Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ne, nije bio najgori gradonačelnik. Njemu se lova barem nije lijepila za prste
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Ne, nije bio najgori gradonačelnik. Njemu se lova barem nije lijepila za prste

Andro Krstulović Opara odlazi, a nova generacija HDZ-ovaca dolazi. Svi mladi, svi muškarci, svi direktori u javnom sektoru

PONEDJELJAK Nova generacija

Znali smo da će taj dan svanuti, ali svejedno nas je šokiralo i iskreno, ne znamo što u ovom gradu i ovoj državi uopće ima smisla i hoće li sunce sutra izaći.

Tuga je pregolema, opraštamo se od Petra Škorića.

Nakon što je izgubio fotelju u Saboru, sada je sasvim jasno da mu je i partija potpuno izmakla kontroli, pa se neće dalje blamirati i ponovno kandidirati za predsjednika gradskog ogranka. 

Valjda računa da će mu ostaviti barem Županijsku upravu za ceste, ukoliko bude dobar, miran i konstruktivan.

HDZ će, izvjesno je, preuzeti Vice Mihanović s Mejaša, a on je ovog tjedna predstavio svoj tim: svi redom negdje oko četrdesete godine života, svi redom muškarci, svi redom zaposleni u javnom sektoru - dapače, svi redom direktori ili pročelnici, baš kao i on. Mašala.

Pogledajte dobro te face, tu novu generaciju hadezeovaca. I pripremite se: odlučivat će o našim sudbinama još desetljećima, pratit će nas do kraja naših jadnih malih života.

UTORAK Andro

U paketu s promjenama u Partiji, s velikim P, konačno smo i službeno doznali da Andro Krstulović Opara neće ići na nove izbore.

Ništa od onoga 'Split 2025', jebiga.

Bit će vremena za rezimiranje ostvarenog, ali na brzinu ćemo reći da za to zapravo neće biti potreban veliki napor. Gledali smo blijedi mandat prepun velikih riječi i teatralnosti, a tužno manjkav konkretnim djelima.

Samo što ipak nećemo biti zločesti i kazati da se radi o 'najgorem gradonačelniku ikad', što je uobičajeni refleks ulice kad se spomene Banovina. Ne, od Andre Krstulovića Opare vidjeli smo puno lošije ljude na čelu grada, a izvjesno je da takvi dolaze i nakon njega. 

Ako ništa drugo, ovome se lova nije lijepila za prste.

SRIJEDA Masterplan

Gradsko vijeće napokon je započelo nešto konkretniju raspravu o 'masterplanu', gradonačelnikovom čedu koje će na važnosti dobiti sada kada znamo da ga u budućnosti on osobno neće paziti i njegovati. Kritikama usprkos, radi se o zgodnom dokumentu koji konačno nešto sustavnije i suvislije planira gradski prostor i otvara mogućnost dugoročnog investiranja, ali i konkretnog razvoja. 

O smjeru se i dalje može raspravljati, ali moramo napokon nekamo krenuti.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Split dočekati barem jedan projekt koji će se preliti iz mandata u mandat gradonačelnika Gradskog vijeća, pa makar s doradama i intervencijama. Destrukciju smo puno puta gledali, možda da jednom probamo s nečim boljim?

ČETVRTAK Kćerka i nećakinja

Na nešto prizemnijoj razini, zabilježimo da je među četrdesetak kandidata za zaposlenje u županijskom Domu zdravlja ovih dana izbor pao na kćerku županijskog vijećnika Klementa Bašića, koja je ujedno i nećakinja šefice Higijenskog Željke Karin. Čestitamo.

Kako je, pitate se, grah ovako čudesno pao? Pa, zapravo je jednostavno: stavimo li formalne uvjete na stranu, jer njih su ispunjavali valjda svi prijavljeni, lijepo je propisano da je konačna odluka 'osobni odabir poslodavca'. Nije bilo čak ni bilo kakvog testiranja, nego su tek obavljene 'konzultacije s pravnom službom i voditeljicama odjela', kako se zgodno izrazio šef Doma zdravlja Marko Rađa.

Oni nas baš vole praviti budalama.

PETAK Knjigovodstvo

Svi smo se dobro nasmijali na podatak da je jedan splitski vrtić raspisao natječaj za radno mjesto 'evidentičara uplata roditelja', makar su u Banovini u pravu kada kažu da tu nema ničega previše spornog: radi se zapravo o normalnom poslu koji zahvaljujući prastaroj sistematizaciji nosi ovaj rogobatni naziv.

I u redu je, ajde.

Ali to da, recimo, vrtić 'Radost' ovih dana zapošljava još jednog 'ekonoma-knjigovođu', nakon čega će samo u računovodstvenom odjelu imati sedam (!) zaposlenih, zbilja je van svake pameti. Je li to vrtić, ili knjigovodstveni servis? 

I dokad će ovo ići dalje ovako, dok postignemo omjer jednog knjigovođe na jedno dijete?

SUBOTA Pouka

Stanoviti Dalibor Ćorić, predstavljen kao investitor kojemu je prekipjelo u čekanju izmjena GUP-a, potjerao je djecu i razrovao sportsko igralište u Vrančićevoj ulici. Samo, kaže, ograđuje svoje i još nam se pokušava predstaviti kao žrtva.

I neka ograđuje, ima pravo.

Kao što bi i Grad, kad bi imao kičmu, kod bilo kakvih izmjena GUP-a trebao izričito propisati da se baš ovdje baš ništa ne smije graditi još najmanje stotinu godina. Čisto za pouku.

Mi imamo pravo na to. 

NEDJELJA Kerum

I Željko Kerum ima potpuno pravo ponovno se kandidirati za gradonačelnika, mada se čini da je razvojem događaja u gradskom HDZ-u - gdje je prevladao Ante Sanader, s kojim već cijelo jedno desetljeće izmjenjuje političke nježnosti - osigurao i bokove. Neće se taj izgubiti.

'Meni je to zadaća. Narod tako hoće. Narod je shvatio da sam ja jedino rješenje', drljao je ovog tjedna.

Po uobičajenom scenariju sada slijedi predizborno klanje, a onda postizborno mirenje s HDZ-om.

Tako predvidivo, tako dosadno.

Vaša reakcija na temu