Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić PREGLED TJEDNA: Tri poraza gradonačelnika Krstulovića Opare
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Tri poraza gradonačelnika Krstulovića Opare

Koalicijski partneri posramili su ga oko turističkog paušala, on sam priznao je kapitulaciju i oko komunalnog reda, pa se na kraju istresao na aktivistima koji upozoravaju na kaos u gradu

PONEDJELJAK Kapitulacija

'Ja se ne bojim poduzeti nepopularne mjere, za razliku od politikanata koji se žele svidjeti svima! Mi se moramo brinuti o ispunjavanju proračuna, o njegovim prihodima i rashodima; ako ćemo biti neambiciozni i svima ispunjavati želje, otići ćemo u deficit! Gdje su ti stručnjaci? Ja im poručujem: show me the numbers!', grmio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara početkom tjedna, braneći svoju namjeru podizanja turističkog paušala na 750 kuna po krevetu. Godišnje.

A onda je dva dana kasnije odustao od 'nepopularnih mjera', očito se prestao brinuti o ispunjavanju proračuna i njegovim prihodima i rashodima, odnosno poveo nas prema deficitu, barem ako ćemo vjerovati njegovim vlastitim riječima. Niti se u međuvremenu javio netko tko je pokazao suvisle brojke zašto paušal ne bi trebalo povećati, niti je gradonačelnik iz rukava izvukao svoje 'numbers'.

Ne, on se zbilja ne boji poduzeti nepopularne mjere, to je točno. Ali se jako boji svojih koalicijskih partnera. Pa je zato popustio pod ucjenom i, po njegovom objašnjenju, pridružio se politikantima.

Andro Krstulović Opara puno jasnije mogao je artikulirati problem koji smo dobili u proračunu i mogao je reći da mu je smanjivanjem poreza na nekretnine Vlada uskratila oko 17 milijuna kuna, pa to mora nekako nadomjestiti. Ali nije, tko će protiv svoje stranke i svog premijera.

Mogao je i inzistirati na paušalu od 750 kuna godišnje, jer to zbilja ne predstavlja golemo opterećenje barem za iznajmljivače u centru grada, ali onda bi na Gradskom vijeću očito dobio spektakularan šamar od ekipe s kojom 'izvrsno surađuje'. 

Pa se kukavički povukao i, ukratko, kapitulirao.

UTORAK Šaranje

Nekakav mamlaz preko noći je zasprejao Vestibul i Zlatna vrata, što je divljački ali ipak individualni eksces, a to je bio povod za bijesnu javnu reakciju samog gradonačelnika. Nekako nas je podsjetio na Andreja Plenkovića koji hitno reagira na fotografije svog ministra s kurvom i kokainom, a pravi se blesav na puno konkretnije dokaze i sistemski puno značajnije afere, od Agrokora do borbenih aviona.

Dapače, gradonačelnik nam je otišao i korak dalje: javno je apelirao na medije da se 'ponašaju odgovorno i ne potiču škrabotine na javnom mjestu kao prihvatljiv izraz komunikacije' i savršeno je jasno da nije mislio na kulturocid u Palači, nego na prozivanja njega i njegovih službi koje pune dvije godine ne uspijevaju maknuti ilegalne panoe za oglašavanje iz samog srca grada.

Reakcija graniči sa zdravim razumom: uspoređivati nadrogiranog mulca koji devastira kulturnu baštinu s aktivistima koji upozoravaju na vrlo sličnu devastaciju - ali ovaj put uz prešutni blagoslov institucija - nije ništa drugo doli teška uvreda.

Što se nas tiče, gospodo, slobodno šarajte gdje god vidite nešto ilegalno. Hvala bogu, poligon je velik i prepun mogućnosti.

Samo, ako nije problem, zaobiđite kamen.

SRIJEDA Red

Da zaključimo s gradonačelnikom, registrirat ćemo da je ovog tjedna priznao još jedan poraz. Treće od četiri ljeta njegovog mandata Split će dočekati bez obećane Odluke o komunalnom redu, osnovnog gradskog propisa kojega se pompozno najavljivalo - pa se čak i putovalo u Veneciju kako bi se, eto, upijalo njihova iskustva.

