Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREGLED TJEDNA: Dno dna
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Dno dna

Sramotni istup Igora Stanišića, čovjeka koji je imao potencijal biti šef gradske oporbe, debelo je ispod njegovih - pa i ispod tužno niskih standarda Hrvatske građanske stranke

PONEDJELJAK Sukob

Zamjenik splitskog gradonačelnika Antonio Kuzmanić rijetko istupa u medijima, očito čovjek ima puno posla. Nakon pičvajza s Ivoševićem i novinarima njegova ukazanja su, istina, postala nešto češća, pa je samo trebalo čekati trenutak da sam sebe utopi.

I evo ga već ovog tjedna.

Kuzmanića su novinari nevino upitali za gospodarske prognoze i utjecaj ukrajinskog rata na sezonu, a on im je potpuno trapavo otkrio da se nalazi u sukobu interesa.

'Pratim sva događanja zbog svog privatnog posla, kao i generalno stanje na tržištu. Osobno nemam otkazivanja bukinga pa ne bih bio pesimist nego upravo suprotno, optimist. Pogotovo zato što imam informaciju da ovo u Ukrajini neće dugo trajati', kazao je dogradonačelnik ovog tjedna.

Otkrio je, dakle, da se suprotno zakonu i dalje bavi svojim privatnim biznisom u tvrtkama koje je samo formalno prebacio na drugu osobu. Mašala.

UTORAK GUP

Vice Mihanović je, čini se, napokon ozbiljno shvatio ulogu predsjednika gradske komisije za urbanizam pa je organizirao javnu tribinu na koju je pozvao relevantne sugovornike i s njima diplio, naravno, o GUP-u.

No željeni efekt po svemu sudeći nije uspio postići: dok se on užasavao nad mogućnošću 'točkastih' izmjena najvažnijeg gradskog dokumenta, koliko god one eventualno bile transparentne i logične u iščekivanju novog plana, dobar dio sugovornika vrtio je priču u sasvim drugom smjeru. 

'GUP je živi organizam koji se treba unaprjeđivati svake godine. Ne možemo očekivati od dokumenta starog 17 godina da ima sve što treba suvremeni grad', kazala je tako Daša Gazde iz Društva arhitekata, gradske institucije koja se iz godine u godinu pokazuje uspravnom, relevantnom i čestitom.

I, kako ćemo sad? Politički ili stručno?

SRIJEDA Selidba

Iz Banovine su ovog tjedna ponovno lansirali ideju o selidbi Banovine, kako to običava valjda svaka nova gradska vlast u zadnjih dvadeset i kusur godina, uvijek iznova.

Projekt je, naravno, zamorno bezvezan i nemaštovit: preseliti činovnike na drugu lokaciju da bi na ovoj, čarobnoj, niknula još jedna hotelčina.

Nakon čega, logično, više neće postojati ni jedan razuman razlog zašto bi se prosječan Splićanin zaputio na južnu stranu tunela, niti zapadno od Rive - naravno, ako ne zaluta.

I tek kada dobijemo turistički resort usred grada, kičasti sezonski eldorado za bogate starce i pijane mulce, vjerojatno ćemo shvatiti što smo izgubili. Pa zaplakati za kakvim-takvim 'javnim sadržajima'.

Da, i za Banovinom. Koliko god danas to bizarno zvučalo.

ČETVRTAK Kvartovi

Na Plokitama obični građani još uvijek nisu izumrla vrsta, a čini se da su se u samom kvartu dobro organizirali i odlučili masirati gradsku vlast na redovnoj bazi, sve dok se potpuno ne skoncentrira na nekoliko problemčića koji ih more iz godine u godinu - od gužvi i nedostatka parkinga do bizarnog podatka da već desetljećima nikome ne uspijeva poći za rukom spriječiti parkiranje na cesti i usred križanja, tamo kod pazarića.

I eto ovog tjedna na Plokitama cijele delegacije iz Banovine - gradonačelnik sa suradnicima, a bogme i direktori svih gradskih poduzeća, na zboru građana na kojemu su se postrojili i saslušali ljude, ali onda i konkretno obećali kojeg vraga mogu napraviti.

Istina je da su kotarski izbori na pomolu pa događaj možda možemo gledati kroz predizbornu optiku, ali to bi vjerojatno bilo pogrešno. Pravo pitanje jest - koliko je gradskih kotara ovako dobro organizirano i aktivno? Padaju nam na pamet Split 3, ona nevjerojatna samozatajna ekipa s Kmana, pa i Getani, ali nije popis tako dugačak kako bi morao biti…

PETAK Propadanje

Igor Stanišić iz Hrvatske građanske stranke do ovog tjedna doimao se kao natprosječno staložen i razuman čovjek, pogotovo uzevši u obzir okruženje iz kojega je došao u Gradsko vijeće - dapače, imao je potencijal isprofilirati se kao najozbiljniji predstavnik oporbe. Sve dok Kerumu od Rogoznice očito nije došlo pritisnuti crveni botun - jer i Stanišić, naravno, konja veže gdje mu gazda kaže.

Na sjednici Gradskog vijeća tako mu je pripala dužnost da, ničim izazvan, samoinicijativno dotakne dno i gradonačelniku Ivici Puljku postavi sugestivno pitanje o tome 'je li ikada bio prijavljivan za obiteljsko nasilje'. I naravno, izazvao zgražanje u dvorani.

Zaštićen imunitetom za sve izgovoreno u vijećnici, Stanišić je u javnost plasirao odvratni trač i potom se pravio blesav riječima da 'ništa nije insinuirao'. 

Dakako da nije, jer ni najmanji dokaz onoga što je pročitao s blesimetra nije pokazao. Ali da se utopio duboko u smrdljivom blatu - to bogme nije insinuacija, nego tvrda i tužna činjenica.

SUBOTA Računi

Četrnaest kuna.

Otprilike za taj iznos poskupjet će nam odvoz smeća, premda će i dalje ostati među najjeftinijima u državi.

Što je također dosta logično: u gospodarenju otpada ionako smo se slabo makli od početne, najprimitivnije metode njegovog bacanja na hrpu, na Karepovac. Pa dokle traje, traje.

A ovim ritmom trajat će još otprilike tri ipo godine, nakon čega nam slijedi gonjanje kamiona u druge županije uz račune koji neće biti za četrnaest, nego barem sto i četrdeset kuna viši.

Osim samima sebi i svojoj bijednoj ekološkoj svijesti, za to ćemo moći zahvaliti trutovima iz Županije koji puna dva desetljeća nisu uspjeli ni zakopati prvu lopatu novog centra u Lećevici. Može im se, ionako oni neće plaćati.

NEDJELJA Savjetnica

Angažiranje najpoznatije hrvatske zviždačice Maje Đerek, žene koja se u posljednjih nekoliko mjeseci dokazala kao moralna, hrabra i nepokolebljiva, gradonačelniku Ivici Puljku mora se priznati kao spektakularan kadrovski potez. Čak i ako novopečena savjetnica u Banovini neće zbilja biti angažirana na svakodnevnom poslu, niti imati stvarnu ulogu u sređivanju stanja oko gradske imovine - odnosno ako se radi samo o taktičkom, PR-ovskom potezu.

Jer njegova poruka je moćna, kristalno jasna i ako ništa drugo, demonstrira čiste i poštene namjere.

Nije to malo.

Vaša reakcija na temu