Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
O direktorima, lažnim invalidima, zaboravljenim asovima i preplaćenim teškašima
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

O direktorima, lažnim invalidima, zaboravljenim asovima i preplaćenim teškašima

…i kako naša Crkva ima puno za naučiti od velikog Mate Uzinića

PONEDJELJAK Direktori

Zanimljivo će biti pratiti proces izbora novih direktora dviju gradskih firmi u kojima su javni natječaji raspisani gotovo istovremeno - pogotovo jer se u kuloarima već vrte dva ozbiljna imena.

Miroslav Delić koji je završio svoju epizodu u 'Prometu' pa bi mogao skoknuti do 'Vodovoda' i Marko Bartulić koji je u 'Split parkingu' startao sjajno i kada je vidio da su prije dvije godine apsolutno sve političke opcije u gradu žrtvovale nove garaže na oltar politikantstva, moralno se povukao. On bi se, kažu indiskrecije, mogao baciti na 'Promet'.

Odnosno, jel'te, prijaviti se na javni natječaj.

Puljku i njegovoj garnituri u Banovini kosa na glavi diže se čak i na sugestiju da su neke fotelje unaprijed podijeljene, reagiraju vrlo nervozno, no u ovom slučaju primijetit ćemo da bi čak i u tom slučaju politički profitirali. Delić i Bartulić, naime, u vrhu gradske komunalne upravo preživljavaju već treću gradsku vlast i ništa bolje od njihovog imenovanja ne bi dokazalo da ova posljednja zbilja nema svoje vlastite političke kadrove i uhljebe.

A bogme, uzevši u obzir rezultate njihova dosadašnjeg rada, ni grad ne bi loše prošao.

UTORAK Šundov

Nesretni bivši dogradonačelnik Jure Šundov dočekao je barem prvostupanjski epilog procesa koji se protiv njega vodio zbog optužbe da je falsificirao liječničke nalaze i tako, pojednostavljeno rečeno, stekao status lažnog ratnog invalida.

Bogme je imao što dočekati: osuđen je na godinu i dva mjeseca bezuvjetnog zatvora, mašala.

Istina jest da se ovakva presuda doima poprilično strogom - znali su ljudi i za veće prijestupe dobivati manje ili uvjetne kazne - ali je bogme i neporeciva istina da se sam Šundov prema kaznenom djelu koje je počinio odnosio 'nekritički', što je sutkinja uzela u obzir kao otegotnu okolnost.

A još je važnije njeno drugo objašnjenje lijepo sročeno u dvije rečenice objašnjenja zašto ratni put ne može biti olakotna okolnost:

'Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata, koji je bio spreman položiti svoj život za obranu domovine, trebao bi biti moralna vertikala za ostale i podizati standard života u mirnodopsko vrijeme. S ovim vrijeđa dostojanstvo i ugled svakog branitelja i invalida Domovinskog rata', obrazložila je sutkinja Boni Gamulin Frleta.

Njenu presudu pokušat će se rušiti na višim instancama, nema sumnje, no nadamo se da će barem ovaj proplamsaj zdravog razuma preživjeti predstojeće pravosudno čerečenje.

SRIJEDA Škorić

Juru Šundova smo, kažemo, gotovo zaboravili premda i danas sjedi u udobnoj fotelji direktora tvrtke Županijske ceste, kad evo ti i drugog starog asa: Petar Škorić, biviši predsjednik i današnji tek 'obični' HDZ-ovac koji je stranačku dekapitaciju ipak preživio u fotelji ravnatelja Županijske uprave za ceste, uskrsnuo je na zatvorenom obljetničarskom skupu stranačke mladeži.

On joj je bio prvi predsjednik pa ga Partija ovom prilikom nikako nije mogla izbjeći, a kad se latio mikrofona, Škorić je održao vatreni govor u kojemu je mladež de facto pozvao na ustanak protiv Plenkovića, u kojemu je okrznuo i svog arhineprijatelja Antu Sanadera i u kojemu je - što je dosta komično uzevši u obzir radno mjesto i njega i mnogih članova njegove obitelji - progovorio protiv zla zvanog klijentelizam i nepotizam.

Eto da se i u HDZ-u barem katkad dogodi štagod zanimljivo.

A zabave će sasvim sigurno biti još: male su šanse da će stranački vrh prešutjeti ovakvu demonstraciju neposluha, kao i da će se u tom slučaju Škorić predati bez borbe. Ima i on aduta u rukavu, u Partiji a bogme i izvan nje…

ČETVRTAK Plaćetina

Za razliku od dvojice prethodno navedenih, Nenad Uvodić nije potrošeni nego itekako aktualni politički teškaš. Iz Puljkove kvote.

On je ovog tjedna dočekao svojih pet minuta i priliku za objaviti suvisao post na Facebooku kada je Vlada zaključila da nije normalno da većina zaposlenih u javnoj upravi biva ocijenjena odličnom ocjenom, nego da umjesto toga mora dominirati trojka.

