Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić Nova radna pobjeda kraljeva uhljebljivanja
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Nova radna pobjeda kraljeva uhljebljivanja

U Banovinu napokon uvaljuju partijsku drugaricu, i to na radno mjesto izmišljeno posebno za nju. Bavit će se, prigodno, 'ljudskim resursima'

PONEDJELJAK Eureka

Kad nas uhvati dosada i depresija, uvijek je tu splitski SDP da nas razveseli. Ovog tjedna gospoda s Bačvica dosjetila su se da bi valjalo progovoriti nešto na temu stanogradnje i skupih kvadrata, pa su javno i teatralno uputila apel da se stanovi POS-a grade na mjestu Prometove garaže u Kopilici - nasuprot 'fantasylanda' u Korešnici, kako nazivaju jedan suvisao, logičan, cjelovit i zgodan projekt.

Koji se, doduše, baš zbog toga vjerojatno nikada neće ostvariti.

Elem, SDP-ovci smatraju da bi tisuće ljudi mogle živjeti u Kopilici, što je posebno zgodno kad uzmemo u obzir njihovu prošlogodišnju kuknjavu zbog prometnih gužvi u tom dijelu grada; sada im to ne smeta jer, makar i u šali, upućuju da bi famozni mini-metro mogao imati smisla. Ne smeta im ni spominjanje brojki o tisućama ljudi, jer bi to značilo da na mala tri hektara usred grada treba ugurati naselje veće od Kile. Ondje se djeca igraju na parkiralištima, u Kopilici bi prostor imala valjda jedino na krovovima.

A ne smeta im ni činjenica da je upravo ova lokacija već otprije planirana za neki oblik poticane stanogradnje, što znači da nisu otkrili ama baš ništa novo, niti su dali konkretan prijedlog, niti su pokrenuli inicijativu, niti osmislili projekt. Ništa, osim što su zaključili da su stanovi danas skupi i da bi trebali biti jeftiniji. Mašala.

UTORAK Brkanje

Slično štrapaju i splitski pravaši, naglo probuđeni u sferi komunalne politike, kada ukazuju na 'propast projekta Dračevac' i očigledno brkaju pojmove, promašuju termine i pucaju nasumce. Pa ako pogode, pogode.

Za ozbiljnu kritiku treba ozbiljno vladati činjenicama, pratiti obećanja i rokove, biti vječito na repu gradskoj vlasti i uhvatiti je u raskoraku. Nije to atomska fizika, samo treba raditi.

No, s vedrije strane, pohvalno je da se čak i HSP dohvatio normalnih tema i problema, nije da nema mesa za to.

SRIJEDA Kadrovi za kadrovsku

U realnom političkom životu - dakle, bitkama za uhljebljivanje - Petar Škorić i Andro Krstulović Opara pred velikom su pobjedom.

Nakon mjeseci i mjeseci burgijanja, nakon što je prokazan jedan očigledno namješteni natječaj i nakon što je čak javno izrečeno da se radi o 'političkoj odluci' - što bi u normalnom gradu i državi bio razlog za masovne ostavke, a ne daljnje ruganje sa zdravim razumom - čini se da će u Banovinu napokon uspjeti uvaliti svoju partijsku drugaricu Kristinu Nuić Prku.

Za nju su izmislili novo radno mjesto, raspisali novi natječaj na koji se jedino ona prijavila, a potom i organizirali intervju koji će, vjerujemo, ovaj put proći.

Da cirkus bude potpun, spomenima i o kojem mjestu se radi: o 'voditeljici Odsjeka za upravljanje ljudskim resursima i pomoćnim poslovima'. 

Drugim riječima: o kadrovskoj službi, što je sasvim logično. Ovo je ionako ogledni primjer kadrovske politike u Banovini.

ČETVRTAK SDP

Na najnovije uhljebljivanje reagirao je splitski SDP, što je bizarnost samo po sebi.

Stranka koja je svojoj prvoborki izmislila mjesto druge tajnice gradskog kotara, pa to obrazložila rečenicom da joj je 'teško padala nezaposlenost', na ovu temu ne bi trebala progovoriti još generacijama.

PETAK Dalmatinac

Slobodna Dalmacija precizno je opisala bizarluk koji se dnevno događa s legendarnom Prometovom 'šezdesetkom' koja svakog dana ima po 42 polaska u oba smjera, ali ne smije stati ni na jednoj od po 14 stanica u općini Dugi Rat - jedinoj koja s komunalnom tvrtkom nije potpisala ugovor na osnovu kojeg smo izmuzli europsku lovu za autobuse.

Šezdesetka se do Omiša i natrag drnda poluprazna, ali tako očito mora biti - osim ukoliko gradskoj tvrtki otvoreno naredimo da krši zakon. Problem je u nečemu drugome: u privatnom 'Dalmatincu' koji još otvorenije kupi vrhnje, vozi mimo koncesije i voznog reda i još se u Splitu zaustavlja kako god nekom šoferu padne na pamet.

Nemoguće, ali zaista nemoguće je da se jedan banalan problem ne uspijeva riješiti godinama i zaista nije ludo pretpostaviti da netko na tome uzima ozbiljan novac.

Ovakva nesposobnost zaista ne može biti slučajna.

SUBOTA Koncesija

Kad smo kod zgrtanja love, dobro zapamtimo ovaj tjedan i sjednicu Županijske skupštine na kojoj će se odlučivati 'o proširenju koncesije na Zapadnu obalu'.

Zapamtimo, jer taj događaj programirano je ishodište kaosa koji će na ovoj šetnici prevladati koliko odmah, brže nego što nam treba da izgovorimo riječi 'Hrvatska građanska stranka'. Štekati će se širiti i ostakljivati, nicat će štandovi, kiosci i šatori - uglavnom, nered s Rive metastazirat će u smjeru zapada.

Zapamtimo taj trenutak kada će nam zbog bezvezne zarade i sitnih bijednih pogodovanja uništiti još jedan komad javnog prostora sadržajima koje ćemo, kako nas praksa uči, gledati do kraja života.

NEDJELJA Odrastanje

Ima i nešto lijepih vijesti ovog tjedna: polumaraton nam je odrastao, i to sa stilom.

Tri tisuće trkača, najljepša staza na svijetu i hrpa, hrpa dobrih vibracija. 

Baš svjetski.

Vaša reakcija na temu