Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Cijevi, krađe i jeftino udomljavanje
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Cijevi, krađe i jeftino udomljavanje

Gradonačelnikova kazna od 100 tisuća kuna zbog beznačajnog a zapravo logičnog djela, nestanak službenih papira iz Banovine i metla povlaštene kreme iz gradskih stanova

PONEDJELJAK Cijevi

Lijepih sto tisuća kuna kazne platit će gradonačelnik Ivica Puljak, iz svog vlastitog džepa, zbog točno pedeset i tri metra kanalizacijskih cijevi postavljenih oko Vile Dalmacije. U nevjerojatnom slijedu događaja prvog čovjeka grada - od kojega se očekuje da provede i nešto ambicioznije projekte od ovoga - inspekcija na čelu s viđenim HDZ-ovcem kaznila je jer je netko, a to očito čak nije bio on osobno, omogućio da se u reprezentativnom gradskom objektu može barem učiniti nuždu. Mašala.

I to je cijeli sukus ove afere, a sve ostalo su tehnikalije: recimo projekt i već potpisani ugovor kojega je Puljak naslijedio od svog prethodnika, a koji se tiču beznačajnog komunalnog projekta rekonstrukcije propalog vodovoda i kanalizacije. Potom radovi koji su oko Vile započeti i vrlo brzo zaustavljeni, pa Puljkova naredba da se sve vrati u prvobitno stanje, pa zatrpavanje iskopanih rupa i starih cijevi - izuzev tih pedeset i tri metra koja su se potpuno raspala i zdravom logikom morala su biti zamijenjena - pa sve do prošlomjesečnog bizarnog ponovnog posjeta građevinskih inspektora i njihovog namjerno dvosmislenog rješenja po kojemu su 'bespravni radovi nastavljeni unatoč zabrani'.

Jer je, eto, ispod zemlje ostalo tih pedeset i tri metra novih cijevi.

Sav besmisao hrvatskog administrativnog svijeta stao je u ovaj proces, ali je bogme i sva patološka fiksacija državnog aparata skoncentrirana u rješenju kojim važna državna služba - koju dakako vodi pouzdani partijski povjerenik - otkriva da se dulje od godine dana beznačajnim i besmislenim zadatkom, pa onda još i evidentno frizira podatke kako bi zveknula svog konkurenta i na osobnoj i na političkoj razini.

Tu je još jedna, ne tako zanemariva dimenzija ovog slučaja: diljem Hrvatske ovakvi sitni komunalni radovi odvijaju se automatizmom, svakodnevno, bez bilo kakvih velikih dozvola i projekata: izvadiš staru i postaviš novu cijev i to je to. Valjda samo u Splitu postoje kreteni koji će zbog toga podnijeti prijavu protiv vlastitog grada.

UTORAK Veža

A tim istim gradom u proljeće prošle godine upravljala je Vladina povjerenica Mirna Veža, koja je - ako je spomenutih pedeset i tri metra kanalizacijskih cijevi toliko sporno da se zbog njih dižu kaznene prijave i ispisuju globe od sto tisuća kuna - o cijelom slučaju sasvim sigurno mogla imati zanimljive informacije.

Em je šefovala u Banovini kad je stiglo rješenje inspektora o zatrpavanju 'bespravne' kanalizacije u Vili Dalmacija, dakle jedina ga je vidjela, em je postupala po njemu, em je u svom izvještaju o primopredaji Ivici Puljku sama napisala i potpisala da je sve obavljeno kako spada. 

Ona, recimo, nije dobila globu za platiti, čak se o cijelom slučaju ni ne izjašnjava.

Ima drugog posla: nakon izbora zgodno joj se otvorilo mjesto savjetnice na Županijskom sudu. Nitko normalan ne bi se nastavio baviti kanalizacijskim cijevima.

SRIJEDA Krađa

Bivšim dogradonačelnikom i Kerumovom desnom rukom Jurom Šundovom, odnosno vrlo ozbiljnom optužnicom da je falsificirao liječničke nalaze i vlastiti status ratnog invalida, Odvjetništvo i sud bave se skoro cijelo jedno desetljeće. Tek nedavno proces se nekako domeljao do prvog ročišta, taman da se Šundov, optužen da je lažni PTSP-ovac, opravda liječničkom ispričnicom da se liječi od - PTSP-a.

No evo mu novih problema: iz Banovine su lansirali zanimljivo otkriće o sada već legendarnom predmetu 'Dalmatia Towera', najvišeg nebodera u državi koji je u jednom trenutku trebao dobiti lokacijsku dozvolu za spajanje na gradsku aveniju na Kmanu.

Gradske službe zaključile su da je to mimo GUP-a i drugih pravila, pa je to odbijeno.

Pa je Šundov pismeno naredio da mu daju suglasnost.

Pa su gradske službe to drugi put odbile jer je protuzakonito, da bi Šundov ponovio naredbu i suglasnost je napokon izdana.

