Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Slučaj Pazar, ili konačno poniženje gradonačelnika
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Slučaj Pazar, ili konačno poniženje gradonačelnika

Četiri godine prijetio je da će napokon zavesti red, naručivao bespotrebne studije i skice, a pazari i peškarije na koncu odlaze firmi iz Kerumove orbite. I to tek nakon izbora

PONEDJELJAK Kman

Zagrebali smo po onom urbanističkom zločinu, neboderima u dvorištu nebodera na Kmanu, gdje se ovih dana ljudima potpuno legalno oduzimaju i sunce i mjesec i pogled, pa bili ponešto neprecizni: istina jest da je dozvola za ovaj horor izdana u doba bivšeg gradonačelnika Ive Baldasara, pa se krivnja Andre Krstulovića Opare može svesti isključivo na to da - ako već nije mogao s ovom - nije spriječio da se ovakve svinjarije događaju na drugim lokacijama.

A poduzetnik Radović i njegova firma Manas, koji su 'otkupili ovaj projekt skupa s dozvolom', formalno također mogu biti potpuno čisti. Sve je po pravilima, za sve postoje papiri i dozvole, nitko nije ništa zamuljao - a opet u stvarnosti imamo nakaradu u ionako ne previše urednom dijelu grada.

Da imamo ne znamo koliko milijuna, teško da bismo ulagali u ovako nešto. Ali opet, svatko radi po svome.

Nije problem ispričati se zbog nepreciznosti - dapače, evo jasna i skrušena isprika i gradonačelniku i Radoviću. Na koncu to često završi u sličnom tonu: svi nevini, a ti kao građanin i dalje vidiš da ti govna padaju po glavi.

UTORAK Bijeg

Novi šef splitske Partije - pardon, HDZ-a - Vice Mihanović odlučio je eskivirati Gradsko vijeće. Umjesto da u njega uskoči umjesto Petra Škorića, pa i sebe i nas u idućih šest mjeseci istrenira na novu realnost, Mihanović glumi ležernost i nezainteresiranost. Pravi se mrtav da bi na izborima izgledao kao da se tek rodio.

Radi se o duboko nepoštenom pristupu, prije svega prema građanima. Em je Mihanović zapravo biran u Gradsko vijeće na prošlim izborima, pa je red da preuzme dužnost za koju se kandidirao, em je u međuvremenu preuzeo najjaču stranku u gradu i bilo bi logično za očekivati da odradi barem ovaj pokusni rok. Nakon idućih izbora HDZ-ovci se ionako nadaju istoj situaciji, pa nema razloga da novo vodstvo već danas ne odradi praksu trgovanja s Kerumom

Da se i oni i mi uvjerimo kako to izgleda.

Jedina poštenija stvar od toga bila bi da napokon sastave jednu listu i zajednički izađu na izbore, ionako su prirodno upućeni na suradnju. Slutimo da će, sad kada su se riješili Andre Krstulovića Opare, sve to ići puno jednostavnije i podmazanije.

SRIJEDA Akceleracija

Firma koja je ogroman dio prihoda ostvarivala tako što je u dogovoru s bivšim gradonačelnikom dobila pravo postavljanja reklama na stupovima javne rasvjete, a imidž je izgradila kada je njen gazda po Matejuški naganjao aktiviste koji su se suprotstavili bahatom krčmljenju gradske imovine, odlazi u stečaj. Mašala, treba i to uspjeti.

Valjda će gazda sada naganjati Finu, koga već.

Čuvena 'Akceleracija' ostala je dužna oko milijun kuna, taman toliko koliko svake godine uplaćuje na račun mahom besmislene gradske tvrtke 'Spalatum DMC', ali tamo tvrde da im četvrtina prihoda uopće neće nedostajati, mogu oni bez tih milijun kuna.

Što samo dokazuje koliko je cijeli ovaj lanac sastavljen zbog običnih reklama na običnim gradskim stupovima dugačak, bizaran i nepotreban. Služi samo da bi svaka karika uzela svoj zub.

