Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Puljak u leru, Đogaš u vratolomijama
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Puljak u leru, Đogaš u vratolomijama

Prvi zapravo krati vrijeme do drugog kruga, a njegov konkurent hvata se za slamke. Pa makar skakao sam sebi u usta

PONEDJELJAK HDZ

Cijeli prošli, a po svemu sudeći i ovaj tjedan zapravo prolazi u raščlanjivanju teškog izbornog debakla splitskog HDZ-a i iščekivanju drugog kruga izbora iduće nedjelje, za koji imaju samo jedan cilj: ne izblamirati se do kraja, ako je to ikako moguće.

Dapače, i oni sami priznat će da jedva čekaju da cijela ova gnjavaža napokon završi. I da bi bilo jednostavnije da je Puljak pobijedio već u prvom krugu.

No, eto, to se nije dogodilo: Ante Sanader kazat će da je kriva 'fjaka', doktor za spavanje Zoran Đogaš objasnit će da su birači 'zaspali' i sugerirati da su prošle nedjelje na birališta izašli uglavnom divlji i nenormalni ljudi, a Vice Mihanović glumit će doktora matematike i objašnjavati da je bijednih desetak tisuća glasova u stvarnosti 'jedan od najboljih rezultata HDZ-a u povijesti'. Mašala.

Sve skupa bacalo bi na tešku deluziju kad ne bismo znali da u ovoj stranci ipak nisu toliko mahniti. Ne, naprosto im je neugodno što ovaj posao moraju odraditi do kraja.

A potiho se nadaju i da slijedi unutarnje razračunavanje. Kad na izbore ne uspiješ izvući ni obitelji svojih vlastitih članova i kad ti zbog toga izmakne kontrola nad nekoliko milijardi kuna godišnje, nečija glava mora pasti.

UTORAK Luping

Kampanja, dakle, traje dalje. Kakva-takva.

U Đogaševom slučaju već prvog dana nakon zvučnog šamara birača dogodio se radikalni zaokret: 'uključivi' i 'nadstranački' kandidat HDZ-a koji se 'neopterećen ideologijama grozi podjela i svađa' iznenada je počeo progovarati o opasnim ultraljevičarima i o ugrozama za tradicionalnu obitelj i 'našu djecu'.

Kandidat koji je javno izjavio da bi pristao braniti boje 'bilo koje druge stranke', samo da su ga pozvali, i koji se u prvom dijelu kampanje upadljivo skrivao i ograđivao od HDZ-a - a bogme i HDZ od njega - sada ponovno korača Marmontovom rame uz rame s Gordanom Jandrokovićem, Vicom Mihanovićem, Blaženkom Bobanom, Antom Sanaderom, Antom Bačićem zvanim Baćo i drugim političkim velikanima ove stranke.

Koliko će mu pomoći ovakav luping, odnosno koliko će Split honorirati Đogašev izlazak iz ormara u posljednji čas, vidjet ćemo u nedjelju. Zasad sve skupa miriše na očaj.

Toliki očaj da će se i Andrej Plenković, premijer koji se nije udostojio posjetiti Split čak ni na Svetog Duju, žrtvovati i dva sata strpljivo cupkati uz taktove Splitskog festivala. On valjda zbilja želi demonstrirati da je Đogaš baš 'prvi i jedini'.

SRIJEDA Okupacija

HDZ, dakle: tom strankom bavimo se više nego obično zato što su oni zapravo jedina bitna priča drugog kruga izbora: dok se kolju i taru, Puljak održava kampanju uglavnom u leru, jaše na inerciji i čeka da vrijeme prođe. 

Čak i kad ozbiljno progovori, opet je na tapetu HDZ - kao recimo ovog tjedna, kada je javno progovorio o bezobraznom kršenju pravila o šutnji i tradicionalnim partijskim SMS porukama kojima se na dan izbora birače poziva da spase stvar.

Da, HDZ je jedina tema.

Ovog tjedna napokon je službeno potvrđeno da zbog nedavnih promjena zakona i postroženja pravila o sukobu interesa u Gradsko vijeće neće moći ući skoro trećina kandidata s njihove liste, i to oni najeksponiraniji.

Vice Mihanović zato što je ravnatelj Lučke uprave Split, tvrtke u državnom vlasništvu. Petar Škorić kao ravnatelj Županijske uprave za ceste Splitsko-dalmatinske županije. Tomislav Šuta kao direktor Vodovoda i kanalizacije, a Tomislav Prljević kao njegov je zamjenik i član Uprave. Željka Karin kao ravnateljica Županijskog zavoda za javno zdravstvo. Domagoj Maroević kao ravnatelj Županijske lučke uprave. Stipe Čogelja kao splitsko-dalmatinski dožupan.

