Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić PREGLED TJEDNA: Naklon Splitu
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Naklon Splitu

Samo veliki ljudi, oni koji misle da počasti nisu zaslužili, mogu dobiti ono što je grad priredio svom Oliveru

PONEDJELJAK Dugopoljski standardi

Dugopoljac Anđelko Bosančić, koji nam je nedavno u Bleiburgu priredio sramotu jer je 'u krivo vrijeme na krivom mjestu' dizao desnicu u nacistički pozdrav, nakon zatvora i osuđujuće presude vratio se kući, gdje se sve nastavilo po starome. U Austriji je bio skrušen, priznao krivnju i pokajao se - pa svejedno dobio uvjetnih petnaest mjeseci uz još tri godine kušnje - dok u Dugopolju i njegovom matičnom županijskom HDZ-u očito vlada malo drugačija atmosfera.

'On je priznao krivnju, ali to je bilo dok je bio u pritvoru. Znate, čovjek jedne poteze vuče dok je iza rešetaka, a druge na slobodi', objasnio je šef stranke Ante Sanader, odgovarajući na zahtjeve oporbe da se Bosančića ukloni s njegovih javnih dužnosti. Odnosno, prevedeno na narodni jezik, on misli da su Austrijanci priznanje ishodili batinama. Mašala.

Doduše, politička higijena stranci koju Sanader vodi ionako nije vrlina koja nam pri spomenu županijskog HDZ-a prva pada na pamet - evo, već mjesecima čekamo da se izjasne o činjenici da im veliku i moćnu javnu tvrtku vodi čovjek optužen za lažiranje invaliditeta i ratno profiterstvo, a oni ne znaju ništa osim kukavički šutjeti.

UTORAK Naklon

Samo velikim umjetnicima na posljednjem ispraćaju se plješće, a samo ljudima koji su mu zarobili srce Split će prirediti ono što smo vidjeli ovog tužnog utorka. Masovno a opet tiho, dostojanstveno i uzvišeno, grad je veličanstveno pozdravio svog Olivera prije njegove posljednje plovidbe.

Malo je trenutaka u kojima su se ovako intenzivno miješali tuga s jedne i ponos s druge strane i malo je događaja koji će nam ovako snažno ostati uklesani u kolektivnoj memoriji. Oliver je bio skroman, nenametljiv i ponizan, ali u pravom smislu tih riječi, pa mu cijeli taj šušur sasvim sigurno ne bi bio potpuno po guštu. Ali jedino takvi ljudi takvu počast mogu zaslužiti i dobiti.

Naklon, Splite.

SRIJEDA Bahatluk

Kad smo se vratili u realnost, dočekali su nas gradski prometni redari sa svojom bizarnom demonstracijom bahatosti, bešćutnosti i netaktičnosti: dok je se normalan svijet na Rivi opraštao od velikana, oni su krstarili u pozadini i serijski ispisivali globe za nepropisno parkiranje. Po običaju, ureduju na mjestima gdje je berba love najbolja, a mogućnost konflikta nepostojeća.

Ovaj put na meti su im posebno bili motori i skuteri, što je ipak bizarnost posebnog tipa: to da u gradu s desecima tisuća registriranih vozila ovog tipa i tek par stotina mjesta za legalno parkiranje kažnjavaju baš njih - a da nisu ostavljeni nasred Rive ili pješačkog prijelaza - zbilja prelazi granice normalnoga i prerasta u najobičniji kretenizam.

A i njihovi šefovi u Banovini će nas čuti: zar je toliko teško otrgnuti po nekoliko mjesta na većim gradskim parkiralištima i prepustiti ih motorima, ili zaista želite da njihovi vozači sjednu u auta i stvore nove, još nepodnošljivije gužve?

ČETVRTAK Kretenizam

Nekakav kreten - istina, s barem minimalnim slikarskim umijećem - preko noći je plavom bojom devastirao zidine katedrale, potom dan kasnije na isti način oslikao i šperploču kojom je sramota prekrivena, da bi se onda i usred bijela dana još jednom potpisao na istom mjestu. Nismo sigurno radi li se o neuspjelom pokušaju umjetničke intervencije ili drskoj aktivističkoj provokaciji, no svejedno, i dalje je kretenski.

Reakcije su, međutim, sasvim zabavne: izdvojit ćemo opće čuđenje jer nadzorna kamera za ovaj dio grada nije u funkciji, zatim istup jednog umjetnika koji je čin između ostalog opravdao riječima da su 'i prvi crteži bili na kamenu', te posebno slatko obraćanje glavnog gradskog konzervatora Rade Bužančića - koji je zbog objektivne i subjektivne odgovornosti još davno morao letjeti iz fotelje - da je situacija u Splitu 'prilično dobra'.

Čestitamo, taj očito živi u nekom čudesnom, paralelnom svemiru.

PETAK Odmor

Za razliku od Bužančića, mi ćemo primijetiti da se Palaču na desecima mjesta oštetilo po istom principu kao na Peristilu - samo što se radilo o komercijalnim i 'poduzetničkim' pothvatima, pa glavni konzervator nije ni zucnuo, a kamo koristio riječi poput 'terorizam' ili 'katastrofa'.

Kuće i zgrade se bespravno pregrađuju i nasilno okupiraju, izlozi postaju trafike u malome, reklame su nakon deset godina ponovno metastazirale, u noćnim satima niču ilegalni pultovi, a o štekatima, vitrinama, frižiderima i ostaloj pripadajućoj kaubojštini da ne govorimo. Objektivno, i užem i širem centru grada potreban je šmrk, u boljoj opciji bager ili doza napalma koji bi uklonili sav taj nered i omogućili mu da prodiše i krene ispočetka.

Iz oporbe je krenula inicijativa održavanja hitne sjednice Gradskog vijeća na ovu temu i trenutno ne vidimo boljeg načina za pritisak kako bi se spasilo što se spasiti može. Uostalom, nisu se sastajali još od 19. lipnja i nisu namjeravali to učiniti sve do prve polovice rujna - pa zaboga, čemu Gradsko vijeće uopće služi ako usred ljeta neće raspravljati i odlučivati o tipičnim ljetnim problemima grada?

SUBOTA Metla

I kao da nam cijeli taj kaos nije bio dovoljan, evo je i Ljubica Vrdoljak iz 'Čistoće' objavila da svoje radnike više ne namjerava slati na čišćenje Matejuške. Navodno ih pijanci vrijeđaju i s njima se sprdaju, pa im je lakše povući se i ostaviti sve ostale ljude u smradu.

Zanimljivo.

Svi bi trebali slijediti njihov recept: kojeg vraga u slučaju napada zvati policiju, kad lijepo možeš objesiti metlu i ne raditi ništa?

NEDJELJA Gaženje

Usred grada nered polako počinje uzimati i svoj ljudski danak: pretrpana električna kolica ovog tjedna doslovno su pregazila jednu ženu, što je samo očekivani i logični scenarij svega što gledamo iz mjeseca u mjesec i iz godine u godinu.

Što drugo reći nego - ljudi, čuvajmo se dok sve ovo skupa ne prođe.

Vaša reakcija na temu