strane, rad ugostiteljskih objekata podliježe zakonima. Što se tiče Paklinskih otoka, na tom dijelu Grad Hvar uopće nema ovlasti jer spadaju pod kategoriju zaštićenog i značajnog krajobraza koji je u nadležnosti Javne ustanove More i krš, tako da se tamo - ako ćemo se držati slova zakona - ni pod razno ne bi smjeli održavati partiji. 

Osim toga, čak i da dopuste veću razinu buke, objekti u Stipanskoj nemaju uvjete za rad noću i ne smiju održavati partije jer su registrirani kao beach bar ili buffet. Tako nas je barem izvijestila Splitsko-dalmatinska županija koja im nikada nije izdala minimalne tehničke uvjete da posluju kao klub. 

Podsjećamo, pisali smo kako nijedan Carpe Diem nema dozvolu za rad noću, niti jedan od njih nije noćni klub, bilo da je riječ o onima u centru Hvara ili barovima na Paklinskim otocima gdje glazba ne smije prekoračiti 55 decibela. Takva buka se može usporediti s razgovorom dvoje ljudi, a znamo da su na tom mjestu učestalo bili vrlo glasni partiji. Uostalom, još uvijek se reklamira EXIT festival koji bi se 16. i 17. kolovoza trebao održati 'u najljepšem beach klubu na Hvaru - Carpe Diem Beach'. 

Čak je i lokalna Turistička zajednica reklamirala na svojim stranicama održavanje partija na Paklinskim otocima, ali je ta objava uklonjena tek kada su konačno shvatili da reklamiraju nešto što je nezakonito.

Vaša reakcija na temu