ČETVRTAK Poniženje

Četiri godine. Pune četiri godine gradonačelnik je na svaki spomen tržnica i ribarnica grintao, prijetio i obećavao, važno objašnjavao da 'u tišini dokida nered' i priprema spektakularnu preobrazbu bitnih gradskih prostora. Pune četiri godine to je trajalo.

Pa je bilo jasno da slijedi fijasko.

U sudačkoj nadoknadi pokušao je objasniti da bi kupnja privatne firme 'Hippos' bila najpovoljnija za grad, pa su ga HDZ i HGS i tu uspjeli poniziti dogovorivši se da privatnicima daju još šest mjeseci, nakon čega bi pazari i peškarije teoretski trebale doći pod kapu (Kerumovih) 'Parkova i nasada'.

Teoretski, jer dobro znamo da se karte miješaju, a privatni moćnici prosperiraju tek nakon izbora.

Gradonačelnikovu neodlučnost, sporost i manjak inicijative u ovom slučaju bilo je jako teško za gledati, koliko god nas pokušao opčiniti uglavnom nepotrebnim i skupo plaćenim studijama i skicama, a njegovo finalno poniženje na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća bit će toliko tužno da ga, čisto zbog gradonačelnikovog dostojanstva, preporučujemo ni ne gledati.

PETAK Jugoplastika

Na dres Jugoplastike vraćena je reklama za Jugoplastiku, nakon što se Tommy iz zasad nepoznatog razloga povukao iz košarke, a ovaj potez rezultirao je ekstatičnim izljevima nježnosti na društvenim mrežama i novom rundom reminiscencija na bolju prošlost.

Eto, sve nam je HDZ omogućio.

Doduše, još uvijek nisu dosegli hrabrost braće Žužul koja je svom nogometnom klubu vratila prefiks 'radnički' i obnovila spomenik strijeljanoj mladosti u Ruduši, ali pomalo, nadoć će i oni. Kada napokon i oni shvate da je vraćanje imena Jugoplastike prije svega dobar poslovni potez koji s ideologijom nema ama baš nikakve veze.

Ovakve poteze, znamo, u hrvatskom društvu jedino je HDZ sposoban provesti. A iskreno, jedino se njima i toleriraju.

SUBOTA Zločin

O splitskom SDP-u i njegovim ambicijama, recimo, dovoljno govori ovotjedno bijesno priopćenje u kojemu dramatično upozoravaju da dvije ipo godine nitko nije riješio njihovu kaznenu prijavu zbog ubijanja tri pačića na Trsteniku.

Sasvim ozbiljno su se angažirali u rasvjetljavanju monstruoznog zločina, što bi valjda trebalo predstavljati prekretnicu u pretvaranju Splita u civiliziranu sredinu ugodnog življenja, pa ovim putem lijepo molimo institucije da se trgnu i počnu raditi svoj posao.

Za početak, recimo, neka privedu mamu patku na obavijesni razgovor.

NEDJELJA Bačvice

Hit tjedna ipak je gnjevna reakcija stanovite Danijele Vukman iz tvrtke 'Bačvice plaža d.o.o.', koncesionara glavne gradske plaže, koja je zamjerila volonterima koji su pokrenuli akciju i očistili Bačvice od smeća i lažine. 

Jer sad se ona mora gnjaviti i naručiti kamion koji će odvesti to smeće.

Za tvrtku koja u svom koncesijskom ugovoru kao glavnu stavku ima cjelogodišnje čišćenje i održavanje reda na plaži, a niti to nije u stanju, ovakva javna sramota zapravo je sasvim prigodno finale tužnog koncesijskog perioda. Ne bi ih trebalo ni tjerati, red je da sami priznaju da ne mogu to raditi, zahvale se i vrate ključeve. Ima tko će.

Vaša reakcija na temu