Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Kako nas vidi HGK? Kao sluge i sobarice
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Kako nas vidi HGK? Kao sluge i sobarice

Takvu ulogu, naime, ova institucija namijenila je Splitu

PONEDJELJAK Otpad

Plokite su odabrane za prvi gradski kvart u kojemu će se testirati sposobnost gradske vlasti, 'Čistoće' i samih građana da se ponašaju civilizirano, odnosno učine taj mali napor i razdvoje papir i plastiku od ostatka otpada. 

Zvuči nevjerojatno da u 2022. godini to smatramo vrhunskim postignućem, ali šta ćeš, takve su okolnosti. Dapače, sve upućuje na zaključak da prosječan građanin do današnjeg dana nije osvijestio što treba raditi sa smećem, kao da se radi o kvantnoj fizici.

I baš zato eksperiment na Plokitama dobra je ideja: kvart po kvart možda marva nauči, makar nismo sigurni da će ići bez da je se s vremena na vrijeme opali po džepu.

A nadali smo se i da je novi direktor Čistoće Karoglan nešto naučio iz cijele one frke oko odnosa gradske vlasti i medija, međutim ne: lovom firme ovog tjedna platio je objavu intervjua sa samim sobom. Mašala.

To nikad nije dobar znak.

UTORAK HGK

Nije dobar znak ni kada Hrvatska gospodarska komora, dakle institucija kojoj je u opisu posla brinuti o ravnomjernom i uravnoteženom razvoju ekonomije, kao vrhunac svoje imaginacije i dometa pokaže plan otvaranja još jednog hotela.

Ni manje ni više nego u svojoj raskošnoj kamenoj palači na par koraka od Rive, palači koju su najavili dati u najam privatnicima da bi oni sami otišli u podstanarstvo.

Nije da nam je žao ekipe koja će ostati bez najljepšeg radnog mjesta na svijetu, ali nije da smo oduševljeni činjenicom da čak i HGK smatra da su Split i Splićani osuđeni na pranje lancuna, jer valjda jedino to znaju raditi.

I da su se sasvim fino uklopili u opći stereotip po kojemu Zagrebu prirodno pripada novi kongresni centar, Rijeci edukacijski centar, a divljacima s juga uloga sluga i sobarica.

SRIJEDA Red

Naše lokalne divljake u okvir bi napokon trebala staviti nova gradska odluka o komunalnom redu, predmet mokrih snova bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare - politički preslabog da je progura - i sadašnjeg dogradonačelnika Ivoševića, koji je cijelu političku karijeru izgradio na ovoj temi.

I bogme, uspio je napraviti barem taj nulti korak pa je čak i HDZ-ovcima, kod kojih je bila primjetna mala doza zavisti, bilo neugodno glasati protiv.

Rasprava o važnom gradskom dokumentu na Gradskom se vijeću vodila satima, ali uglavnom bez ulaženja u njegovu bit, pa ni sadržaj od desetaka i desetaka stranica. Kako je, naime, po običaju moralo biti barem nekakvog klanja, to se ekipa pofajtala oko jednog jedinog štekata.

Čestitamo. Ovaj put barem nisu prolili mlijeko, kako to obično naprave.

ČETVRTAK Cirkus

Sama sjednica Gradskog vijeća, pak, ovog tjedna otišla je u potpunu bizarnost: podatak da je završena skoro u dva sata ujutro valjda dovoljno govori.

Koliko ima smisla o proračunu raspravljati oko ponoći, a temama mladih baviti se u gluho doba noći, vjerojatno bi znala artikulirati nekadašnja oporba koja je, dakako, svečano obećavala da ovakav cirkus više nećemo gledati i da će sjednice biti češće, s primjerenim dnevnim redom i u normalno radno vrijeme.

Šipak.

PETAK Nasilje

Ali ipak, možda ne treba previše kukati: zamislimo, recimo, da umjesto u Splitu živimo u jednom Segetu.

Gdje je lokalnog šerifa uhapsilo zbog lopovluka, a njegovi trabanti svejedno nastavljaju provoditi političko nasilje - kao recimo ovog tjedna, kada je općinski proračun usvojen sasvim očito mimo propisane procedure, pa čak i uz bizarne detalje poput onoga da u njemu umjesto Segeta na više mjesta stoji da je riječ o - Bjelovaru.

U ovom slučaju, očito nema sreće dok se HDZ potpuno ne nokautira.

SUBOTA Dom

Od lijepih blagdanskih vijesti treba izdvojiti konačno otvaranje 'Četiri palme', zgradice koja postaje novi topli dom bivšim štićenicima 'Maestrala'.

Koštala je deset milijuna kuna, ali svaka kuna se isplatila - kao i svaki napor cijelog niza zaslužnih, kao i svaka prepreka koju su ti tvrdoglavi ljudi preskočili.

A bogme ih je bilo.

NEDJELJA Buvljak

A o humanitarnom buvljaku udruge MoSt iz godine u godinu više ne treba ni trošiti riječi: takvu demonstraciju solidarnosti i empatije valjda samo ova ekipa može izazvati.

I s vremena na vrijeme podsjetiti nas da dobro uvijek prevlada.

*Uz želje za čestit Božić i sretnu Novu, čitamo se nakon blagdana…

Vaša reakcija na temu