I ono najnevjerojatnije: iz gradskog arhiva doslovno su nestali dogradonačelnikovi pismeni nalozima gradskim službenicima da potpišu ono što smatraju da se potpisati ne bi smjelo. Ako nas pitate, krađa gradskih dokumenta vrlo suspektnog sadržaja mogla bi biti nešto zanimljivija organima gonjenja od onih 53 metra kanalizacijskih cijevi, no dobro, kriminal je očito u oku promatrača…

ČETVRTAK Arbitri

Kriminal oko Spaladium Arene dosad je toliko bjelodan da blažena šutnja Državnog odvjetništva i USKOK-a više ne izaziva nikakvo čuđenje.

Nego jedino eventualno zgražanje.

Dok se na sudovima iz mjeseca u mjesec topi prednost koju su banke stekle zahvaljujući sumnjivim tajnim aneksima bivšeg gradonačelnika Ivana Kureta te konačno i pravomoćno poništenoj arbitražnoj presudi kojom su tri čovjeka - među njima i jedan eksponirani pravni stručnjak - na leđa cijelog grada pokušali natovariti skoro stotinu milijuna eura tuđih dugova, organi gonjenja i dalje glume da afera ne postoji. Čestitamo.

Trojici spomenutih arbitara - a riječ je o Draganu Bolanči, Davoru Babiću i Igoru Periši - imena svakako valja spomenuti: ne zato što bismo insinuirali da su kriminalci, bože sakloni, nego zato što je njihovu presudu nakon Trgovačkog i Visokog trgovačkog suda u Zagrebu ovih dana poništio i Vrhovni sud. Mora da se osjećaju neugodno, ipak su oni imenom i prezimenom stali iza prebacivanja kredita za Spaladium na leđa građana. 

I godinama kasnije ostali popišani, hvala Dejanu Kružiću i odvjetniku Kruni Peronji.

PETAK Sanatorij

Spomenuti profesor Pravnog fakulteta Dragan Bolanča u međuvremenu je imao i drugih angažmana, recimo kada je koncesionaru za plažu Kašjune bliskom HDZ-u - koji je pravomoćno na sudu izgubio to pravo - proizvodi vlastito pravno mišljenje po kojemu te presude zapravo nemaju smisla.

Jer on valjda zna bolje.

Borba oko samih Kašjuna očito će eskalirati idućih dana i tjedana, a očito će eskalirati i drugi problemi: grad koji se do lani dičio statusom najpoželjnije ljetne destinacije najednom će se već ovog ljeta naći u deficitu ugostiteljskih sadržaja.

Em su upitni 'moduli' na Žnjanu, em je i kompleks na Bačvicama zbog zavrzlame oko vlasništva i pomorskog dobra na rubu stavljanja ključa u bravu, em je solidan broj štekata u gradu skraćen, em vise i koncesije za kafiće na Zapadnoj obali, em očito neće biti mjesta za popiti piće ni na marjanskim plažama…

Sve su to navodno posljedice radikalnog treniranja strogoće i krutog tumačenja propisa - a kako ih se i ne bi tako tumačilo kad za pedeset i tri metra kanalizacijske cijevi gradonačelniku stiže kazna od sto hiljada kuna - i tako je kako mora biti. Htjeli smo red i zakonitost.

Ali bogme nismo očekivali da nam se grad pretvori u sanatorij, pa bi bilo dobro da se nakon otvaranja neuralgičnih točaka napokon počnu nazirati i kakva kreativna rješenja. 

SUBOTA Dom zdravlja

Županija traži novog ravnatelja Doma zdravlja, institucije slabo atraktivnog naziva i poprilično privlačnog proračuna koji na godišnjoj razini iznosi skoro 30 milijuna eura. 

Bitka za fotelju mogla bi biti nešto otvorenija jer u penziju odlazi vječni ravnatelj Dragomir Petric, čovjek koji se tek nedavno povukao u hladovinu uprave ali s te pozicije nastavio diktirati procese - pa tako i slati u mirovinu liječnike koji navrše 65 godina života premda je on sam prevalio četiri godine više.

Rekli smo 'nešto otvorenija bitka' jer ograničenja su ipak poprilično jasna i kruta: pobijedit će osoba koju će odabrati županijski HDZ, vječni vladar odavno zarobljenih institucija. Dakako, ako ih u međuvremenu ne ucijeni kakav mali koalicijski partner, kako se već šuška…

NEDJELJA Stanovi

Ipak imamo i jednu radosnu vijest: po svemu sudeći započela je revizija korištenja 'kadrovskih' gradski stanova koji su se prije jednog i više desetljeća dodjeljivali zaslužnim i 'zaslužnim' građanima, bez jasnog kriterija ili uvjeta korištenja. Pa i jeftinog otkupa takvog stana, što je u međuvremenu postala praksa.

Pamtimo desetke sportaša, umjetnika i liječnika - a bogme i jednu sutkinju, pa čak i bivšeg gradskog pročelnika - koji su se na ovaj način skrasili najprije privremeno, a na koncu i stalno. 

I baš nas, eto, zanima kako će se odviti remake starog filma naslova 'Imaš kuću, vrati stan'.

Ako ništa, uvjerili smo se da se nova garnitura u Banovini uglavnom nastoji držati principa, pa makar u javnosti izgledalo da udaraju aktivistički, bez rezona i obzira…

Vaša reakcija na temu