Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Ledinu na Duilovu treba zaštititi
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Ledinu na Duilovu treba zaštititi

Bolje i to, nego da ondje gledamo hrpu nebodera koja je rezultat višegodišnjeg ucjenjivanja cijelog jednog grada

PONEDJELJAK Namještaljka

U ovom gradu namješta se čak posao čišćenja zahoda. 

Otkrio nam je to vijećnik Jakov Prkić, specijaliziran za marčapije ovog tipa, koji je uočio da se natječaj za održavanje gradskih nužnika namješta koncesionaru 's iskustvom u održavanju zahoda u vlasništvu jedinice lokalne samouprave'.

Jer, naravno, fekalije u gradskim zahodima drugačije su od onih u običnim zahodima. Čistačica koja održava školski ili hotelski WC valjda ne bi znala što raditi da je pošalješ u onaj na Matejuški, sirotica bi briznula u plač kad bi ugledala pisoar ili školjku. 

Samo je jedan gazda gradskih zahoda, eto.

Čak iako je kršio sve moguće ugovore tako što je na javnom WC-u probio prozor i iznajmio prostor turističkoj agenciji, tako što je postavio ilegalnu reklamu i bankomat, čovjeku ćemo očito udijeliti novi ugovor - jer se nitko drugi realno ne može ni prijaviti na natječaj - te ubuduće plaćati čak 250 tisuća umjesto dosadašnjih 150 tisuća kuna. Mašala, neka se nađe.

Valjda će koga i počastiti.

UTORAK Rokovi

U ovom gradu i običan posao, poput izgradnje ceste, predstavlja se kao podvig ravan lansiranju space shuttlea. 

Radovi na novim cestama na Kili započeli su, hvala nebesima, pa je jasno da će neko vrijeme trebati tolerirati gužve, buku i prašinu. Malo tko se zbog toga buni, a bilo bi lakše kad bi se znalo koliko će sve to skupa trajati, makar dok se ponovno ne otvori privremeni put preko gradilišta.

A to je, rekli smo, u ovom gradu znanstvena fantastika. Sve pusti inženjeri, a nigdje inženjerskog pristupa, preciznosti, rokova i odgovornosti.

Evo recimo gradski pročelnik Jurica Vojnović, kad su ga novinari upitali koliko će trebati čekati na privremeni put i dokad će ljudi do svojih domova zaobilazno i u kolonama.

'Hah, čujte, u ovom trenutku teško nam je reći točno trajanje, ali bit će jedno vrijeme na snazi dok god ne osposobimo ovaj dio gradilišta koji ide preko postojeće prometnice da se tuda može proći.'

Vidi se da čovjek radi pod pritiskom.

SRIJEDA Rad

Tamo u zgradi Općine također osjećaju veliki pritisak, toliko da su ove srijede - kada se slavio Dan županije - bez ikakve najave ili obavijesti raspustili ljudstvo. Tko šljivi građane koji očekuju nekakvu uslugu od pet stotina činovnika koje obilato plaćaju svakog mjeseca.

'Nema njih, bili su ovdje do 11 i onda otišli', snebivao se portir ove srijede svim normalnim ljudima koji su pretpostavljali da se radi o normalnom radnom danu.

Kakve budale.

ČETVRTAK Duilovo

Budalama nas je odavno napravio Goran Ivanišević kojemu smo mijenjali GUP da bi na Marjanu izgradio 'obiteljsku kuću' u kojoj nije živio nego ju prodao za milijune, kojemu smo na Lazarici mijenjali planove da bi zaradio kintu gradnjom i prodajom stanova, kojemu smo na Duilovu zelenu prenamijenili u sportsku, a onda i u turističku zonu, da bi sve to također prodao.

Taj se, bogme, od svog Splita jako dobro naplatio.

