Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kolomast, fekalije, zapošljavanje preko veze i cenzura
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Kolomast, fekalije, zapošljavanje preko veze i cenzura

Lako za vrtiće i zapošljavanje bez natječaja, što ako policija malo pročačka po gradskim poduzećima?

PONEDJELJAK Pituri

Kome bi moglo pasti na pamet napasti dva obična stabla, na javnoj površini, pa ih premazati s kolomasti kako komu ne bi palo na pamet popeti se na njih?

Logičan odgovor bio bi da se radi o braći Žužul, budući da se njihov stadion nalazi doslovno dva metra dalje a stabla predstavljaju zgodnu pomoćnu tribinu, ali pričekajmo naše vrijedno komunalno redarstvo koje će, nema sumnje, jednog lijepog dana otkriti nalogodavce. Izvršitelji se već znaju, zaštitari Sokol Marića.

U ovom gradu vlada toliki kaos i bezvlašće da je to već postalo sprdnja.

UTORAK Misterij

Vrlo slično je i na Vidilici, pored Šurjakovog kafića. Punih dvadeset dana prošlo je otkad je otkrivena nekakva cijev iz koje se izlijevaju fekalije, a do dana današnjeg ne može se razjasniti o čijim se, da oprostite, govnima radi.

Dvadeset dana, ej, pa to bi Japancima bilo dovoljno da pošalju čovjeka na Mjesec. Kod nas se, eto, po misterioznoj cijevi kucka, snima se njena unutrašnjost, da bi na kraju bilo primijenjeno naprosto genijalno rješenje. Začepljena je izolir trakom.

A u obližnjem kotaru Varoš predsjednik iz HDZ-a puna tri mjeseca izbjegava sazvati sjednicu jer je svjestan da će biti smijenjen, pa onda kad se to konačno dogodi još i falsificira zapisnik i tako nastoji produljiti agoniju.

Bitno je da znamo koji su prioriteti.

SRIJEDA Odlazak

Na nešto višoj razini, u Gradskom vijeću, ostali smo bez najvećeg lajavca Gojka Čepe. Otišao je bez pozdrava, potonuo u blaženu anonimnost nakon što se fino zaposlio u Vodovodu i kanalizaciji - a i obitelji će valjda kapnuti koja kuna kada prodaju kuću zbog gradnje ceste prema šoping centru na Mejašima. 

Čepo nije u ljubavi s Baldasarom, to je jasno i očito, ali zasad nemamo odgovor radi li se o potpunom kidanju veza ili samo taktičkom uzmaku.

ČETVRTAK Veze za zatvor

Kako lijepo zvuči vijest da je policija pokrenula istragu jer je u gradskim vrtićima u samo dvije godine bez javnog natječaja zaposleno trideset ljudi. Mašala.

Zvuči lijepo, ali za neke i vrlo opasno, pa su se iz Banovine požurili objasni da oni nemaju veze s time. Iako gradonačelnik daje 'prethodnu suglasnost' za svako zaposlenje, iako konačnu odluku donosi Upravno vijeće koje je imenovao isti taj gradonačelnik.

No lako za vrtiće, što ako policija krene čačkati po zapošljavanjima u Vodovodu, Parkovima i nasadima, Splitskoj obali, Stanoupravi?

PETAK Nilski konj i kontekst

A ako nas je ovog tjedna išta nasmijalo, to je onaj plakat za Adria Art Annale u Podrumima, gdje nam je gradonačelnikova glava nakačeno na tijelo Nadana Vidoševića u trijumfalnoj pozi nad mrtvim nilskim konjem.

I naravno da će izložba biti promptno zabranjena, a povod je nekakva svastika pronađena u jednom od radova, utopljena i potpuno logično postavljena u svom kontekstu.

Bravo, to se zove dobra promocija.

SUBOTA Ambicije i razum

Kerum je konačno prekrstio svoju stranku i nazvao je sam po sebi, pa pun poleta izlazi na izbore, a i Marijana Puljak sniva snove o samostalnom ulasku u Sabor.

Ambicije su dobra i korisna stvar, makar ni malo realnosti katkad ne bi škodilo.

NEDJELJA Priča godine

A najljepša splitska priča ove godine, volontersko čišćenje Turske kule, nakon deset velikih akcija privedena je kraju. I eto ti gradonačelnika koji se došao naslikavati, pa je još i teškom mukom obećao da će ubuduće barem održavati park, kad već nije u stanju metnuti par klupa i fontanu.

Ajde dobro, možda je i bolje da ništa ne dira...

Vaša reakcija na temu