Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREDSJEDNIK DRUŠTVA MARJAN 'Gradonačelnik je izjavio notornu neistinu kod Stankovića'

PREDSJEDNIK DRUŠTVA MARJAN 'Gradonačelnik je izjavio notornu neistinu kod Stankovića'

Krstulović Opara traži naknadu štete, Marinić ne vidi što je sporno

Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i danas su se ponovno družili u sudnici na Dračevcu. Razlog je tužba koju je Opara podnio protiv Društva Marjan zbog objave na Facebooku oko promjene statusa parcele na Prvoj vodi u suvlasništvu gradonačelnikove supruge. Kada se o tome odlučivao gradonačelnik je bio u Gradskom vijeću i digao je ruku za promjenu. 

Društvo Marjan je citiralo tekst objavljen u Novostima, a gradonačelnik smatra da su mu time narušili ugled i čast pa je za naknadu štete zatražio 20 tisuća kuna. Požalio se kako je zbog njihove objave imao brojne upite, a o svemu je morao odgovarati i Aleksandru Stankoviću u emisiji 'Nedjeljom u 2'. 

Sporna objava pojavila se u izbornoj kampanji 2017., koju je Opara pobjedonosno završio nakon podbačaja protukandidata Željka Keruma u drugom krugu. Taman prije promjene vlasti u Banovini, Društvu Marjan stigla je tužba na adresu. 

Marinić je danas zatražio da se cijeli slučaj sagleda u kontekstu ciljeva i djelatnosti Društva Marjan, a to je primarno zaštita i očuvanje park šume. 

'Sasvim sigurno da planiranje građevinskih područja nije u tom cilju. Društvo Marjan inzistira na isključenju građevinskih područja iz park šume. Objava se referirala na objavu članka 'Nek' ih Prva voda nosi' i ne odnosi se na generalni urbanistički plan, nego na donošenje prostornog plana uređenja od 30. studenog 2005. na sjednici Gradskog vijeća. 

Cijelo područje Prve vode je tada uvršteno u građevinsko područje. Javna rasprava za PPUG je održana u drugoj polovici kolovoza 2005. i na njoj područje Prve vode nije bilo unutar građevinskog područja. To se naknadno utvrdilo, i to krajem 2010. kada je tadašnji gradonačelnik Željko Kerum pokrenuo postupak izdavanja dozvole za gradnju na tom području. 

Tek tada nam je postalo jasno da je to područje unutar građevinskog područja. Da je tu i zemljište u suvlasništvu supruge današnjeg gradonačelnika saznalo se tek nakon objave članka u Novostima. To nas je iznenadilo jer smo se s tužiteljem u tri navrata našli kako bi mu ukazali na stalnu opasnost od moguće gradnje. U ta tri susreta ničim nije stavio do znanja da je supruga suvlasnica zemljišta. 

Još nas je više iznenadila tvrdnja tužitelja u emisiji 'Nedjeljom u dva' u kojoj tužitelj kategorički tvrdi da zemljište nije unutar građevinskog područja. Notorna je neistina što je izjavio u emisiji. Da je područje građevinsko potvrđeno je i lokacijskom informacijom koju smo dostavili kao dokaz. Iznenađuje da netko, tko je obnašao dužnosti višeg savjetnika konzervatora, ne zna razliku između PPUG i GUP-a', kazao je Marinić. 

Istaknuo je kako je u razdoblju između javne rasprave i donošenja PPUG-a vlasništvo zemljišta promijenilo vlasničku strukturu tako da je društveno vlasništvo postalo privatno vlasništvo obitelji tužiteljeve supruge. 

Smatra da je iz objave vidljivo da Krstulović Opara nije optužen za koruptivne radnje već je izražena sumnja u svjesno podizanje ruke prilikom izglasavanja PPUG-a. Da su imali saznanja o korupciji, sigurno bi podnijeli kaznenu prijavu. 

U konkretnom slučaju drže da se više radi o pitanju sukoba interesa. Pojasnio je i da su pozvali DORH da ispita zakonitost planiranja građevinskog područja u park šumi i moguća pogodovanja privatnim vlasnicima jer je 2008. došlo do kupoprodajnog ugovora između tvrtke Latebra supruge Željka Keruma i 10 suvlasnika koji su u srodstvu i prezivaju se Marasović

'Ne znam jesu li bliži ili daljnji srodnici tužiteljeve supruge. Sasvim je izvjesno da te parcele nisu bile u građevinskom području ne bi došlo do te kupoprodaje', ustvrdio je Marinić. 

Krstulović Opara pitao je Marinića zašto je Društvo Marjan inzistiralo na držanju objave nakon njegovog objašnjenja da je neistinita. Marinić mu je odgovorio da apsolutno ništa u objavi nije neistinito. 

Gradonačelnik je tražio i da mu se objasni na osnovu čega smatraju da je dizanjem ruke pogodovao privatnim vlasnicima. 

'Na javnoj raspravi područje nije bilo građevinsko, a nakon donošenja PPUG-a i GUP-a je cijelo u građevinskom području', odgovorio je Marinić. 

'Smatrate li i sada da sam pogodovao obitelji svoje supruge?', nastavio je Krstulović Opara. 

Marinić je odgovorio da ne smatra da se pogodovalo i da je to njegovo mišljenje. 

Gradonačelnik je prije godinu i pol ponudio mirno rješenje spora ako Društvo Marjan objavi pripremljenu izjavu. Marinić je objasnio da su odbili objaviti izjavu jer su u njoj iznesene neistine. 

Na idućem ročištu 28. travnja saslušat će se svjedoci Ivana Bojić, Josip Gojak i Mariana Bucat

Marinić je sudu podnio i očitovanje DORH-a o statusu Marjana. DORH je, naime, prošle godine zaključio da je Marjan županijski. 

'Osim što je nakon završetka javne rasprave i javnog uvida u prijedlog Prostornog plana uređenja Grada Splita, prenamijenjeno u građevinsko zemljište, 27. listopada 2005. pretvoreno je iz društvenog u privatno vlasništvo umjesto u vlasništvo Splitsko-dalmatinske županije. 

Prenamjena zemljišta, kao i promjena vlasništva odvijala se neposredno prije 30. studenog 2005. i sjednice Gradskog vijeća na kojoj je jednoglasno odlučeno o donošenju Prostornog plana uređenja Grada Splita u čijem je donošenju sudjelovao i tužitelj. Slijedom navedenog, posebno imajući u vidu i ovu činjenicu, doista nije bilo osnova za pokretanje ovog postupka', zaključuje se u podnesku.

Vaša reakcija na temu