Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Poruka je jasna - stani nam na žulj i dočekat ćemo te ispred kuće
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Poruka je jasna - stani nam na žulj i dočekat ćemo te ispred kuće

…što je samo logična posljedica poprilično blagonaklonog tretmana koji uživaju kod policije

PONEDJELJAK Uvod

Trebao je to biti tjedan jako dobrih vijesti, dapače, tjedan u kojemu je Split bio gotovo pa neprepoznatljiv: sa svih strana iskakali su započeti ili dovršeni projekti, blještavi planovi i raskošne vizije. Općinski sud vratio nam se u grad, novi Tehnološki park na njegovom mjestu na Dračevcu jako se dobro puni, završena je krupna faza velikog i višemandatnog projekta sanacije Karepovca, Vice Mihanović započinje s gradnjom svog novog terminala u luci, otvorena je obnovljena vijećnica na Pjaci, čak i Ante Sanader pohvalio se prvom fazom svog 'Disneylanda za vatrogasce' u Vučevici.

I sve to mimo Žnjana kao možda najvažnijeg, najvrjednijeg i simbolički najznačajnijeg projekta u novijoj splitskoj povijesti, ali i činjenice da je upravo Split prvi s dugačke liste zainteresiranih gradova koji je sklopio važan aranžman s Europskom investicijskom bankom.

Da, trebao je to biti dobar tjedan…

UTORAK Sječa

…sve dok na Gripama napokon nije palo ono čuveno šalovano stablo koje je pokrenulo cijelu seriju nevjerojatnih, uglavnom sramotnih događanja.

Investitor i njegovi pajdaši brutalno su posjekli simbol otpora nasrtajima na javno dobro - pod okriljem noći, naravno, kako ta ekipa i inače operira i kako se inače izvode slične ilegalne akcije koje bi im trebale osloboditi prostor za legalno djelovanje. Stabla više nema, sada je pitanje hoće li oni prije dobiti dozvolu za gradnju zgrade ili će Grad promijeniti GUP, pa to zabraniti.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević načuo je što se sprema i na Gripama se pojavio u maniri šerifa, kako i inače nastupa u okršajima u kojima - da, i to ipak treba reći - staje u zaštitu javnog interesa: prgavo, sa stavom nerealiziranog izbacivača, bez dovoljno mjere i osjećaja za dignitet funkcije na kojoj se nalazi. To je od samog početka Ivoševićev zaštitni znak i očito su uzaludna nadanja da će nešto promijeniti. Valjda računa da mu se to i politički isplati.

'Postupat ćemo prema njima kao Amerika prema teroristima', najavio je dogradonačelnik i opet zaglavio u svom neobičnom dualizmu.

U dobrim namjerama i vrlo lošem stilu.

SRIJEDA Prijave

Dramicu na Gripama dodatno je začinila policija koja je privela sve aktere, a onda ih u neobičnom razvoju događaja sve redom pustila na slobodu bez prijave.

Ništa tu ne bi bilo čudno da ista ta policija, na istom tom mjestu, prije samo nekoliko mjeseci nije zaključila da jedna polubezobrazna rečenica predstavlja 'vrijeđanje službene osobe', dok preko znatno ozbiljnijih prijetnji - također službenim osobama, ali ne njima - sada prelaze poprilično ležerno.

I time, čini se, stvaraju preduvjete za daljnje, još zlokobnije incidente.

ČETVRTAK Bijeg

Šef splitskih konzervatora zove se Rade Bužančić, a njegov potpis u velikom dijelu grada otvara ili zatvara put prema investicijama, oslobađa ili blokira poteze namijenjene uvođenju reda, propisuje alate koji se pri radovima smiju koristiti ili zabranjuje ama baš sve zamislivo: od gigantskih zgrada do pomicanja kakve škure, kupe ili skale.

Evo, i investitori na Gripama ovih dana mahali su njegovim papirom kojim im se doduše dozvoljava samo čišćenje sporne parcele i odvoženje smeća, a ne i sječa, no nije da je osim spomenutog Ivoševića to nekoga zabrinulo.

