Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić Namještanje natječaja, ili kako to više nitko ni ne krije
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Namještanje natječaja, ili kako to više nitko ni ne krije

Nema razlike između Kerumovog sirovog kadroviranja, Baldasarovog uhljebljivanja ili HDZ-ovog fingiranog natječaja za novog direktora Vodovoda. Fotelja se ne može dobiti bez stranačke iskaznice

PONEDJELJAK Šutljivi šerif

Valjda nema lakše stvari nego biti načelnik općine Dugopolje. Niti si u stresu jer nema šanse da će HDZ izgubiti izbore, niti te mediji previše gnjave, niti imaš većih briga od toga kako ćeš rasporediti lovu iz proračuna. A love je nekad bilo više, pa je blaženo zaboravljeni Zlatko Ževrnja arčio i bančio, a kad su krediti došli na naplatu i kad je špina presušila elegantno je utekao u Županiju - i kao nasljednika na pune četiri godine ostavio stanovitog Stanka Balića, sve tamo negdje do prošlog ljeta.

Njemu je, pak, Državna revizija ovih dana otkrila preko 12 milijuna kuna nenamjenski potrošenog proračunskog novca, nekakve nepravilnosti oko općinskih kredita i sijaset sitnih grešaka, mahom tehnikalija. I kad su mu novinari pokucali na vrata i zatražili objašnjenje, uzvratio je legendarnim odgovorom: 'Ne želim, niti namjeravam davati izjave. Nisam ih davao tijekom svog mandata, pa ne bih ni sada.'

Mašala, tko su mediji da bi propitivali njegov rad.

Kažemo, nema lakše stvari nego biti šerif u Dugopolju.

UTORAK Fingiranje

Koliko je borba protiv ilegalaca na gradskim ulicama proteklih godina bila lažna i fingirana, valjda najbolje dokazuje primjer 'Dalmatinca' i još nekoliko sličnih tvrtki: one su godinama, ali doslovno godinama, na gradskim autobusnim stanicama skupljali putnike na divlje i tako 'Prometu' - odnosno, svima nama - iz džepa izbijali milijune i milijune.
Valjda nema sjednice Gradskog vijeća na kojoj ovaj problem nije spomenut, no nije bilo previše vajde: Županija se pravila blesava oko oduzimanja koncesije, dok je prethodna gradska vlast glumila aktivnost tako što je na teren slala prometne redare koji su serijski ispisivali kazne i prekršajne prijave.

Ono što su nam prešutjeli jest da su iste te prijave bivale serijski odbacivane, pa čak i ismijane, jer u Banovini nisu bili u stanju formalno odrediti dvije ili tri stanice na kojima bi privatnicima bilo dozvoljeno stati.

I tako godinama.

Sada je navodno nastupio zaokret i baš nas zanima hoćemo li i u njemu naknadno otkriti kakav formalni lapsus.

SRIJEDA Tuga

Spomenuli smo izraz 'fingirano', a on valjda najbolje opisuje cirkus koji nam se servira u splitskim gradskim poduzećima. U ovom slučaju, u 'Vodovodu i kanalizaciji'.

Najmanje mjesec dana unaprijed je bilo poznato ime pobjednika na natječaju za novog direktora ove tvrtke, znalo se da će se iz Centra Lećevica obaviti transfer HDZ-ovog Tomislava Šute, pa se samo čekao taj fingirani natječaj. Na kojemu je, pogađate, ovih dana pobijedio upravo on.

U osnovi nema razlike između Kerumovog sirovog kadroviranja u dijelu resora koji mu je pripao kao postizborni plijen, Baldasarovog instaliranja Drage Davidovića na izdisaju svog mandata baš ovdje u 'Vodovodu i kanalizaciji', ili HDZ-ovog javnog natječaja koji se samo formalno naziva i javnim, i natječajem.

Kada se, naime, od dvadeset tisuća nezaposlenih Splićana za ovaj posao prijave samo dvojica kandidata, od toga jedan ima funkciju smokvinog lista ili je eventualno blaženo neupućen u politička gibanja u gradu, to je jasan znak da je brutalna istina postala jasna ama baš svima.