A novi vlasnik Duilova jest poduzetnik Ciril Zovko i sada je došao red da nam on krene prijetiti, vrijeđati i ucjenjivati nas - jer što bi bilo prirodnije nego da u nekadašnjoj zelenoj zoni dozvolimo gradnju četiri nebodera s ukupno osamdesetak katova, mahom sa stanovima.

I još nekoliko vila u prvom redu do mora, neka se nađe.

Zovko je ovog tjedna preko nekoliko medija pokušao progurati tezu da mu se uskraćuje prirodno pravo gradnje monstruozno velikih objekata na lokaciji na kojoj to nikada nije (niti bi smjelo) biti moguće, a sve je to još garnirao usporedbom da 'u Srbiji za 30 dana dobiješ građevinsku dozvolu'. 

Kao da se radi o pitanju normalnog funkcioniranja države, a ne o slučaju koji eklatantno dokazuje da nikakve države i sistema ovdje nema. Samo bijednog i jadnog pogodovanja i korupcije, uz pripadajuće krčmljenje javnih resursa, prostora i love.

Stoga, što se nas tiče, Zovku je široko polje. Radije ćemo još trideset godina na Duilovu gledati onu ledinu.

PETAK Snalaženje

Kad već govorimo o urbanizmu i sličnim apstrakcijama, slatko je primijetiti da je na Trsteniku sve spremno za početak gradnje još jednog šoping centra, dok obje planirane garaže očito nisu prioritet, niti koga to žulja.

Primijetit ćemo da u bivšu Standu uskoro useljava sud - kada napokon završi trakavica oko lažne obnove, a u stvari njenog potpunog rušenja i nove gradnje - dok istovremeno nitko nema blage ideje gdje bi se tih par stotina sudaca, par stotina pomoćnog osoblja i par stotina stranaka svakog dana trebalo parkirati. Nek' se snađu.

Tako nam je svima.

SUBOTA Dinastija

A u stranci Pametno, čini se, malo se zakuhalo.

Bračni par Puljak ujedinio bi se sa strankom Dalije Orešković iako na terenu oko toga ne vlada veliki entuzijazam. Ali s druge strane se baš i ne bi ujedinili ako bi to značilo da ostaju bez 35 tisuća kuna mjesečne naknade za politički rad u Saboru, koja može ići samo na račun Pametnoga. I nigdje drugdje.

Svoju stranku bi upokojili - jer se Marijana Puljak po svemu sudeći ni ne može ni neće ponovno kandidirati za predsjednicu - samo da je to nekako izvesti elegantno i isplativo. A ne ide, pa ne ide.

Živo nas zanima hoće li u ovoj stranci prljavo rublje ikada isplivati u javnost - jer ima ga, naravno. A još više nas zanima hoće li se među njima izroditi kandidat ili kandidatkinja za bilo koju važnu dužnost - recimo, za gradonačelnika Splita - koji se neće prezivati baš Puljak.

NEDJELJA Promet

Gradsko vijeće ovog bi ponedjeljka trebalo nastaviti svoju prekinutu seansu, a uvod za to uvijek se može pronaći na Marjanu.

Kad su odnosi iz HDZ-a i HGS-a nešto zategnutiji, režim prometovanja do Kerumovog restorana na Benama barem teoretski je nešto stroži. Kad odnose treba relaksirati, auti i taksiji onuda jure k'o na reliju.

Nećemo se zamarati zaključcima, odlukama i dozvolama, svim tim pravnim začkoljicama kojima nam se nastoji zamagliti vid. Istina je zapravo vrlo jednostavna: jedan dio gradske vlasti okrenut će nebo i zemlju kako bi zbog vlastite koristi silovalo gradski simbol. Drugom dijelu ta ista vlast slatka je i ukusna, u svakom slučaju veći prioritet od nekog tamo Marjana.

Znamo da su nesposobni, ali da su toliko nesposobni da ne mogu ograničiti promet na jednoj jedinoj cesti usred zaštićene zelene zone - e, tu priču teško nam mogu prodati.

Vaša reakcija na temu