Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Dramolet novog splitskog HDZ-a
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Dramolet novog splitskog HDZ-a

Ukratko, optužili su gradsku vlast da u deset dana nije izgradila kuhinje u školama - što njena vlast ni u državi ni u Županiji nije uspjela ni u tri desetljeća

PONEDJELJAK Doček

Ajde da se u našem gradu nešto organizira kako spada. Ako ništa drugo, onda doček Nove godine.

Sve je prošlog vikenda zapravo bilo na nivou - od Vojka V. i Severine koji su se pokazali kao pun pogodak za pravu pučku feštu, ali i za horde turista iz susjednih država, preko cjelodnevnog štimunga u gradu kojemu su, istina, ipak nedostajali zvučnici i muzika na otvorenom (Ivoševiću, zaboga, je li potrebno biti baš toliki štreber?) pa sve do pristojne čestitke u ponoć i solidnog vatrometa.

Mirakul.

UTORAK Guljenje

Ali kad smo se otrijeznili dočekao nas je euro.

I ugostitelji koji se, ne samo ovom prilikom nego bogme u posljednjih nekoliko godina, ponašaju kao drumski razbojnici. Sada su samo zaokružili svoj pothvat u kojemu su od Splita uspjeli napraviti valjda najskuplji grad na svijetu, izuzev možda Londona i New Yorka.

Došlo je do toga da je jeftinije letjeti nad Europom i popiti nekoliko pića u avionu nego provesti jedno prijepodne na Rivi.

Da, znamo: kava i pivo ne spadaju u osnovne ljudske potrebe i sasvim je logično da će poduzetnici derati s cijenama sve dok postoji dovoljan broj naivaca, ali i to valjda mora imati neku mjeru.

Pa ne treba čuditi da je pola grada bilo zlurado kada je u prva dva tjedna Adventa lijevala kiša i kada su gazde zapomagale da će im biznis potonuti.

Možda bi bio na rubu i da im se vrijeme smilovalo.

SRIJEDA Bačvice

Gradska vlast smilovala se Tomislavu Mamiću i nakon skoro deset godina čekanja odobrila mu gradnju novog hotela na Bačvicama, na mjestu onog već ukletog štakornjaka koji je prethodno prelazio iz ruke u ruku različitih vlasnika. I premda iz Banovine uvjeravaju da se Puljkovim potpisom zapravo pokušalo spasiti što se spasiti može - preciznije, da će novi hotel biti nešto drugačijeg smještaja i manje visine nego što je planirano te da neće biti moguće njegovo pretvaranje u apartmane - potez svejedno ostavlja gorak okus u ustima.

U cijelom slučaju Mamić je najmanje kriv: čovjek naprosto radi ono što je bilo propisano i dozvoljeno još od trenutka kada su gradski konzervatori preko noći skinuli svoju zaštitu s Bačvica, potom gledali kako se izdaju građevinske dozvole za cijeli grozd novih hotela, a onda opet preko noći licemjerno vratili svoju zaštitu.

Da, konzervatori. Oni će nam dat sliku.

ČETVRTAK Suha optužba

U događajima mršavom blagdanskom tjednu donekle nas je razveselila friška potpredsjednica splitskog HDZ-a Zrinka Mužinić Bikić, inače i ravnateljica jedne osnovne škole, koja je poprilično trapavo otvorila frontu prema gradskoj vlasti na temu besplatnih obroka za splitske školarce.

Nesretnica je navodno pokušala ukazati na činjenicu da gradska vlast u desetak dana nije uspjela organizirati prehranu za njih trinaestak tisuća ali je u jednoj rečenici izgovorila da će 'u najboljem slučaju neka djeca u ponedjeljak dobiti suhu hranu', pa je time otvorila vlastiti bok: em HDZ-ova vlada doslovno u posljednji trenutak donosi propise za koje i sama priznaje da će se moći provoditi tek tamo negdje 2028. godine, kada bi svaka škola mogla dobiti svoju kuhinju. Em, uostalom, i škole kojima upravlja Županija - a kojom oduvijek drma jedino i isključivo HDZ - ovog ponedjeljka svojoj djeci neće ponuditi ništa više od hrenovke u tijestu, jogurta i eventualno kakve jabuke, uglavnom suhog obroka.

Što su Puljak i ekipa, jasno, brutalno upotrijebili u svoju korist.

No rekli smo, Zrinka Mužinić Bikić mlada je i još uvijek friška. Kako ćemo je u splitskom HDZ-u gledati još barem četiri godine, toplo se nadamo da ima kapacitet za učenje…

PETAK Deratizacija

Na sličan manevar ovog tjedna odlučila se ekipa iz kvartovskog HSP-a na Bolu, gdje su donedavno bili na vlasti: samo par mjeseci nakon smjene prozvali su novu garnituru, dakako ljevicu, zbog okačene hrvatske zastave na kojoj je jedan kraj bio mrvicu pokidan. 

Da bi im ekipa iz kotara efektno odgovorila fotografijama samih prostorija u koje se od nereda, smrada i šporkice ne može ni pristupiti, nego ga najprije valja deratizirati i sanirati. 

Od ovog primjera ništa ne govori bolje o (ovakvoj) hrvatskoj desnici.

SUBOTA Čistoća

Nekadašnja vodeća ekipa iz 'Čistoće', pak, nakon tri godine čekanja dočekala je službenu optužnicu zbog inače zabranjenog krcanja Karepovca građevinskih materijalom, šutom i čime sve već ne.

Što su, dakako, omogućili samo odabranima - a među njima i poduzetnicima i stručnjacima koji su, ironično, u isto vrijeme bili angažirani na sanaciji istog tog Karepovca. Mašala.

Blaženi USKOK, jedini on ima šansu dovesti ovo društvo u red. Sićušnu, ali barem nekakvu šansu.

NEDJELJA Dozrijevanje

'Srce ka planina. Nema granica, mi smo svoji na svome u našoj Europi gdje i pripadamo. Bog nas je pogledao! Hvala svima koji su pomogli. Tuđman i branitelji su stvorili našu Hrvatsku, a Plenković je stvorio europsku Hrvatsku. Neka govore šta god hoće, ali to je istina i činjenica. Oni su našoj djeci osigurali sigurnost. Mi smo sada u Schengenu, u NATO-u, u Europi. Ubuduće pretenzije na našu zemlju znače pretenzije na sve europske zemlje, dosta su naši djedovi, očevi i sinovi ginuli', citat je ni manje ni više nego Željka Keruma. Najnoviji citat. 

Valjda istog onog Keruma koji je prije deset godina nasred Rive pod prekriženim zastavama Europske unije urlao o 'trećoj Jugoslaviji' i tada zdušno radio kako se Hrvatska ni milimetra ne bi približila EU-u.

Ali u redu, dozrio je, nije deset godina tako strašno dug period.

Vaša reakcija na temu