Popis je zapravo fascinantan - a ima tu i šefova iz Porezne uprave, ravnateljica dječjih domova i slično, koje novi zakon nije zakačio - te dokazuje ono što zapravo oduvijek znamo: HDZ je okupirao institucije. 

No drugi problem u ovom trenutku zaslužuje pažnju: u HDZ-u trebaju odgovoriti na pitanje jesu li zbilja toliko aljkavi i šlampavi da nisu imali pojma o novom zakonu, pa su na listu za Gradsko vijeće natrpali ljude koji u Gradsko vijeće neće moći ući, ili su namjerno obmanuli birače?

Pitanje je i hoće li se netko od direktora eventualno odreći svoje fotelje kako bi se nastavio baviti politikom i 'raditi u interesu grada', no odgovor na njega nekako naslućujemo.

ČETVRTAK Klanje

Naslućujemo da će se poklati i u splitskom SDP-u, i to taman kada su nekako preživjeli izbore i doveli se u koliko-toliko povoljnu situaciju: em su sa svojih dvoje vijećnika ostali posljednja lijeva opcija u Gradskom vijeću, em su u prilici biti pri vlasti s Puljkom - a opet sačuvati nekakvu samostalnost i graditi poziciju za nove izbore, em napokon imaju Davora Matijevića koji je sposoban sve to skupa solidno artikulirati.

Ali avaj, eto ti iz Zagreba Peđe Grbina i njegove ideje da uvijek zna bolje, odnosno ambicije da preko Splita vodi svoju nacionalnu politiku. I naredbe da se s Puljkom ima sklopiti formalna koalicija, dogovoriti dugoročna suradnja i prihvatiti njegovu ponudu fotelje predsjednika Gradskog vijeća.

I sad, predsjednik ogranka Damir Barbir vrlo rado bi slušao šefa, a kandidat za gradonačelnika i jedan od dvojice gradskih vijećnika Davor Matijević ne bi.

Da u ovoj stranci nakon silnih podjela i raskola ostane jedan jedini čovjek, vjerujemo da bi se i on uspio posvađati sam sa sobom.

PETAK Trogirski stupići

Ravnatelj Doma zdravlja Marko Rađa - ako je to važno, a važno je, po političkoj orijentaciji HDZ-ovac - u Trogiru je blokirao javno parkiralište kojega već nekoliko godina bez ugovora koristi tvrtka T-point i njen vlasnik Tonči Omrčen.

Dakle, isti onaj koji u vrlo sličnim okolnostima koristi i parking na Gripama poznat iz 'afere stupići'.

Rađa se doduše nije odlučio za noćne akcije i pilanje, nego je usred bijela dana parkirao dva službena automobila na ulaz i izlaz s parkinga i tako nastoji isprovocirati rješavanje problema.

Ako nas pitate, dobra taktika. Samo je Rađina stranka morala biti poštena do kraja. Ili osuditi 'divljaštvo' svoga člana, usput omalovažavajući njegov potez, ili zahvaliti Bojanu Ivoševiću na inspiraciji.

SUBOTA Čogelja

Dožupan Stipe Čogelja očito je bio inspiriran subotnjim Festivalom bespravne gradnje u Vruji, na devastiranoj lokaciji koja je postala simbol nemoći i manja volje države za obračunom s divljacima, a vjerojatno je već razvio popriličnu dozu frustracije jer je sa svoje pozicije učinio više-manje sve da se problem riješi - a rezultata svejedno nema.

'Nikad mi neće biti jasno zašto Državni inspektorat odbija povjeriti gradovima i općinama uklanjanje objekata koje im zakon dopušta! Splitsko-dalmatinska županija osigurala je fond za takve situacije, a i prva od institucija djelovala je na ovom području. Nadam se da će institucije ovdje ipak pokazati odlučnost i da neće,  kao i sve do sada, završiti s uvjetnom. Ako netko nije u stanju raditi svoj posao, vrijeme je da se povuče!', propeo se Čogelja.

Ako se slučajno ne namjerava ispisati iz svoje partije, radi se o ozbiljnoj demonstraciji hrabrosti koja rijetko prolazi bez posljedica. 

Druga je stvar što je biti hrabar u HDZ-u često jednako tome da si običan i normalan.

NEDJELJA Dobre vijesti

Običan i normalan posao gradske vlasti jest promet i infrastruktura i koliko na to nismo naviknuli, treba registrirati pokoji plus. U Split je stiglo nekoliko desetaka novih autobusa i javni vozni park danas nam izgleda u najmanju ruku pristojno, a sva je prilika da ćemo europsku lovu izvući i za nekoliko novih vrtića.

Dabogda svakog tjedna registrirali nešto slično. 

Vaša reakcija na temu