Ni u jednu bitnu fotelju ne može se sjesti bez stranačke iskaznice, a preostalih devedeset posto građana ovog grada i ove države više se ne želi ni zajebavati kopiranjem diploma i slanjem besmislenih prijava.

Tomislav Šuta može biti najsposobniji menadžer u galaksiji - istina jest da ga ne prati loš glas - no sve to skupa i dalje je jako, jako tužno.

ČETVRTAK Pravaš od formata

Registrirajmo da se Hrvoje Marušić, bivši gradski vijećnik Liste Veloga Mista i HDZ-a, vratio prvoj ljubavi: Hrvatskoj stranci prava, gdje je postao predsjednik gradske organizacije.

Čestitamo.

Da je živ i da čuje da mu stranku vodi istaknuti zastupnik interesa poslodavaca - dapače, donedavno i predsjednik organizacije koja ih okuplja - Anti Starčeviću vjerojatno bi bilo masu drago.

PETAK Prioriteti

Gradonačelnik AKO tjedan je proveo u Italiji, čovjek se mora malo odmoriti, ali sasvim sigurno nije bio neupućen u zbivanja u gradu kojim upravlja, pa je tako sasvim sigurno čuo i vijest o smrti velikog novinara, književnika i redatelja Predraga Lucića, kojemu su posljednju počast odale tisuće ljudi.

Kvragu, čak je i Andrej Plenković barem formalno uputio sućut.
AKO-a je, čini se, to pogodilo manje od terorističkog napada u New Yorku, nakon kojega je brzinom svjetlosti krenuo slati telegrame i priopćenja, a ovog petka ujutro od sprovoda bilo mu je važnije slikati se s dva (u brojkama: 2) polovna 'Prometova' autobusa.

Kako je ono išlo, 'Split za sve'?

SUBOTA Kazališna publika

Za Spaladium Arenu odavno znamo da je iznutra gladac, a izvana jadac, ništa novo nismo spoznali početkom Europskog prvenstva u rukometu.

Druga stvar ovdje je bitna: treba otvoreno kazati da su frazetine o 'paklenoj splitskoj atmosferi', 'navijačkom grotlu' i 'huku od kojeg se protivniku ledi krv u žilama' barem za otvarajuću utakmicu bile najobičnija pretjerivanja - da ne kažemo preseravanja.

Treba reći da su rukometnu reprezentaciju, za razliku od prvenstva prije devet godina, u Spaladiumu ovaj put dočekali izletnici, dobitnici sponzorskih ulaznica i u prosjeku suzdržani gledatelji, kolokvijalno nazvani 'kazalištarci'. I da je među njima bilo primjetno malo domaćeg svijeta, dok navijači nisu ni mogli ni smjeli prismrditi.

Stvar je vrlo jednostavna: želite li zbilja 'splitsku atmosferu', onda bi nekako bilo logično da na događaj pripustite Splićane.

NEDJELJA Javnost

Ponovno trebamo pohvaliti vodstvo Društva arhitekata Splita (DAS) i njihov javni poziv građanima da se izjasne o planiranoj gradnji nove crkvetine na onom parkiralištu na Splitu 3, gdje je na gradskom zemljištu - i zahvaljujući jednoj solidnoj tranzicijskoj gadariji - umjesto velikog pazara prostor odavno ustupljen duhovnim sadržajima.

Sada je na red došla nova izmjena urbanističkog plana kojom je projekt sveden u nešto realnije okvire, ali i dalje prijeti trajnim ukidanjem nešto konkretnijih javnih sadržaja, pa i parkirališta koje će u budućnosti dobiti tek pedesetak novih mjesta, dok se o urbanističkom nagrđivanju skladnog kompleksa i frekventnog gradskog križanja u najmanju ruku također treba ozbiljno raspraviti.

'Želite li crkvu, tržnicu, parkiralište, dječje igralište ili nešto peto?', stoji  u javnom pozivu na javnu raspravu, kojim je DAS odradio posao i gradske uprave, i gradskog kotara.

Bilo bi u najmanju ruku pristojno da se građani o ovome sami izjasne.

Vaša reakcija na temu