Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ministarstvo kulture i medija IZVANREDNA SJEDNICA NA HVARU Političari traže rješenje kako povećati maksimalno dopuštenu razinu buke

IZVANREDNA SJEDNICA NA HVARU Političari traže rješenje kako povećati maksimalno dopuštenu razinu buke

Nezadovoljno stanovništvo je danima prosvjedovalo na rivi

Na Hvaru će se danas u podne i pol održati izvanredna sjednica Gradskog vijeća na temu - 'Aktualno stanje u Gradu Hvaru'. Kako doznajemo, razlog žurbe je pronalazak bilo kakvog zakonski izvedivog rješenja kako bi se povećala maksimalno dopuštena razina buke. 

Lokalni političari su se odlučili za taj manevar samo dan nakon što se Državni inspektorat pojavio na otoku i proveo nadzor nad objektima Carpe Diem obitelji. Rezultati tog nadzora nisu poznati, ali jedno znamo - Carpe Diem je morao odgoditi planiran party na Paklinskim otocima. Doduše, zakonski ga nikada nisu smjeli održati na toj lokaciji, a zakon se očito tek sad počeo provoditi. 


Dolaskom inspektora na otok dio lokalnih političara spotaknuo se o vlastite zaključke s prošle sjednice Gradskog vijeća, tim gore što su tada doslovno zaključili da će početi provoditi postojeće odluke i zakone Republike Hrvatske. Doslovno su obavijestili javnost da će početi provoditi zakon u svom gradu. I to bez iznimke. To su posebno naglasili. Čak su u posebnoj točki među donesenim zaključcima tražili od sanitarnog inspektora da počne primjenjivati Zakon o buci uz redovita mjerenja.

Kada su se inspektori pojavili na otoku, kako doznajemo od ljudi koji su direktno uključeni u slučaj, lokalna vlast u suradnji s ugostiteljima je spoznala da im ne odgovara zakon koji su, očigledno, tek otkrili. Bolje rečeno, pojedini ugostiteljski objekti ne mogu se staviti u zakonske okvire ako planiraju poslovati kao i do sada. Dozvoljena razina buke im je premala i sada dio lokalnih političara nastoji pronaći način kako 'legalizirati' bučnu glazbu.

No, legalizacija buke nije baš jednostavan zadatak. Ako se odluče za kreiranje posebne odluke, onda su malo požurili jer je kod donošenja takvog akta potrebno provesti javno savjetovanje. S druge strane, rad ugostiteljskih objekata podliježe zakonima. Što se tiče Paklinskih otoka, na tom dijelu Grad Hvar uopće nema ovlasti jer spadaju pod kategoriju zaštićenog i značajnog krajobraza koji je u nadležnosti Javne ustanove More i krš, tako da se tamo - ako ćemo se držati slova zakona - ni pod razno ne bi smjeli održavati partiji. 

Što planiraju danas na sjednici Gradskog vijeća, pokušali smo doznati od gradonačelnika Rikarda Novaka i predsjednika vijeća Jurice Miličića, ali bezuspješno. 

Nevjerojatan razgovor vodili smo s gradonačelnikom Novakom. Prvo je kazao kako uopće nije upoznat s tom sjednicom, pa je rekao da se obratimo predsjedniku Gradskog vijeća, nije nam htio dati kontakt telefon od osobe na koju nas preusmjerava, a na kraju je zaključio sve s univerzalnim odgovorom - nemam komentara. Pitali smo ga kakvo je njegovo mišljenje o takvom manevru, ako bi do njega došlo, odgovorio je da nam ne planira reći svoje mišljenje. Predsjednik Gradskog vijeća Jurica Miličić nam se nije javio na pozive. 

Bezuspješno smo pokušavali doznati njihov plan i razlog zbog kojeg su se odlučili za sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća za koju je tek jutros vijećnicima poslan poziv za sudjelovanjem, nekoliko sati uoči sjednice. 

Prema neslužbenim informacijama, na Hvaru se izvršava veliki pritisak na vijećnike da legaliziraju veću buku. Velik je novac u pitanju, jer će se morati odgoditi već dogovorene manifestacije i vratiti novac. Primjerice, u Stipanskoj se još uvijek reklamira EXIT festival koji bi se 16. i 17. kolovoza trebao održati 'u najljepšem beach klubu na Hvaru - Carpe Diem Beach'. Čak je i lokalna Turistička zajednica reklamirala na svojim stranicama održavanje partija na Paklinskim otocima, ali je ta objava uklonjena tek kada su konačno shvatili da reklamiraju nešto što je nezakonito. 

Podsjećamo, pisali smo kako nijedan Carpe Diem nema dozvolu za rad noću, niti jedan od njih nije noćni klub. Niti jedan od sestrinskih objekata, bilo da je riječ o onima u centru Hvara ili barovima na Paklinskim otocima gdje glazba ne smije prekoračiti 55 decibela. Takva buka se može usporediti s razgovorom dvoje ljudi, a na tom mjestu se najavljuju i održavaju partiji protivno Zakonu o zaštiti od buke. 

Sad je samo pitanje planira li Gradsko vijeće pokušati legalizirati tulume, pogotovo nakon vala nezadovoljstva lokalnog stanovništva koje je danima prosvjedovalo na hvarskoj rivi.

Vaša reakcija na temu