Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POLICIJA O SUKOBU S NAVIJAČIMA: Mi ne odgovaramo za unošenje transparenata. Na odmorištu A1 bili smo nadjačani, zbog čega su policajci zapucali

POLICIJA O SUKOBU S NAVIJAČIMA: Mi ne odgovaramo za unošenje transparenata. Na odmorištu A1 bili smo nadjačani, zbog čega su policajci zapucali

Ukupno je 35 osoba ozlijeđeno, od kojih je 15 navijača. Uhićene su 42 osobe. Za sada ništa ne ukazuje da je bilo prekoračenja ovlasti

Zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić otvoriio je izvanrednu konferenciju za novinare u Policijskoj upravi zagrebačkoj, a u svezi sukoba s navijačima Hajduka na autocesti A1 nakon utakmice s Dinamom u Zagrebu. Sukob se dogodio na benzinskoj postaji u Desincu. Uhićene su 42 osobe.

'To je za nas utakmica visokog rizika i vrlo odgovorno pristupamo prikupljanju informacija i izradi planova. Ono što posebno želim naglasiti da imamo vrlo iskusne djelatnike u osiguranjima takvih utakmica. Samo osiguranje je provedeno s najveće razine rukovoditelja. Što se tiče plana i procjene, to ocjenjujemo kao vrlo dobro, angažiran je dovoljan broj službenika. Dokaz ovom je cijela nogometna sezona koja je odrađena bez ozbiljnijeg incidenta. 

Iz medijskog prostora uočavamo da se kao potencijalni problem za napad krije nemogućnost ulaska navijača Torcide s transparentima. Organizator je prije 4 dana uputio uputu Hajduku i navijačima da se dva sata prije trebalo donijeti transparente na pregled i onda ih tek postaviti. Iz nekog nama nepoznatog razloga navijači su htjeli neposredno prije početka utakmice ući s transparentima. Zabrana ulaska s transparentima na taj način u nadležnosti organizatora, samog kluba. Policija je tu asistent i ne donosi takve odluke. Ako je to povod, policija ne snosi odgovornost za unošenje transparenata. 

Navijači su na Maksimiru bili mirni, a onda su sami predložili da se krene put Splita, što im je udovoljeno. Cijela trasa do Splita je bila osigurana snagama policijskih uprava. Ništa nije davalo povoda da će se nešto ovako dogoditi. Kada je kolona došla do Desinca kolona staje zaustavili su sve trakove i naglo istrčavši krenuli u napad na policiju na benzinskoj postaji. 

Kolege su bile brojčano nadjačane deseterostruko. Bilo je 16 policajaca, a počinitelja i nekoliko stotina. napad je izvršen na prilično agresivan način uz uporabu različitih predmeta - bocama, kamenjem, palicama, lancima, stolovima, sve što su našli, aparatima za gašenje požara. Policijski službenici su izdali upozorenje i zapovijed da prestanu, što nije dalo rezultata, upotrijebili su tjelesnu snagu i palice, ni to nije dalo rezultata. U jednom trenutku su ispucali nekoliko hitaca u cilju dozivanja pomoći i davanja upozorenja da se prestane s napadom. Takav postupak dao je konkretan rezultat, navijači su se povukli, što je dalo vremena da stigne policijsko pojačanje. 

Posebna opasnost nastala je zbog korištenja raketa na benzinskoj postaji. Namejrno su bacali bengalke na policajce i rakete dok su stajali na benzinskoj postaji.

Ozlijeđeno je 20 policajaca, od kojih jedan teže. Osigurana im je psihološka pomoć. Hrvatska policija je bila u službi hrvatskih građana', poručio je Damir Barić.

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić je kazao kako su navijači u policijsko vozilo u koje su se zabarikadirali ubacila baklju.

'Pucala su tri policajca, od kojih dvojica u zrak. Jedan je ispalio četiri, drugi dva, treći osam hitaca u zrak, a nakon toga još 11 hitaca u betonsku površinu. Tu je, pretpostavljaju od rikošeta došlo do ozljeđivanja. Jedna je osoba ranjena u potkoljenicu, a druga u visini rebara. 

S ranama nastalim u sukobu u splitske zdravstvene ustanove do sada su se javile dvije osobe.

S propucanim stopalom u KBC Split javio se još jedan navijač. Radi se o lakšim ozljedama, nije zadržan na liječenju.

Ukupno je 35 osoba ozlijeđeno, od kojih je 15 navijača, ali taj će broj varirati', kazao je Rašić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Rašić je rekao da sigurnosna prostudba nije pokazivala da bi moglo doći do ovakvog incidenta. 

'Nismo od navijača dobili informaciju koji je bio povod za takav ružan, neposredni i brutalni napad na policijske službenike. Nismo imali informacija, ništa nije ukazivalo ni tijekom putovanja prema Zagrebu, ni u zoni stadiona. Bila je dobra suradnja s policijom, sve smo se dogovarali. Koji je povod to ćemo vidjeti', kazao je Rašić.

Zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić rekao je da su poduzete radnje, uslijedit će i druge brojne radnje krim istraživanja.

'Preuranjeno je govoriti, osim o kaznenoj odgovornosti navijačke skupine, odnosno pojedinaca iz skupine, koju su to djelo počinili. Međutim, istražit će se sve okolnosti i sve sudionike je li bilo propusta u radu', poručio je.

Uglavnom se radi o mlađim punoljetnim osobama, a jedan je maloljetnik, dodao je Diklić.

'Sve činjenice ukazuju da je napad bio planiran', dodao je Barić. 'Prvo je krenuo napad na ulasku u benzinsku postaju. Kada su snage pružile otpor pokušali su doći sa strane leđa i tu je došlo do razdvajanja naših snaga. Snage koje su bile fizički udaljene pokušale su dotrčati jer vozilima nisu mogli. Prilikom pritrčavanja su također bili napadnuti. Je li nedostatak vode dovoljno opravdan razlog da se ugroze životi policajaca i zaposlenika benzinske postaje, javnost može donijeti svoju ocjenu', kazao je Barić.

Rašić je dodatno objasnio kako je baklja u vozilo s trojicom 'specijalaca' ubačena nakon što su policajci zapucali.

'Bit će formiran tim s razine Ravnateljstva policije koji će objaviti je li došlo do prekomjerne uporabe sredstava prisile. Za sada ništa ne ukazuje da je bilo prekoračenja ovlasti', dodao je Rašić.

Nakon smirivanja nereda navijači su do Splita prepraćeni bez incidenata.

Vaša reakcija na temu