Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dan kada se Zdravko Mamić suočio s 'temperamentom'
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Dan kada se Zdravko Mamić suočio s 'temperamentom'

Osvjedočeni huligan stotine svojih incidenata opravdao je vlastitom naravi, čemu čuđenje zato što je u zemlji bezakonja naišao na sebi ravne?

PONEDJELJAK Uber

Šta ti je ironija: samo desetak dana nakon što su gradski vijećnici beskrajno raspravljali koliko taksija treba postojati u gradu, hoće li ili neće izdati dozvole za još desetak, kako će postaviti pravila i može li se uopće imati funkcionalan i jeftin sustav - i nakon što, naravno, nisu uspjeli donijeti apsolutno nikakvu odluku - preko noći u Splitu se pojavio gigant Uber.

Bez najave, bez dogovora i bez ikakvih dozvola, gradom će nam voziti deseci i stotine taksija koje de facto nitko nikada nije, niti će kontrolirati. Iz krajnosti smo otišli u krajnost - pretjerano regulirano tržište sada se potpuno otelo svakom nadzoru.

Uber će sasvim sigurno povećati ponudu i smanjiti cijenu vožnje, ali s druge strane realna je šansa da jedna strana korporacija potpuno preuzme cijeli biznis. U kojemu neka pravila ipak moraju postojati; nije bez veze da su najveći europski gradovi tu korporaciju ili potjerali, ili natjerali da se uklopi u njihova pravila.

Kod nas im nitko ništa ne može, a i gradonačelnik je shvatio da mu se nije bosti s rogatim - jer to nije upalilo ni jednom Milanu Bandiću - pa je sve mudro odšutio. A javili su se samo iz stranke 'Pametno', koja je skoro pa ushićena.

Čudno, dosad su nekako odavali dojam da se strogo zalažu za poštivanje pravila i zakona.

UTORAK Zdravko

Puno se zakona kod nas ne poštuje, ali malo gdje je to tako očito kao u nogometu. Da to nije tako, Zdravko Mamić ne bi imao priliku ni pojavljivati se na nekom beznačajnom prekršajnom ročištu u Splitu - već bi odavno u strogo kontroliranom okruženju ozbiljno okajavao svoju prošlost, ili bi barem u izgnanstvu iz svoje profesije prizivao dane kada je potpuno vladao cijelim jednim sportom.

Ovako, traljava i korumpirana država dozvolila mu je da se i dalje bahati. Pa je usred Splita dočekan s dvije-tri leteće boce i bengalke. Kad ne ide kulturno i zakonito, može i malo jednostavnije.

Ne znamo čemu čuđenje, a pogotovo zgražanje nad ovakvim tretmanom jednog osvjedočenog huligana. Uostalom, i sam Mamić - zajedno s onima koji mu vire iz stražnjice - svaki od svojih bezbrojnih incidenata opravdavao je svojim temperamentom.

Eto, izgleda da malo toga ima i u Splitu.

SRIJEDA Poručnik Gruber

Ivo Baldasar promptno je, bez da ga je itko vukao za jezik, osudio napad na 'gospodina Mamića'. Mašala.

O otvorenom vrijeđanju Pavla Kalinića, Bandićevog poručnika Grubera, koji je Split nazvao pripizdinom nije kazao ni riječi. Bitno je znati prioritete.

ČETVRTAK Civilizirani

Petstotinjak civiliziranih Splićana po najvećem kijametu ipak se ukazalo pred kazalištem, gdje su prosvjedovali za obrazovnu reformu. Bilo je zbilja dirljivo vidjeti pametan i kulturan svijet kako narušava vlastiti komod - a u našim okvirima izlazak na demonstracije doista predstavlja napor ako uvjeti nisu savršeno laboratorijski, odnosno ako nema ni kiše ni snijega, ni vrućine ni hladnoće, ni vjetra ni gužve - samo kako bi barem pokazali da ipak postoje. Svaka čast.

PETAK Havarija

U međuvremenu, na čisto komunalnoj razini, 'Promet' nam se i doslovno počeo raspadati. Jednom autobusu usred vožnje ispalo je staklo, a drugome komad motora, pa je sreća da nismo svjedočili pravoj pravcatoj tragediji.

SUBOTA Parada

Nakon šeste po redu gay parade red je za zaključiti da se ovom događaju definitivno pridaje previše pažnje. O osiguranju da ne govorimo: s jedne strane realne prijetnje više ni ne postoje, a druge treba biti iskren i kazati da ne postoji ni neki veliki interes. 

Da se ove godine gradonačelnik nije pojavio u pratnji dva osobna zaštitara, za koje ni on sam nije znao objasniti čemu služe, te da nije bilo kratkotrajne policijske blokade centra grada - ne bismo ni znali da se nešto događa. Možda je tako najbolje.

NEDJELJA Opara

Andro Krstulović Opara konačno je izašao iz ormara i objavio da želi biti gradonačelnik Splita. Daleko je to od gotove stvari - evo, gotovo istovremeno iskočila je i njegova stranačka kolegica Mirjana Čagalj, a i SDP navodno ozbiljno razmišlja o Borisu Lalovcu - ali lijepo je vidjeti da velike stranke pripremaju kandidate koji nam neće vrijeđati inteligenciju.

Što se Opare tiče, radi se o umjerenom i po svemu sudeći vrlo kompetentnom čovjeku, no već danas vidljivo je da će mu najveći uteg biti vlastita stranka.

Kao, uostalom, i svakom  pristojnom HDZ-ovcu.

Vaša reakcija na temu