Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Odlazak dva splitska simbola
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Odlazak dva splitska simbola

Splitske banke više nema, ali u gradu su ostale i firma i pare. Od Slobodne Dalmacije, pak, ostalo je samo ime

PONEDJELJAK Farsa

Natječaj za novog intendanta Kazališta očekivano se pokazao kao puka forma, čak i nakon blamaže s odbijanjem Ivana Lea Leme očito još uvijek postoji dovoljna doza beskrupuloznosti i ignoriranja javnog interesa. A teatar ako preživi, preživi.

Umjesto Vicka Bilandžića koji se potrudio sastaviti temeljit i konkretan program, koji ga je objavio javno i koji je u svakom trenutku bio na raspolaganju medijima - ali i jasno kazao da nema namjeru pregovarati ili sklapati dealove s političarima - dalje je prošao Srećko Šestan

Kandidat o čijem programu ne znamo apsolutno ništa, čovjek koji je gotovo bahato izbjegavao progovoriti i jednu jedinu riječ, partijski kadar koji se nije udostojio čak ni preuzeti natječajnu dokumentaciju - pa možemo osnovano sumnjati da nema pojma o financijama kazališta, niti smislen prijedlog kako riješiti skoro šest milijuna kuna dugova.

Ali zato ima člansku iskaznicu HDZ-a.

Bit će zanimljivo gledati sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će biti potvrđen i slušati one iste vijećnike koji su odbili Lemu jer nije predstavio odgovarajući način sanacije dugova kako sada daju potporu čovjeku koji nije ni pogledao papire s dugovima.

UTORAK Kičma

Tamo gdje partijski zadatak nije proveden, u splitskoj bolnici, sa zakašnjenjem je stigla osveta. Ministar zdravstva Milan Kujundžić smijenio je člana Upravnog vijeća koji se usprotivio njegovoj naredbi i mislio svojom glavom.

'Rečeno mi je da je politika odlučila tko će biti ravnatelj', otvoreno je priznao dr. Ivica Grković, liječnik koji je pokazao kičmu. 

Čestitamo.

SRIJEDA Kruna

Stranka Pametno digla je frku informacijom da je gradska blagajna završila u blokadi, što se pokazalo potpuno netočnim jer se radilo grešci FINA-e kod spajanja Splitske i OTP Banke.

A onda je splitski HDZ pokazao proplamsaj duhovitosti jer je stranku Pametno pozvao da se obrati šefici IT odjela u banci, ni manje ni više nego - Marijani Puljak.

Jest da nisu baš baratali faktima, jer su napisali da je 'nastao problem s internetskim bankarstvom', i jest da banka zbilja nema velike veze s time, ali pohvalit ćemo barem pokušaj duhovitosti.

A i to Pametno moglo se javno ispričati za lažnu uzbunu, ne bi im pala kruna s glave.

ČETVRTAK Dva simbola

Kad smo već kod Splitske banke, registrirat ćemo podatak da je od ovog tjedna ona službeno prestala postojati, no barem je njena firma zajedno sa sjedištem ostala u gradu.

Jedna druga firma formalno je nestala: na svoj 75. rođendan  Slobodna Dalmacija pripojena je zagrebačkoj 'Hanza mediji'. 

Ako ćemo zbrojiti sve podatke, to izgleda ovako: Splitske banke više nema, ali ostala nam je njena lova. Od Slobodne Dalmacije, pak, ostalo je samo ime.

PETAK Folklor

Zgodna je bila saborska akcija Mosta, čiji su zastupnici predložili konkretne amandmane na državni proračun i zatim javno prozvali HDZ-ovce koji su direktno glasali kontra. 

Pa neka se peru.

Znamo da se radi o folkloru i da rijetko gdje ovakve inicijative prolaze, ali gospodi Petru Škoriću i Anti Bačiću zvanom Baćo također kruna ne bi pala s glave da su dignuli ruke za obnovu Poljuda, denivelaciju Poljičke ceste i izgradnju parkirališta oko bolnice. Amandmani ne bi prošli, a oni bi imali potpuno čist obraz i savjest.

Ako se već zaklinjemo na suradnju, zajedništvo i promicanje splitskih interesa u Zagrebu, jel.

SUBOTA Plaćice

Šef splitskog HDZ-a Petar Škorić i njegova supruga, inače, na mjesečnom nivou uberu oko 30 tisuća kuna: on u Županijskoj upravi za ceste, ona u Županiji. Mašala. 

Na njihovu imovinsku karticu javnost je podsjetio gradski vijećnik Jakov Prkić i to je valjda jedini oporbeni istup na koji Škorić nije imao odgovor. Dosta pametna taktika, valjda računa da će se brzo zaboraviti.

NEDJELJA Žan

Ne bismo trošili puno riječi na dva besprizorna lika koja su ovog tjedna izvela njima uobičajeno izlijevanje fekalija u javni prostor, uz korištenje starih udbaških fora da svoje protivnike lažno optužuju za ono što u stvarnosti sami rade. Ili su radili, svejedno.

Ne, ne bismo trošili da se pored svega nisu još i taknuli pokojnika kojemu, kako je već rečeno, u normalnoj državi ne bi bili dostojni ni cipele obrisati.

I mrtav im smeta, i mrtvoga ga se boje.

Velik si, Žane.

Vaša reakcija na temu