Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Čudesa
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Čudesa

Inspektori koji zaobilaze presude, optuženi lažni PTSP-ovac koji šalje ispričnice da ga muči PTSP, policija koja ne može utvrditi koga je prebila i privela, škovacini s plaćom od 1600 eura i leteći gradonačelnik. Svakog blaga

PONEDJELJAK Kašjuni

Interesantno društvance čudesno se spojilo u pothvatu kojim je plažu Kašjuni pokušalo ostaviti u rukama obitelji Dolić, čak i usprkos pravomoćnoj presudi izmeljanoj nakon skoro pet godina u kojoj crno na bijelo stoji da na to nemaju pravo.

Tu je najprije pomorski inspektor Ivica Čikotić, koji se drznuo napisati rješenje po kojemu je na Kašjunima sve u redu i kojim je sasvim otvoreno dao - sada to možemo otvoreno reći - ilegalcima pravo na eksploataciju čarobne gradske plaže još najmanje tri godine. Čikotić koji je, kao u onom vicu, tvrdio da se pomorski inspektori bave jedino i isključivo morem, a grozio mogućnosti da intervenira na samoj obali. Čikotić kojega je, na koncu, zbog takvog rješenja izribalo i vlastito ministarstvo.

Zlu ne trebalo u istoj ekipi našao se profesor Pravnog fakulteta Dragan Bolanča - a njega pamtimo, recimo, kao jednog od arbitara koji je u slučaju Spaladium Arene odlučio protiv vlastitog grada, što je na sudu kasnije poništeno. E, taj isti Bolanča u ovom slučaju proizveo je 'stručno mišljenje' kojim de facto tvrdi da je pravomoćna presuda najobičnija bezvezarija. Mašala.

Čudesno, kažemo, čudesno.

UTORAK PTSP

Čudesan je i slučaj bivšeg Kerumovog dogradonačelnika Jure Šundova, odavno optuženog da je lažni vojni invalid: kada je napokon došlo vrijeme da se na sudu utvrdi je li zbilja falsificirao sedamnaest liječničkih nalaza koji upućuju da boluje od PTSP-a, ispričao se od dolaska na raspravu jer se, pazi sad, 'ambulantno liječi od PTSP-a'.

Čestitamo. Ovakvi scenariji vjerojatno će se izučavati - a bogme možda i podučavati - na Pravnom fakultetu.

SRIJEDA Policija

Još jedno čudo ovog tjedna proizvela je splitska policija: tri mjeseca nakon što su njeni pripadnici brutalno i bezrazložno batinali usred grada i iživljavali se nad već svladanim i nemoćnim ljudima, što je zabilježeno i na snimkama, te nakon što su samo jednog policajca kaznili tako što je dao časnu riječ da godinu dana to neće ponoviti, evo još veće sramote.

U službenom izvještaju Državnom odvjetništvu, barem formalno zaduženom kazniti ovakva divljanja organa reda, doslovno su napisali da nemaju pojma koga su premlatili i uhapsili - pa se slijedom toga ništa dalje ne može poduzeti.

Bravo, tako se gradi povjerenje.

ČETVRTAK Škovacini

Bogme, do čudesne spoznaje ovog smo tjedna došli i u 'Čistoći', gradskoj tvrtki čiji radnici i sindikalisti zadnjih dana upiru za novi kolektivni ugovor i povećanje plaća: nakon teške muke na vidjelo je ipak izašao podatak da vozač kamiona ondje prosječno zarađuje skoro 1600 eura mjesečno, a kolege koje se na kamionima vozaju gotovo 1400 eura.

Prosječno, ponavljamo - a to znači da dio njih svakog mjeseca spremi u džep i znatno više od toga.

Jebački se živi.

PETAK Telefon

Banovina i dalje živi u nekom svom filmu, pa je ovog tjedna najavljeno pokretanje 'call centra' - nove službe koja će valjda biti gromobran prema dosadnim građanima.

Najavljeno je da će se na jednoj telefonskoj liniji 'primati pozivi, preuzimati upiti i brinuti se da oni dobiju odgovore', a u stvarnosti već vidimo uspostavljanje samo još jednog besmislenog filtera između građana i gradskih službi. S četvero zaposlenih.

No strpimo se, za koju godinu u Banovini će valjda otkriti da postoji čudesan izum zvan telefonska centrala.

SUBOTA Puljak

Poprilično čudesan tjedan imao nam je i gradonačelnik Ivica Puljak: najprije je par dana proveo u Grčkoj, pa odletio do Berlina, pa se u vlastitom gradu ukazao na sjednici Gradskog vijeća da bi već sutradan organizirao veliki skup svoje male stranke u - Zagrebu.

A na njemu smo primijetili da se sasvim ozbiljno priprema za parlamentarne izbore pa mu je čak i onaj efektan slogan 'Ili HDZ ili Hrvatska' evoluirao u: 'Nije važno samo smijeniti HDZ s vlasti, zaista je važno čime ćete ga zamijeniti'.

Bome, visoko je poletio.

NEDJELJA Žnjan

Šećer na kraju čudesnog tjedna dala nam je stanovita Martina Nimac Kalcina, koja se u medijima predstavlja kao 'donedavna dugogodišnja predsjednica Zajednice obiteljskog turizma Hrvatske gospodarske komore' i uvijek nekako zaboravi spomenuti da je i politički aktivna kao županijska vijećnica Hrvatske građanske stranke.

Pa onda iz kvazistručne pozicije prosipa bisere poput najnovijeg da će uređenje Žnjana 'dugoročno ostaviti loše posljedice na Split kao popularnu turističku destinaciju', a da će jednogodišnji radovi na najvećoj gradskoj plaži i trenutno najozbiljnijem javnom pothvatu u Splitu izazvati pravu katastrofu za iznajmljivače.

Priznajemo, u moru budalaština oko Žnjana koje se iz tjedna u tjedan valjaju u javnom prostoru ova nas je nekako posebno raznježila, a nije to lako. Čestitamo i sretnoj dobitnici i HGS-u.

Vaša reakcija na temu