Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Direktor 'Parkova' ima hrabrost. To je dobar početak
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Direktor 'Parkova' ima hrabrost. To je dobar početak

Sad kada je preuzeo i tržnice, njegova fotelja vjerojatno je najneudobnija u gradu

PONEDJELJAK Žnjan

Stigli smo dakle i u tu fazu, baš kako je najavljeno, da nam gradska vlast javno proziva premijera i Vladu. 

Što se tiče Žnjana i koncesije koja je prije izbora već bila spremna, a kada je Vice Mihanović poražen najednom je vraćena u ladicu, bilo je i vrijeme: svaki mjesec otezanja u Zagrebu jedan je novi mjesec prezira prema Splitu.

I to je trebalo reći.

Gradonačelnikova izjava da 'premijer sabotira drugi najveći grad u državi' ima temelja ne samo u činjenici da u Banskim dvorima vidljivo otežu s rješavanjem Žnjana, nego i zato što još vidljivije ignoriraju zapravo sve što im se od svibnja do danas upućuje iz Banovine. Nije bilo ni kurtoaznog susreta premijera s novom gradskom vlasti, a kamoli ozbiljnog razgovora o još ozbiljnijim problemima.

Ako im je taktika promovirati Ivicu Puljka na nacionalnoj sceni, bogme su dobro počeli.

Jasno je da gradonačelnik zasad nema jasnu viziju kako brzo urediti Žnjan, niti ima pojma odakle bi izvukao golemih 230 milijuna kuna za taj projekt. Kad bolje razmislimo - ako mu ne daju raditi, to bi i njemu bilo najelegantnije rješenje, barem zasad.

UTORAK Parking

Iz splitske bolnice elegantno i gospodski obratili su se Gradskom vijeću sa svojim projektom uređenja parkinga na Firulama i Križinama, makar to nisu morali. No bolnica živi sa svojim gradom i nema ništa prirodno nego pokušati zajedno pronaći rješenje za problem koji ionako tišti svih nas.

I dakako da je nastao problem jer se pola Gradskog vijeća najprije čudilo i prosvjedovalo jer im je ponuđeno uopće i raspravljati o temi o kojoj formalno ne odlučuju, da bi potom slijedila provala bizarnih tokova misli i eksplozija raskošne ekonomske misli. Na više strana.

Favorit je svakako bio jedan od vijećnika - ne trebamo ga baš svaki put spomenuti, ionako će evidentno postati maskota ovog saziva - kojemu je bi eventualna naplata parkinga bila 'gradonačelnikov pokušaj punjenja šupljeg gradskog proračuna'. Nesretnik još uvijek ne barata ni osnovnim ekonomskim kategorijama i tokovima, no dobro.

Znatno više zabrinjava istup Igora Stanišića iz HGS-a, dosad poprilično argumentiranog mogućeg predvodnika oporbe, budući da mu konkurencija baš i ne pršti od kreativnosti: on se obrušio na gradsku vlast jer 'pogoduje Split parkingu', dakle gradskoj firmi. Mašala.

Zar se baš svaka tema u ovom gradu mora politički silovati?

SRIJEDA Hrabrost

Kako izgleda odmak od politike zasad vidimo na primjeru 'Parkova i nasada', gradske firme u kojoj će - budući da je preuzela Pazar i sve gradske pazariće - direktorska fotelja bez sumnje biti najvruća i najopasnija u gradu. 

Mladi Siniša Gašparević u njoj ne sjedi ni tjedan dana, a već je začačkao mečku na dvije lokacije: na Šorama, gdje je jedna obitelj okupirala tisuću ipo kvadrata gradskog zemljišta i usput bezobrazno ogradila obalu, te na Pazaru, gdje je odlučio hitnim postupkom potaracati oronule kamene banke i barem upristojiti srce i trbuh grada. 

