Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Umjetnička karijera glavnog splitskog urbanista
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Umjetnička karijera glavnog splitskog urbanista

U skoro osam godina na najvišim položajima nije uspio roditi doslovno nijedan urbanistički plan, ali zato ga idu slike i skulpture

PONEDJELJAK Zrnce vizije

Solin i Klis, grad i općina koji su iskoristili bizarnu podjelu Hrvatske i umjetno se otrgnuli od Splita pa sad na njemu de facto parazitiraju, svoje šanse barem pokušavaju iskoristiti: i jedni i drugi hitro su se prijavili na natječaj Sveučilišta i nude na poklon svoje njive i ledine za studentsku bolnicu, studentski dom i tko zna što sve ne.

Zrnce vizionarstva pokazalo je Sveučilište razmišljajući van uobičajenih okvira, makar tek treba vidjeti koliko su sposobni od početka do kraja provesti cijelu jednu investiciju, a ekipi iz Solina i Klisa palac gore barem zbog brzine reakcije. Samo ljubav.

UTORAK Krpanje grada

Dinamični duo iz Gradskog vijeća, Ante Zoričić i Ivica Grubišić rečeni Gire, dosta pametno iskorištavaju činjenicu da se (više ili manje, otvoreno ili potajice) smatraju gradonačelnikovim igračima, ili barem rezervama. Najprije su izbezumili samog Baldasara i gradske službe svojom inicijativom 'Popravi grad', kojom skupljaju primjedbe građana zbog komunalnog nereda i zapuštenosti tražeći na njih konkretne odgovore, a potom su natjerali Banovinu na sjajan potez izgradnje doma za djecu Maestrala i prenoćišta za roditelje mališana na liječenju u bolnici. I još će, čini se, progurati ideju izgradnje hospicija, jednog od sadržaja bez kojih se nijedan veći grad ne može proglasiti humanim.
Mašala, palac gore.

SRIJEDA Poklon

U opću pozitivu uklopio se kotar Varoš, koji je proglasio dan splitske heroine Palmine Piplović i ustanovio nagradu za hrabrost, ali čak i Ante Mihanović, sinonim za agresivno prodornu stranačku mladež i njeno beskrupulozno penjanje partijskim prečicama do uhljebničkih pozicija i javne love. On, ravnatelj Županijskih ljekarni, osmislio je projekt kojim će od ovog tjedna sve bebe iz splitskog i sinjskog rodilišta na poklon dobivati torbicu s četiristotinjak kuna vrijednim kozmetičkim sitnicama. Ajde, makar nešto...

ČETVRTAK Kuler

U Gradskom vijeću, koje se sastaje tako rijetko da mu za svaku sjednicu trebaju puna dva radna dana, ljubav također cvate: u neku ruku čak je zabavno gledati kako bez očite većine svi skupa bez prestanka zbrajaju i kalkuliraju. Ni o čemu ozbiljnom ovoga tjedna nisu odlučivali, izuzev gradonačelnikovih mokrih snova o prodaji gradskih nekretnina kako bi zakrpao proračun kojeg su pojeli skakavci.
Što su opet pokopali.

Uglavnom, nekako najviše veseli vijest da će gradonačelnik uskoro i službeno osnovati vlastitu stranku, te da će je nazvati 'Splitski đir'.
Totalno kul.

PETAK Umjetnik

A gradonačelnikov savjetnik Dražen Pejković, koji se već gotovo osam godina nalazi na ključnim pozicijama u gradskom urbanizmu i uspio je u tom periodu proizvesti nula (brojkom: 0) urbanističkih planova, usput mirno promatrajući daljnju devastaciju Žnjana zbog kojeg se kao predsjednik Društva arhitekata nekad davno čak i ispričao, ovog tjedna otkrio je što zbilja radi.

Čovjek, naime, ima umjetničku crtu, pa je u vijećnici na Pjaci otvorio izložbu svojih šest skulptura i dvadesetak radova u kombiniranoj tehnici. Čestitamo, vrag odnija posal.

SUBOTA Četa s Bačvica

Splitski SDP-ovci ovog tjedna birali su između sebe i po svemu sudeći Rankova i Milanovićeva ekipa osvojila je Predsjedništvo, a Bernardićeva i Piculina Gradski odbor. Koliko god u ovom trenutku bili beznačajni, a i sami javno priznaju da su spremni na biračko bičevanje zbog epizode s Baldasarom, ne smije se smetnuti s uma da će nam u ovom ili onom obliku barem djelomično i dalje krojiti budućnost - ako ništa, onda kroz pokoju ručicu u Gradskom vijeću.
Stoga vrijedi notirati koliko ih je glasovalo ove subote, koliko je sudbinski zainteresirano za stranku i iz kolikog će se bazena ubuduće vaditi kadrova za najviše političke i menadžerske funkcije u gradu.
Brojkom 229, slovima dvije stotine i dvadeset devet.

NEDJELJA Energija

Jedan od ljepših dana u splitskoj povijesti - sunčan i vedar, raspjevan i emotivan - oni koji su se našli na Pjaci zaboraviti neće do kraja života. Bit priče više nije ni u brojkama, ni u milijunima koji će se sasvim sigurno skupiti kako bi Hajduk zauvijek postao naš, a niti u besmislenom uvjeravanju maloumnika koji - na nezasluženim pozicijama ili zasluženom dnu kace - ne uspijevaju ili ne žele razumjeti koji vrag se događa u toj našoj maloj demokratskoj revoluciji.
Pametnome ne treba, budali ne pomaže.

Ali od ove nedjelje znamo jednu stvar: energija kojoj smo svjedočili na Pjaci rušit će sve pred sobom i bolje je da joj više nitko ne staje na put.

Vaša reakcija na temu