Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot POTVRĐENA OPTUŽNICA Sudit će Zagrebačkoj banci i bivšim direktorima, terete ih da su namjerno uništili klijenta

POTVRĐENA OPTUŽNICA Sudit će Zagrebačkoj banci i bivšim direktorima, terete ih da su namjerno uništili klijenta

Motiv bili bonusi?

Optužno vijeće splitskog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Zagrebačke banke i bivših direktora Dijane Ćosić i Damira Brkića

Direktoricu centra u Splitu i direktora za srednja poduzeća terete da su od 2008. do 2017. na štetu klijenta, trgovačkog društva NITOR i njegovih založnih dužnika supružnika Nikole i Iskre Jogunice, postigli dogovor da suprotno odlukama Kreditnog odbora, poslovnoj politici banke, etičkom kodeksu i kreditnoj politici kroz neosnovano povećane prihode od kamata pribave banci, a i sebi kroz veće bonuse na plaću, veliku protupravnu imovinsku korist tako da dovedu NITOR u stanje financijske nužde i u konačnici do stečaja zbog neosnovanog povećanja kamata na kredite i uvjeta vraćanja duga te neprimjereno velikih kolaterala.

Predmet postupka su tri kredita. Prvi od 1,75 milijuna eura trebao je poslužiti za refinanciranje kredita HYPO banci, dok su druga dva od gotovo 4,5 milijuna eura podignuti radi kupnje zemljišta i izgradnje projekta Lipi običaji. 

Optuženici se terete da su banci pribavili korist na razlici onoga što je banka trebala dobiti kroz savjesno zaključene ugovore o kreditima prema obavezujućim odlukama Kreditnog odbora te naknadno ugovorenog na štetu društva NITOR. Nikola Jogunica smatra da se radi o šteti od 10 milijuna eura, a DORH navodi da je prouzročena ukupna materijalna šteta trgovačkom društvu od oko 6,1 milijuna eura. 

Tužitelj Nikša Wagner konstatirao je kako je ovo rijedak, ako ne i jedinstven gospodarski kazneni postupak u kojem čak pet sudskih vještaka još u fazi istrage u bitnom zaključuju kako je banka namjerno uništila klijenta nizom nesavjesnih i nepropisnih postupaka članova srednjeg managementa i time, ne samo drastično oštetila klijenta i uništila ga financijski, nego i sebi pribavila neosnovanu korist. 

U istrazi su ispitani Milivoj Goldštajn i Franjo Luković, bivši članovi Uprave, koji su naveli da se nikada nisu susreli sa sličnom situacijom, da je ugovoreni kreditni model investicijskog kreditiranja građevinskog poduzetnika kasnijim izmjenama ugovora pretvoren u alikvotni način financiranja. 

Optuženici su negirali krivnju, ustvrdili su kako su radili po zakonu i internim pravilima banke, kao i s drugim klijentima. Zaoštravanje uvjeta financiranja pravdali su neispunjavanjem obveza i probijanjem rokova, kao i poremećajem na tržištu nekretnina i građevinskog sektora. Istaknuli su kako je NITOR prihvatio nove uvjete, a nije morao. 

Obrana je tražila izuzimanje dokaza iz spisa za koje su smatrali da su nezakoniti. Sud je to odbio, rješenje je potvrđeno. Nakon što je optužnica stupila na pravnu snagu, sve je spremno za suđenje.

Vaša reakcija na temu