Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Lakše je zatvoriti Marjan, nego crkvu
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Lakše je zatvoriti Marjan, nego crkvu

Na ulazu u šumu policijske trake razvučene su kako se gužva ne bi stvarala spontano. Na Sirobuji se stvara namjerno, po pozivu župnika, ali on ima nezgodnu moć bacanja kletve

PONEDJELJAK Pila

Dani nemaju smisla, a bogme ni tjedni, za većinu stanovnika zemaljske kugle koji proživljavaju distopiju i zatvoreni u svojim krletkama čekaju službena obraćanja na kojima ih se obavještava o broju zaraženih i promjenama na semaforu mrtvih. U međuvremenu se debljaju i svađaju po Facebooku, dok na posao više nitko ni ne misli.

Preciznije, gotovo nitko: neki Šveđanin na Braču je baš ovih dana odlučio izliti mulić i devastirati pomorsko dobro, a usred Splita HEP je nastavio s divljačkim uništavanjem baštine. Nakon Pjace na red je došla Bosanska, gdje su na divlje ispilali i nepovratno uništili kamene ploče.

I ovaj put prvi su skočili aktivisti i novinari, za razliku od konzervatora, komunalaca i policije koji u pravilu dođe na gotovo, konstatiraju sranje i podviju rep. I tako beskrajno i beskonačno. Mašala.

UTORAK Traka

Kad govorimo o službama i njihovoj koordinaciji, vrijedi zabilježiti da već desetak dana u ime viših ciljeva toleriramo zatvoren Marjan - jedno vrijeme i Trstenik i Bačvice - bez da znamo tko je zapravo to naredio.

I odakle mu pravo.

Ovog tjedna stvari su se iskristalizirale najprije priznanjem županijskog kriznog stožera da nemaju veze s tim, potom objavom gradskog stožera da 'nijedna javna površina u Splitu nije službeno zatvorena', a na koncu i objavom policije da 'neće tumačiti odredbe'.

Naravno, kad nemaju što: uvijek je lakše razvući traku umjesto doista raditi svoj posao, zatvoriti Marjan umjesto kontrolirati što se ondje događa.

Građani nisu glupi i vrlo dobro znaju značenje kampanje 'ostani doma', a dosad su pokazali i da više-manje uredno slijede sva postavljena pravila. A kad od njih pokušavaš raditi budale - pa, to se uvijek vrati, prije ili kasnije.

SRIJEDA Priznanje

Kad govorimo o odnosu građana i policije, vrijedi zabilježiti ovotjedno priznanje prvog splitskog policajca Marka Srdarevića - jer šef načelnik je uvijek neka politička figura, dok ovaj zapravo radi posao - da policija nema pravo narediti građanima brisanje snimke u mobitelu, ako je ona napravljena na javnom mjestu. 

A upravo to su policajci napravili u onom famoznom incidentu na Bačvicama.

Nema smisla dalje razvlačiti taj događaj, ali ima registrirati ovaj mali korak za čovječanstvo i veliki za hrvatsku policiju. 

ČETVRTAK Tamna stakla

Od prvog dana pojave koronavirusa u Hrvatskoj čekali smo trenutak kada će Splićani i Dalmatinci doći na tapet. I kako nismo imali nesreću da epidemija počne od nas, valjalo je pronaći zgodan trenutak za opću mobilizaciju - a pronašao ga je ministar zdravstva glavom i bradom onom blesavom izjavom o 'kafićima sa zatamnjenim staklima' u kojima se navodno loče, druži i gušta.

Pokazala se potpuno netočnom, ali nema veze: cilj je postignut. 

Ova nacija kao da se uspijeva homogenizirati jedino nasuprot Dalmatincima kojima se treba rugati ili nad njima se zgražati, bilo iz obijesti, mržnje ili puke zavisti. I bez povoda.

No dobro, ako je učinkovito…

PETAK Propinjanje

Čini se da je problem s etiketiranjem shvatio čak i župan Blaženko Boban, koji se u jednom tjednu dva puta propeo: prvi put kad je trenutnim božanstvima u nacionalnom stožeru pojasnio da se postavljena pravila ponašanja ovdje zaista poštuju i da ne baljezgaju bez provjere činjenica, a drugi put kad je reagirao na nekakav bizarni članak na još bizarnijem istarskom portalu, krcat govora mržnje i ksenofobije - ali prije svega ipak patologije.

Oko ovog posljednjeg, iskreno, možda se nije trebao truditi - ali zalaganje mu je zaista na nivou.

SUBOTA Pazar

Marijana Puljak napokon je odradila nešto korisno, na Facebooku osnovavši virtualni pazar koji je spojio stotine kupaca i prodavača. Jednima je spašen komod, drugima možda posao i gola egzistencija.

Ideja je sjajna, priznajemo, a refleks na razini.

Ali tu je još uvijek i ego: ne bi joj kruna s glave pala da je za ovu ideju isturila kakvog drugog člana stranke Pametno i ne mora baš na svakom koraku dokazivati istinitost one poštapalice da se radi o obiteljskoj stranci.

NEDJELJA Kletva

Onom solinskom svećeniku koji je održao misu kad to nije trebalo i koji je bijedno i kukavički pokušao etiketirati čistačicu i njenu obitelj kao odgovorne za širenje virusa - dok njemu, eto, nije ništa iako samo malo kašlje - karma je udijelila pozitivan test na koronu, a onda i grafit 'zovi covida' na fasadi.

Živo nas zanima kakva će sudbina snaći župnika sa Sirobuje don Josipa Delaša, koji poziva vjernike na mise i sve koji ga upozoravaju na nepromišljenost tog čina proglašava slugama đavla, protiv Boga i Crkve.

Policija bi, dakako, u ovom slučaju imala puno više razloga i puno većeg povoda za razvući onu svoju traku, nego na Marjanu, ali avaj - nije isto kad te proklinju bicklisti i kada se kletva stigne s oltara.

Pa je tako uvijek lakše reći da nemaju pojma kako se ljudi skupljaju na misi i tko ih je na to pozvao.

Vaša reakcija na temu