Baš kao što je to govorio njegov šef Puljak, zbog čega je kritiziran sa svih strana.

Uvodić je, kažemo, oko ove sitnice zvučao suvislo makar bismo željeli čuti njegova razmišljanja o krupnijim temama i malo više sekundiranja Puljku kada progovara, recimo, o nepotrebnim radnim mjestima u javnom sektoru.

Ako itko ima iskustva s time, ima Uvodić koji u krajnje nepotrebnoj i besmislenoj agenciji 'Eko-Kaštelanski zaljev' i dalje sjedi i prima monstruoznih tri ipo tisuće eura mjesečno.

Našeg novca.

PETAK Pedofili

Mate Uzinić, riječki nadbiskup i veliki čovjek i gospodin, ovog tjedna stekao je simpatije javnosti svojim iskrenim i otvorenim priznanjem da postoji više slučajeva seksualnog zlostavljanja djece od strane klera, pa onda i preciznim opisom svega što je poduzeo. Znakovita je bila njegova sugestija da bi o ovom problemu morale progovoriti sve crkvene strukture u Hrvatskoj.

Pa se, eto, javila i splitska Crkva koja je obznanila da je u proteklih godinu dana otkrila i prijavila četiri slučaja sumnje na pedofiliju u svojim redovima, koje sada navodno istražuju policija i DORH.

'U skladu s propisima kanonskog i civilnog prava poduzete su sve potrebne mjere predviđene crkvenim i državnim zakonodavstvom u takvim slučajevima. Slijedom toga, Sveti Otac je u jednom predmetu izrekao otpust iz kleričkog staleža, dok su ostali predmeti još u postupku', objavit će tako splitska Nadbiskupija. Malo, premalo, jer o ovom problemu moralo bi se vrištati do neba. 

Dakle, pohvala za reakciju i ogroman minus za komunikaciju, pogotovo jer o njoj imaju od koga učiti. Od velikog Uzinića.

SUBOTA Luka

Ekipa s Brda, čini se, svojim prosvjedima mic po mic istjeruje istinu u ekocidu u Sjevernoj luci - dijelu grada u kojemu radi jedna ogromna i puno manjih firmi. Čak su, evo, natjerali Državni inspektorat da mrdne dupetom i ovog tjedna objavi seriju skandaloznih nalaza: doslovno svaka njihova inspekcija ondje je pronašla cijeli niz nepravilnosti. Najviše u najvećoj firmi, naravno. Ni angažiranje najskupljih PR stručnjaka u državi nije joj u tome pomoglo.

'Protiv jednog poslovnog subjekta pokrenut je upravni postupak i doneseno je rješenje kojim se naređuje tom subjektu da prilikom manipulacije i skladištenja robe ograniči emisiju onečišćujućih tvari u zrak na otvorenim skladišnim prostorima te da ukrcaj, iskrcaj i pretovar rasute robe provodi uz za to predviđene mjere', rečenica je inspektora koja upućuje na ozbiljne propuste koji su doveli do zagađenja zraka.

S time da još uvijek nitko eksplicitno ne spominje dramatično povećane količine arsena. Niti se inspekcije o tome konkretno izjašnjavaju.

'Vezano za priopćenje Državnog inspektorata konstatiramo da, nastavno na sve dosad provedene nadzore, u ovom trenutku ne nalazimo izvor povremenog prekoračenja arsena u zraku iz tereta u Luci Split niti u procesima u samoj luci', uzvratili su iz 'Luke d.d.'.

Još uvijek ispada da je arsen pao s neba, tako da će, izgleda, građani i idućih tjedana morati prosvjedovati. Samo naprid.

NEDJELJA Čepovi

Na Širini u Solinu - kao i na većini drugih prilaza gradu - nikakvi prosvjedi i blokade zapravo nisu potrebni: s prvim turističkim lastama svakodnevne gužve samo eskaliraju i sve izgleda kao da ondje vječno traju neke demonstracije.

A nisu: na djelu je samo demonstracija nebrige i nemoći države koja je još prije nekoliko godina najavila važne projekte odčepljenja. Za ovaj na Širini, recimo, čak je i sklopila ugovor s Debeljakovim škverom o izgradnju novih nadvožnjaka.

Ugovor kojega sada evidentno ne želi konzumirati jer očekuje škverski stečaj, pa mjesecima i godinama mrljavi oko navodnih arheoloških istraživanja i vječno oteže početak radova, valjda čekajući da se pojavi neka pouzdanija firma.

Nećemo reći da su Hrvatske ceste potpuno u krivu, ali reći ćemo da ih to ne opravdava: koliko se čeka, ovaj posao već je mogao biti gotov.

I sigurni smo da bi, da su ovakvi katastrofalni čepovi na prilazima glavnom gradu umjesto ubogoj i zaboravljenoj provinciji zvanoj Split, već pronašli rješenje.

Gužvaj se, marvo.

Vaša reakcija na temu