I dok je oko Šora bio prisiljen gotovo se pofajtati, ali je dao do znanja da neće uzmaknuti, na Pazaru Gašparević zasad nema velikih problema: uređenje ovdje više nije pitanje vizije nego najobičnije higijene. I kad nemamo kapaciteta za velike i revolucionarne zahvate, možemo barem doseći razinu na kojoj se nećemo sramotiti.

Bit će to teška bitka koju je mladi direktor očito odlučio voditi korak po korak i trebat će mu poprilična doza taktičnosti i razumijevanja kako ne bi uništio desetke i stotine ljudskih egzistencija, ali i kako bi s druge strane pokazao da grad više nikad i nigdje ne smije tolerirati nered.

Kako vidimo, hrabrosti mu ne nedostaje. Nije to loš početak.

ČETVRTAK Čistoća

U 'Čistoći' je priča nešto drugačija: nakon što je gradska vlast na direktora Lukšu Regja sasula drvlje i kamenje zbog krajnje neobičnog zapošljavanja HDZ-ovca Josipa Župića, koji je samo nekoliko mjeseci ranije sjedio u njenom nadzornom odboru da bi sada postao 'kontrolor iznosača i pometača', sada očito ne zna što bi dalje.

Raspisali su javni natječaj na kojemu ni na prvi pogled nije bilo kandidata boljih od Regja, pa su ga poništili. Potom su naumili raspisati novi, ali oko procedure su ispali traljavi pa je i to još uvijek na čekanju.

A da ipak pregrizu jezik i nastave sa starim direktorom?

No u cijeloj situaciji najkomotnije se vjerojatno osjeća sam Josip Župić, vlasnik kafića koji će još barem tri mjeseca i nadgledati kako nam se prazne gradski kontejneri. Kao i uvijek, HDZ-ovcima nesnalaženje ili nered najbolje pašu.

PETAK Koordinacija

I premda nam je pola gradske vlasti skoncentrirano, a moglo bi reći čak i fiksirano na Marjan - koji je pored javne ustanove po prvi put u povijesti dobio i svog službenog koordinatora u Banovini - to ipak nije bilo dovoljno da se barem netko pojavi na sudskom ročištu na kojemu se odlučivalo o kažnjavanju bespravne graditeljice za višemjesečno devastiranje zaštićene zone na Ježincu.

Pa je gospođa na kraju čak oslobođena, čestitamo.

A da izmislimo funkciju koordinatorovog koordinatora?

SUBOTA Plan

Županijski prostorni plan usvojen je davne 2002. godine, njegove izmjene jedanaest godina kasnije, a od tada do danas traje čekanje da se taj dokument napokon prilagodi realnosti. Država, gradovi, općine, investitori, nema tko to nije čekao. Sam plan već gotovo četiri godine de facto je spreman za usvajanje, no kako vidimo ni prethodna stabilna vlast nije ga uspjela izglasati.

A kako će ova današnja, nestabilna i ovisna o žetončićima.

No koliko god gajili podozrenje prema HDZ-u i njihovim pothvatima dok su na vlasti, toliko sublesavo zvuče argumenti oporbe da treba još čekati, da se 'ovim planom devastira prostor', da treba još tko zna koliko čitanja ili da ovakav plan uopće ne treba donijeti. Bez uvjerljivog i racionalnog objašnjenja.

Ma nemoj, a dokad bismo trebali čekati? Dok HDZ sleti s vlasti?

Čovjek ponekad poželi da se u ovakvim dokumentima zbilja pronađe kakvo megasranje, samo da birači koji tri desetljeća žive u jednoumlju i jednopartijskom sustavu dobiju konkretnu priliku za progledati.

Kako to nije izvjesno, briga nas i za planove.

NEDJELJA Red

Teško da bi nešto bolje ilustriralo onu narodnu o dupetu i glavi od reda koji se u petak, subotu i nedjelju stvarao za cijepljenje.

I teško da nešto zvuči smješnije od prigovora ljudi iz istog tog reda jer moraju čekati. Pa čak i na kiši, ej.

A što bi još trebalo, da im se prostre crveni tepih?

Vaša reakcija na temu