Odluke nema uz slabo razumljivo objašnjenje da su se u međuvremenu mijenjali neki zakoni, kao da život mora stati ako netko u Saboru kihne i kao da smo baš svi naivni toliko da ne vidimo očigledan gubitak entuzijazma, volje i želje za sustavno rješavanje komunalnog kaosa. Prvog ljeta gradonačelnik je tek stupio na dužnost pa se nije ni očekivalo drastične poteze, prošlo ljeto nekako smo mu progledali kroz prste, ali za ovu godinu opravdanja više nema.

Ako su tri godine potrebne za napisati i pobrojati osnovna pravila ponašanja u gradu, koliko tek treba za njihovo provođenje? Brate mili, pa nije to lansiranje rakete u svemir.

I onda se čude i šire bijes kada građani uzimaju stvari u svoje ruke.

ČETVRTAK Divljak

Ali da uvijek može gore, s vremena na vrijeme nam demonstrira Željko Kerum. Malo se primiri, zadovoljan svojom pozicijom u kojoj se čak ni ne mora pojaviti u Banovini, a svejedno može diktirati procese, no iz takta ga uvijek može izbaciti čak i najbenignije pitanje.

Recimo, zašto redovito parkira kao divljak.

'Da ti nešto rečen, jedi govna ti i koji je to napisa. Idi u pizdu materinu i ti i taj koji je to napisa. Je li možeš virovat koliko si glupa, ko kurac! Idite svi u tri pičke materine. Eto, to napiši. Imate li išta normalno pisat osim toga, pa govnari jedni, jebem vam mater svima. Alo, pička van materina, jebo vas Opara i Puljak i svi!', izjava je predsjednika i vlasnika druge najveće političke stranke u gradu. Mašala.

Citiramo ga čisto da stvari smjestimo u pravu perspektivu.

PETAK Energija

'Dnevna doza splitskog nereda' zato predstavlja pravo osvježenje, dokaz da najpozitivnija energija u gradu prokulja upravo u lošim vremenima, kada ljudima dozlogrdi promatrati cijeli taj kaos na svim razinama.

Jest da se popularna Facebook stranica mahom bavi sitnim komunalnim strahotama i na dnevnoj bazi registrira - a bogme i popravlja - rupe na cestama, iskrivljene znakove i sitna komunalna divljaštva, no upravo to je smisao građanskog angažmana. Popravi barem ono na što se spotičeš svakog dana.

Bilo bi, doduše, smislenije da to čini ona horda iz Banovine, ali avaj, ni kad im nacrtaš nisi siguran da su do kraja shvatili…

SUBOTA Esma

Evo, recimo, tu je gospođa imena Esma Kalemba i ona se točno kvarat stoljeća nalazi na višim ili nižim pozicijama u gradskoj komunali, danas kao šefica Odsjeka za komunalno redarstvo.

Cijeli život bavi se istim problemima, a nije primijetila da pred zgradom gdje se nalazi stan u vlasništvu njene obitelji - dapače, kojega i iznajmljuju turistima - jedan susjed bezobrazno uzurpirao gradsko zemljište, ogradio ga i sebi napravio vrtal.

Ako je i primijetila, nije reagirala. Ako je i reagirala, problem nije riješila.

NEDJELJA Iluzije

U sjeni komunalnog čeprkanja, na sjednici Gradskog vijeća ovog utorka zapečatit će se sudbina dviju važnih gradskih institucija: Hrvatsko narodno kazalište i Centar Zlatna vrata odlaze u ruke HDZ-ovaca.

U oba slučaja zajedničko je da su na fingiranim javnim natječajima pobijedili s relativno blijedim programima, da budemo nježni, te da su njihova imena zaokružili odbori i vijeća u koja su članovi instalirani političkom odlukom i mahom po jasnom stranačkom ključu.

I da su kao alternativu imali zanimljivije, ili kao u slučaju Tamare Visković nedvojbeno dokazane stručnjake.

HDZ-ova okupacija splitske kulture samo je simboličan pucanj koji označava krah slatkih predizbornih iluzija i magle o stručnosti, viziji, depolitizaciji i otvorenosti nove vlasti. Nije da smo previše vjerovali, ali, eto, vrijedi kazati da je sada i službeno.

Vaša reakcija na temu