Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Predstavljen program gospodarenja šumama posebne namjene: 'I dvije izmjene GUP-a će  omogućiti važne odluke za očuvanje Marjana'

Predstavljen program gospodarenja šumama posebne namjene: 'I dvije izmjene GUP-a će omogućiti važne odluke za očuvanje Marjana'

'Danas je Marjan spašen, ima perspektivu, a znat će se tko je za što odgovoran'

Program gospodarenja šumama posebne namjene, Gospodarske jedinice 'Marjan-šume Grada Splita', danas je predstavljen u atriju Gradske uprave. Nakon uvodnog obraćanja gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i prezentacije o stanju Park šume Marjan dr. sc. Milana Perneka iz Hrvatskog šumarskog instituta, Program gospodarenja, ključnog dokumenta za legalno gospodarenje Marjanom, predstavio je dr. sc. Vladimir Kušan u ime ovlaštenog izrađivača tvrtke OIKON d.o.o.

- Do sada nije postojala šumo gospodarska jedinica kojom se moglo gospodariti na Marjanu, prethodni program prestao je postojati 2018. godine kada smo se suočili s poraznim stanjem na Marjanu zbog najezde potkornjaka koji je uništavao šumu koju se desetljećima zapuštalo - kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara u svom uvodnom izlaganju napomenuvši da smo sada postali šumoposjednici na 169 hektara i to zahvaljujući  ustrajnome radu stručnjaka iz OIKON-a koji su forenzičkim metodama dokazali da je to vlasništvo Grada Splita.

- Prije nekoliko godina neke oporbene stranke, ali i neki predstavnici udruga su tražili od mene da potpišem tabularnu izjavu o prepuštanju vlasništva gradske , splitske šume Marjan državi, to sam odbio i bio sam zbog toga prozivan, a bio sam u pravu što sam to odbio -  ustvrdio je gradonačelnik Krstulović Opara.  Nakon četiri godine uistinu teških, bolnih  procesa koje je trebalo hrabro napraviti, kazao je,  smo došli smo do točke u kojoj ponosno možemo kazati da ćemo donošenjem ovog Programa konačno krenuti u normalno, zakonito, stručno i uredno gospodarenje Park šumom Marjan.

- Narednih dana ćemo donijeti i dvije izmjene GUP-a koje će  dodatno omogućiti dvije važne odluke za očuvanje Marjana: donošenje UPU-a za zaštitu PŠ Marjan i smanjenje građevinskih područja uređenih plaža koje su višestruko premašivale obuhvate sadašnjih. Kad te dvije odluke donesu vijećnici po prijedlogu kojeg sam im uputio nakon zajedničkog posla kojega smo odradili s DAS-om, možemo konstatirati da nakon toga uspostavljamo ono što je desetljećima nedostajalo - red i zakonitost, rekao je.

Prof. Milan Pernek iz Hrvatskog šumarskog instituta je izložio stupanj gradacije potkornjaka koji ima trend smanjenja, a napomenuo je kako taj problem do 2017. godine nije detektiran u Hrvatskoj uopće.

Prof. Vladimir Kušan predstavljajući Program gospodarenja u ime ovlaštenog izrađivača tvrtke OIKON d.o.o. naveo je  kako je zatekao  komplicirano vlasništvo šuma između privatnih, gradskih i državnih čestica.

- Ministarstvo je  lani ukinulo gospodarsku jedinicu Park šume Marjan i osnovalo novu, Marjan-šume Grada Splita. Dio površina koje su u vlasništvu države će biti uvrštene u jedinicu Kozjak - Kaštela, dio od 28 hektara koje je privatan ide u jedinicu splitskih šuma nakon 2023. godine. Programom u narednih 10 godina nije planirana sječa, jer je u proteklom razdoblju obavljena sanacija zaražene šume.

Površina obuhvaćena programom je 60 katastarskih čestica, odnosno 169 hektara. Nakon javne rasprave Program ide na Ministarstvo na odobrenje i tek tada će površina biti konačna - objasnio je Kušan. Kazao je kako je za razliku od starog programa, ovaj novi objedinio površine po grupama stabala pa će se moći brže reagirati u slučaju potrebe. No, programom se ne predviđaju poslovi i zadaci zaštite šuma koja je propisana drugim pravilnicima, za što je šumarski institut izradio akcijski plan.

Uz rješavanje pitanja Karepovca, gradske blagajne i Žnjana, Program gospodarenja Marjanom gradonačelnik Andro Krstulović Opara smatra ključnim pothvatom u svom mandatu. 

- Zaštita okoliša i gospodarenje šumama su dva pojma. Problem je što je prethodni program nije definirao tko je za što odgovoran, a upravljati može javna ustanova, ali gospodari se temeljem ovog programa pa se na natječaj mogu javiti sve stručne i kvalitetne, licencirane pravne osobe, a JU nije licencirana. Danas je Marjan spašen, ima perspektivu, a znat će se tko je za što odgovoran - zaključio je.

Vaša reakcija na temu