Bužančić, formalno zaposlenik Ministarstva kulture i medija pri čemu posebno naglašavamo baš medije, zapravo je pravi gazda Splita - ali je u isto vrijeme i ogledni primjerak kako jednu važnu dužnost obnašati bez imalo sluha, osjećaja odgovornosti ili barem pristojnosti.

On, naime, naprosto ne komunicira s javnosti.

Svoje stavove ne iznosi, svoje odluke ne pojašnjava, oko svoje nadležnosti uglavnom se pravi blesav, a kada ga novinari kojim putem ipak fizički presretnu - kao ovog tjedna na Pjaci - od njih doslovno trči, bježi i sakriva se po kafićima i restoranima. Mašala.

Zreo je za smjenu, kad bi ga netko smijeniti mogao.

PETAK Žnjan

Ovog petka napokon smo dočekali i službeni početak radova na uređenju Žnjana, najveće i najambicioznije investicije u novijoj gradskoj povijesti koja nije značajna samo po svojoj cijeni od 45 milijuna eura - nego prije svega po činjenici da se radi o pothvatu koji je preživio više mandata više različitih garnitura u Banovini.

Da, slična je situacija sa sanacijom Karepovca, koja se morala dogoditi, pa i s Tehnološkim parkom na Dračevcu koji se također prenio iz prošlog mandata, no Žnjan je zbilja specifičan.

Em se radi o prostoru koji će proći potpunu transformaciju od brutalne devastacije i kaosa do planskog uređenja, em se to radi na temelju javnog natječaja na kojemu je izabrano najbolje rješenje, em se po prvi put u Splitu - a bogme i znatno šire - događa uređenje javnog prostora na ovako velikoj skali.

Sva kašnjenja i nesnalaženja sada zbilja više nisu bitna.

Gradonačelnik Ivica Puljak na prigodnoj svečanosti korektno se i kurtoazno zahvalio svojim prethodnicima na odrađenom poslu, makar je dojam da je - kada je u istoj rečenici spomenuo Andru Krstulovića Oparu i Ivu Baldasara - ovog prvoga zapravo pokušao uniziti.

Je, dobro se zna kome je se sviđala 'šarmantna doza kaosa' na Žnjanu, pa ju je još i poticao serijskim izdavanjem odobrenja za njegovo daljnje uništavanje, a tko je stavio svoju glavu na panj i izveo čistku koja je omogućila da danas ostvarujemo poprilično velike ambicije.

SUBOTA Sačekuša

Saga o stablu na Gripama nastavljena je sačekušom za dogradonačelnika Bojana Ivoševića ispred njegovog vlastitog doma.

Sasvim je nevažno je li se izvođač radova na Gripama prema njemu 'zaletio i zamahnuo šakom', kako opisuje dogradonačelnik, ili se radilo o 'slučajnom susretu i prijateljskom razgovoru', kako tvrdi stanoviti Ante Bešlić. Poruka je vrlo jasna: tko nam se usprotivi, naći ćemo ga kod kuće.

I treba nas se bojati.

NEDJELJA Oleg

Ministar prometa Oleg Butković, u čija se dva mandata u Splitu i okolici nije dogodilo ama baš ništa značajno kako bi se smanjile gužve i popravilo katastrofalno, bijedno stanje prometne mreže, tjedan je ponovno proveo u Rijeci.

Gradu kojega je samo u ovoj godini darivao s desetak golemih gigantskih državnih projekata jer se, jasno, nalazi u njegovoj izbornoj jedinici.

I što je ministar prometa radio u Rijeci? Pa, svečano je otvarao 150 milijuna vrijednu novu - bolnicu.

Situacija je kristalno jasna: HDZ se u tom gradu zubima i noktima bori za glasove i kupuje ih, pa je prirodno da ondje najviše i ulaže. U Dalmaciji, dobio bi svojih trideset posto makar na liste stavio četku za zahod, šestar ili, šta ja znam, Olega Butkovića.

Pravo nam i budi.

Vaša reakcija na temu