Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Policija pred županovim vratima
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Policija pred županovim vratima

Tko zna kako bi se Zlatko Ževrnja ponašao da ta dosadna Županija konačno nekoga zainteresira, pa da se po njoj krene čačkati kao što se iz dana u dan secira Banovina

PONEDJELJAK Taktika

Jedan od najvećih gradskih kotara, dakle Trstenik, u osjetljivo doba rasprave o izmjenama GUP-a i namjeri otimanja jedine preostale sportske zone u kvartu definitivno je ostao bez vlasti. HDZ-ovci su je srušili, SDP im je dao ruke, a ni gradonačelnik se definitivno nije pretrgnuo da sanira stanje. Baš zgodan razvoj događaja.

Na Trsteniku nemaju predsjednika kojega su smijenili - zakonito ili ne, to je još uvijek dvojbeno - a bogme ni dopredsjednika koji se povukao.
Ako iza svega doista stoji gradski vijećnik HDZ-a Hrvoje Marušić, inače i poduzetnik koji je namjerio ziđati na sportskom terenu i stoga se po lokalnim medijima intenzivno producira plaćenim i neplaćenim oglasima, moramo primijetiti da mu je to poprilično nepametna taktika osuđena na neuspjeh.

UTORAK Tuga

U samo godinu dana splitski invalidi izgubili su dvadesetak mjesta za parkiranje u užem centru grada, prenamijenjenih u poligon za mužnju turista, što je samo po sebi skandalozan podatak. A ipak, još skandaloznije je da gotovo pa nitko iz udruga koje se brinu o tim ljudima ne želi javno govoriti o problemu jer su svjesni da će im se 'smanjiti ionako mala prava i mogućnosti'. Drugim riječima, boje se osvete iz Banovine.Tužno.

SRIJEDA Usluga

Kad pričamo o osveti, na prvi pogled tako bi se mogla protumačiti gradonačelnikova najava smjene direktora Vodovoda i kanalizacije, starog partijskog druga iz SDP-a Zdravka Mulića. Šest mjeseci prije kraja svoga i godinu dana uoči isteka Mulićevog mandata, Baldasar je navodno shvatio da je čovjek napunio 67 godina i da mu je vrijeme za penziju. Prije tri godine, kada je gospodin imao 64 godine i dobio mandat na četiri godine, valjda se to nije moglo predvidjeti.

Prije će ipak biti da je svom čovjeku - koji možda jest ostao u SDP-u, ali ne krije bunt i prezir prema novoj garnituri na Bačvicama - učinio uslugu tako što će mu omogućiti otpremninu od kakvih dvjestotinjak tisuća kuna, i to samo ako nas ne lažu o iznosima. Mašala.

A usput će iduće četiri godine u Vodovodu imati svog čovjeka. Najvjerojatnije Dragu Davidovića, sivu eminenciju i 'crnu guju' iz Banovine, ali nije isključeno da se otvori mjesto i za rashodovani direktorski kadar iz 'Prometa'.

U svakom slučaju, bit će veselo kad završi gnjavaža zvana javni natječaj.

ČETVRTAK Nervozni župan

'Što to znači? Da se nitko s prezimenom Ževrnja nigdje ne bi trebao zaposliti?', snebivao nam se ovog tjedna splitsko-dalmatinski župan, dosta iznerviran jer se otkrilo da mu je na vrata pokucala policija koja se željela raspitati kako mu je nećakinja došla do posla u Higijenskom zavodu.

Valjda su posumnjali da je netko povlačio veze, što bi za HDZ bilo nezamislivo, pa je župan s gnušanjem odbio sve optužbe. Ali barem smo testirali kako reagira na pritisak i na javnu raspravu o potencijalno neugodnim temama.

Ukratko, ne baš najbolje; ne možemo ni zamisliti kako bi se ponašao da ga na dnevnoj bazi opsjedaju novinari i da po toj dosadnoj Županiji čačkaju onako kako svakodnevno tranširaju ekipu iz Banovine...

PETAK IKEA

Najavljeno je da nam u grad stiže IKEA, doduše samo u obliku malog salona i punkta na kojemu će se moći preuzeti naručenu robu. Navodno na Mejaše, odnosno u susjedstvo City Centera.

Fino, možda nekome dođe iz dupeta u glavu završiti onih nesretnih par stotina metara Vukovarske ulice, umjesto da se i sami crvenimo dok se truckamo cestom nedostojnom najgore kasabe.

SUBOTA Kila

Ništa se u ovom gradu ne može izvesti kako bog zapovijeda, pa ni izgradnja najobičnije kanalizacije. Policija je ovog tjedna uhapsila čovjeka koji se pobunio jer će cijevi ići preko njegove parcele, a ne znaš šta je luđe: da se on opire uvođenju osnovne komunalne infrastrukture za koju bi ljudi iz pasivnih dijelova grada trebali dizati spomenike, ili da gradski komunalci nisu u stanju precizno izmjeriti i ucrtati trasu - odnosno odraditi svoj posao po zanatu. Doduše, nije im za zamjeriti s obzirom na kaos koji vlada na Kili.

NEDJELJA Monopol

Borovi na Marjanu i dalje se suše, a Društvo Marjan se češlja: u skladu s nedavno uvedenom praksom da su svi koji nisu potpuno na njihovoj liniji u stvari prikriveni građevinski špekulanti i mrzitelji svega splitskog, ovog tjedna namjerili su se na novinare koji su se drznuli primijetiti da je agresivni alepski bor potisnuo i gotovo dokrajčio sve ostale kulture u park šumi. Odnosno, koji su primijetili da upravo balansiranje na štetu ove vrste, čiji bi se udjel na Marjanu smanjio na četrdesetak posto, stoji u jedinom relevantnom planu starom nekoliko desetljeća.

Pa je ekipa iz Društva najavila da će čak krenuti u turneju kojom će kucati na vrata zločestih novinara, valjda kako bi ih disciplinirali i upozorili tko ima moralni monopol nad Marjanom.

Ukratko, tužno.

Vaša reakcija na temu