Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Krug je zatvoren, Krstulović Opara i Kerum počeli su razmjenjivati nježnosti
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Krug je zatvoren, Krstulović Opara i Kerum počeli su razmjenjivati nježnosti

Sastali su se kako bi razgovarali o izmjenama GUP-a, skoro dvije godine otkad su se obojica zarekli da jedan drugoga ne zanimaju

PONEDJELJAK Partija

Razmahali su se splitski SDP-ovci zadnjih par mjeseci: nema dana da s Bačvica ne stignu barem dva ili tri priopćenja na sve moguće teme, od ptica pjevica do teške politike. Na dnevnoj bazi pokušavaju se lansirati i nova lica, pa se promatra hoće se javnost zakačiti na neko od njih.

Zasad, ništa.

Ovog tjedna priredili su nam i konferenciju za novinare na kojoj su nešto metiljali oko decentralizacije države, uglavnom po klasičnom oporbenom obrascu.

Odnosno, po vlastitom obrascu: sada od državne vlasti traže gotovo pa isto ono što je tadašnji gradonačelnik Ivo Baldasar tražio od tadašnje SDP-ove vlade. Pa su ga hladno ignorirali.

Glavni problem ekipe s Bačvica upravo je taj: na kojoj god razini zagrebu i kakvu god temu otvore, uvijek im se poput bumeranga vrate stari grijesi, nečista savjest ili problemi koje su sami stvorili.

Ukratko, previše toga su uprskali da bi se danas mogli predstavljati kao snaga za bilo kakve promjene.

UTORAK Žrtve

Iz blaženog mira i udobne fotelje u Vodovodu i kanalizaciji ovog tjedna oglasio se bivši SDP-ov vijećnik Gojko Čepo, uživljen u svoju ulogu slobodnog strijelca i gotovo pa neovisnog političkog komentatora.

Iz opširnog intervjua Dalmatinskom portalu - u kojemu je, istina, izgovorio i neke vrlo strukturirane i suvisle teze - ipak treba izdvojiti tvrdnju da njegov posao u Vodovodi 'nije uhljebnički jer sa svojim referencama trenutačno u privatnom sektoru može raditi i za duplo veću plaću'. Mašala.

Čovjek se očito žrtvuje za opće dobro.

Sjetilo nas je to na nedavni slučaj Martina Pauka, Hasanbegovićeve splitske uzdanice, koji je gotovo jednakim riječima komentirao svoje zaposlenje u Hrvatskom hidrografskom institutu: i on bi na tržištu mogao zaraditi barem duplo, ali, eto, pristao je na manje samo da bi svoju stručnost darovao narodu.

Čepo i Pauk. Tako različiti, ali u jednome tako slični.

SRIJEDA Registar

Županija se malo trgnula, barem kad se radi o pomorskom dobru i koncesijama: napokon su sve podatke uspjeli skupiti na jednom mjestu, solidno ih sistematizirati i javno objaviti na internetu. Kao prvi u Hrvatskoj sada imamo javni registar koncesija nad plažama i lukama, što je valjda prvi korak prema većoj količini reda i zakonitosti na obali.

Nije nam običaj hvaliti javne službenike samo zato što rade svoj posao - ali, eto, situacija je takva da nam smisleni potezi dođu više kao iznimka, a manje kao pravilo. Stoga, palac gore.

Javno objavljivanje svih mogućih podataka možda nije dovoljno za smanjenje broja mutnih radnji ili čak kriminala - ali sasvim sigurno jest nužno.

ČETVRTAK Čavrljanje

Čudesna je ta želja za održanjem na vlasti, toliko jaka da su ljudi u stanju pregaziti i svoja javno izrečena obećanja.

Evo, recimo, Andro Krstulović Opara: on je nakon prostačke predizborne kampanje svoj obraz i čast založio obećanjem da s Kerumom više nikada neće progovoriti ni jednu jedinu riječ.

Da bi ovog tjedna baš njih dvojica sjeli za stol i ugodno čavrljali. Kako proizlazi iz javno objavljenih indiskrecija, čak su se međusobno oslovljavali sa 'gradonačelniče' i 'predsjedniče'.

Čestitamo.

Isti izvori tvrde da su se gospoda bavila izmjenama GUP-a, koje se već godinama kisele u ladicama, a na političkoj razini ovu informaciju može se protumačiti samo na dva načina: ili se radi o ucjeni, ili o trgovini. 

A to na kraju dođe na isto.

PETAK Sjednica

Dočekali smo i prvu sjednicu Gradskog vijeća prekinutu zbog nedostatka kvoruma, odnosno akcije oporbe koja je izračunala da se bez njih više ne može raditi - a to je valjda najbolji dokaz da se vlast vrlo ozbiljno klima i da se navodno senzacionalni sastanak Krstulovića Opare i Keruma nije dogodio ni slučajno, ni spontano.

Katastrofa na Marjanu, kojoj je bila posvećena ovotjedna krnja seansa u Banovini, ionako se više ne može izbjeći, a vjerojatno ni ublažiti: previše je tu bilo muljanja, nerada, nestručnosti i skandaloznog oklijevanja da bi se problem tako lako riješio. Nikakve sjednice tu više ne mogu pomoći.

SUBOTA Vjetar

Povijesna bura propuhala nam je grad i iza sebe ostavila kaos. Ali nam ga je na neki način i pročistila: pala su slabo održavana stabla, prastari i zapušteni prometni znakovi, fušerski izvedene fasade i barem dio nelegalnih štekata.

Na kraju će ispasti da je bilo više koristi nego štete.

NEDJELJA Nasilje

Ali jedna vijest ipak nas je pošteno razveselila: čovjek je usred Varoša zapalio kamion firme koja mu dvije godine ne isplaćuje plaću, pa zbog toga spava u kontejneru i jede sendvič dnevno.

Predao se policiji i sasvim sigurno će odgovarati za svoje djelo: uostalom, i on sam izjavio je da će mu ljepše biti u zatvoru.

U ovakvim groznim slučajevima nasilje nije rješenje. Ne, nasilje je pitanje - a odgovor je da.

Vaša reakcija na temu