Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović POKUŠAJ UBOJSTVA U SOLINU 'Napravio je sačekušu, dočekao me s nožem ispred garaže'

POKUŠAJ UBOJSTVA U SOLINU 'Napravio je sačekušu, dočekao me s nožem ispred garaže'

Petar Matas napao je susjeda čiju je ženu proganjao ljubavnim porukama. Svi su se danas našli u sudnici

F. B. iz Solina svjedočio je danas na splitskom Županijskom sudu kako ga je pred kućom nožem napao susjed Petar Matas koji je već osuđen na godinu dana zatvora zbog nametljivog ponašanja na štetu njegove supruge. 

'Upravo sam bio dovezao djecu s treninga i parkirao vozilo, a on mi je napravio pravu sačekušu. Dočekao me s nožem ispred garaže. Vikao je kako će me ubosti u vrat. Uspio sam ga odgurnuti i potrčati uz stepenište za djecom koja su već krenula u stan vičući kako će i njih izbosti. 

Zatrčao sam se za njim i na stepenicama ga uhvatio za ruku. Okrenuo se i nožem me zahvatio u lijevo rame. Taj sam nož uhvatio rukom za oštricu da me ne ubode opet. Bacio sam ga, držeći i dalje nož. Bio sam na njemu, pokušavao sam ga zadržati u tom položaju. 

Okretao sam se da vidim ima li koga. Na balkonu sam vidio sestru Anu. Viknuo sam joj da me ubo i da zove policiju. U međuvremenu je dotrčao njegov brat koji ga je odvukao prema njihovoj kući. Petar je vikao da sam se sam ubo nožem. 

Jedan dan sam proveo u bolnici jer je ubodna rana ramena bila duboka 8 centimetara, a imao sam i posjekotinu na desnoj ruci. 

Zainteresiran sam za kazneni progon, tražim da se optuženi sankcionira najstrože za pokušaj ubojstva. Sva je sreća što moja supruga nije bila prisutna i što se djeci nije ništa dogodilo jer u tom slučaju ne znam kako bi se ovo završilo', kazao je svjedok. 

Tužiteljica ga je pitala jesu li mu poznati motivi napada. 

'Supruga i ja smo ga više puta prijavljivali zbog nametljivog ponašanja prema njoj. Nismo to išli rješavati na svoju ruku, nego pravnim putem. Poštivali smo sve upute koje su nam dali policajci. Optuženi je znao ostavljati mojoj supruzi pisma, prijavili smo i bacanje boca na naš balkon, no kako ga nitko nije vidio, policija nije postupila po toj prijavi. 

Prije ovog događaja meni i supruzi slao je poruke na mobitel, dobacivao je s prozora, pratio moju suprugu na posao, sve smo to prijavili policiji. Doista smo pokušavali ovaj problem riješiti pravnim putem kako više ne bi kontaktirao moju suprugu. Razočaran sam, smatram da do svega ovog nije trebalo doći. 

Koliko mi je poznato, on je dobio odluku po kojoj mora odležati godinu dana u zatvoru, smatram da je upravo to bio okidač', kazao je svjedok. 

U to se javio Matas. Neće da ga više brani branitelj po službenoj dužnosti. Zatražio je da ga sud razriješi. Otkrio je i kako je podnio dvije kaznene prijave protiv tužiteljice, i to zbog sukoba interesa. Sutkinja najprije nije htjela razriješiti branitelja jer smatra da uredno obavlja svoju dužnost, no na kraju rasprave, branitelj je sam zatražio da ga se razriješi, što je i učinjeno. 

Matas je postavio par pitanja svjedoku. Između ostalog i kako je krenuo nožem na njega. 

Tužiteljica je pitala svjedoka je li na optuženom primijetio kakve ozljede. 

'Nisam. I sigurno ih od mene nije mogao dobiti. Nakon što je otišao kući, izašao je na balkon i počeo vikati da će baciti bombu i sve nas pobiti. Sada se ne sjećam je li to bilo dok smo čekali policiju ili su već bili došli', kazao je svjedok. 

Matas se inače brani da ga je on napao i da se branio od njegovog noža nakon što ga je došao pitati zbog čega je ranije provocirao. 

'To nema nikakve logike jer sve se zbilo u mraku ispred moje garaže na mojim stepenicama. On je mene zaskočio dok sam izlazio iz garaže. Ovaj nož nije iz moje kuće, niti sam ga ja ikad prije vidio', kazao je svjedok. 

Svjedočila je i njegova supruga, žrtva maničnog proganjanja susjeda. 

'Sjećam se datuma, bio je 11. travnja. Djecu sam odvezla na trening, a onda sam s prijateljicama otišla na kolače. Oko 22 sata nazvala me suprugova sestra i kazala da ga je ubo Petar, ali da ne brinem jer je dobro. Za dvadesetak minuta sam stigla kući. Tamo je već bila policija. Rekli su mi da je suprug odveden u bolnicu. Čuli smo se za pola sata, rekao mi je da je dobro. 

Kada sam došla kući, pokušala sam smiriti i sebe i djecu jer su oboje plakali. Pitala sam ih imaju li snage da mi ispričaju što se dogodilo. Kćer mi je rekla da je Petar krenuo za njima uz stepenice i da je vidjela da ide na tatu pa je kriknula i utrčala u kuću. Rekla mi je da je Petar vikao mom suprugu kako će ga ubosti i ubiti mu djecu', prisjetila se svjedokinja koja se rasplakala prisjećajući se traumatičnih trenutaka. 

Optuženog poznaje 15 godina otkada žive u Solinu. 

'Zadnje tri godine muku mučim s njim te sam ga više puta prijavila policiji, što je došlo do suda. Osuđen je na godinu dana zatvora. Ne samo za mene, već i cijelu obitelj, to njegovo ponašanje je bilo mučno. Ostavljao bi poruke i maltretirao, pratio me po izlasku iz kuće u pet i po ujutro kada bih krenula na posao. 

Svako jutro bi me dočekao ispred kuće, ostavljao je poklone pred vratima, slao poruke mom suprugu. Trpjela sam njegova razna dobacivanja od kojih bi odjekivala cijela ulica. Jednom bi me nazvao droljom i kurvetinom, da bi se sutra ispričao za te riječi jer me voli. To njegovo ponašanje se stalno ponavljalo. Nažalost, svaku tu situaciju morala sam evidentirati i prijavljivati policiji kako bi se dokazalo nametljivo ponašanje. 

S obzirom da nam balkoni gledaju jedan na drugi, zadnje tri godine držim zatvorene rolete. Čak sam stavila i zavjese na vanjski balkon da se zaštitim. Ne izlazim na balkon samo da ga ne vidim kako bih izbjegla bilo kakav susret s njim', kazala je svjedokinja. 

Javio se Matas. Ima primjedbu na iskaz u dijelu o nametljivom ponašanju. Smatra da se nikome ne može suditi dva puta za istu stvar. 

Pitao je žrtvu proganjanja je li govorila istinu. 

'Svaka riječ koju sam izrekla bila je istinita', odgovorila je.

Vaša reakcija na temu