Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREGLED TJEDNA: Vizionar iz Kaštela
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Vizionar iz Kaštela

Denis Ivanović (HDZ) valjda je jedini gradonačelnik na kugli zemaljskoj koji smatra da njegovom gradu više odgovara da ga željeznička pruga zaobiđe, nego da ga poveže s okolinom

PONEDJELJAK Stativa

Evo teče već osmi mjesec mandata nove garniture u Banovini, a još uvijek im nismo dočekali neku pravu, sočnu i novcima mjerljivu aferu. Ovog tjedna vidjeli smo najozbiljniju šansu, stativu: friški gradonačelnik možda nije pogodovao jednom privatniku, ali po svemu sudeći to je pokušao.

Ironija će htjeti da ga je od blamaže spasio Kerumov čovjek.

Puljak je još prošlog ljeta u pismenoj formi predložio da se Vicencu Blagaiću besplatno ustupi komad Zapadne obale, i to ni manje ni više nego na cijelo ljeto, kako bi poduzetnik ondje organizirao partije na moru ispred Rive - a povukao se tek kada ga je direktor 'Splitske obale' Dražen Delić također pismeno upozorio da se radi o štetnom poslu, moguće i kaznenom djelu, iza kojega on neće stati.

I treba mu čestitati na tome.

U lipnju prošle godine neiskusni novi gradonačelnik očito nije imao pojma kako sustav funkcionira i malo mu je nedostajalo da se uvali u do grla u blato, a friška oporba s puno odigranih utakmica lijepo ga je dočekala, da bi priču lansirala tek sada. Oni znaju kako održavati tenzije: da današnja splitska vlast i opozicija imaju zamijenjene uloge, prve tri godine mandata vjerojatno bi prošle u blaženom miru, neradu i netalasanju.

Moramo priznati, ovako je zanimljivije.

UTORAK Vizionar

Vlast u Kaštelima, recimo, samo četiri povijesne godine nije obnašao HDZ - a duga desetljeća i desetljeća ondje su puštali korijenje, uglavnom bez ozbiljne oporbe i bez ikakvih disonantnih tonova. 

Blažena močvara.

Elem, kaštelanski gradonačelnik zove se Denis Ivanović i ovog se tjedna proslavio spektakularnim javnim istupom na temu infrastrukture: javno je priznao da je godinama vodio rat s Androm Krstulovićem Oparom oko trase željezničke pruge prema aerodromu, da je kočio projekt jer je - pazi ti vizionara - zaključio da njegovom gradu više odgovara pruga koja će ga zaobići preko brda, nego ona koja će ga povezati sa Splitom. Mašala. 

A pobunio se Ivanović i protiv nove ceste, pa rezolutno odbija da se izgradi i odvojak koji će tunel Kozjak spojiti sa Solinom i Splitom najkraćom i najlogičnijom rutom. Ironično, gradonačelnik Kaštela koristi argument 'devastacije prostora', kao da vodi kakav uredni nizozemski gradić a ne hrvatsku verziju favela - s jednakom količinom bezobzirnosti prema redu, pravilima i urbanosti, ali zato s puno više utučene love, izgrađenih etaža i izlivenih kubika betona koji su počeli živjeti neku svoju, metastaziranu stvarnost.

Nered u kojemu se, vidimo, HDZ u pravilu solidno snalazi i uvijek najbolje prolazi.

SRIJEDA Grabež

Recimo, Puljak se u prvim danima mandata histerizirao i zgražao se nad zapošljavanjem viđenog HDZ-ovca Josipa Župića u 'Čistoći' u posljednji trenutak, neposredno uoči smjene vlasti - čovjek je očito vrlo polivalentan jer je sposoban jednog dana sjediti u nadzornom odboru tvrtke, a već drugoga na terenu nadzirati pražnjenje kontejnera. Za partijske kadrove uvijek se nekako pronađe rupa kroz koju se mogu provući do apanaže.

I baš kad smo se pitali što se dogodilo sa svestranim Župićem, kad eto ti vijesti da mu je i nakon dramatične gradonačelnikove konferencije za medije ugovor u 'Čistoći' svejedno produžen za novih šest mjeseci.

Puljak pizdi u prazno, a HDZ ležerno gura svoju priču i grabi što se ugrabiti može.

ČETVRTAK Vic

Na sjednici Gradskog vijeća pripremao se nešto drugačiji scenarij, baražna vatra oporbe prema prvoj liniji vlasti, ali gradonačelnika je zgodno spopala temperatura i ispričao se - na što je desno krilo podivljalo i demonstrativno napustilo dvoranu.

Imali su Ivoševića na pladnju, ali to im iz strateških razloga nije odgovaralo, pa su taktički uzmakli.

Što su HDZ i HGS točno zamislili nije do kraja jasno - ali opravdanja koja su iznosili graniče s pameću, a u svakom slučaju imaju dosta komičan karakter.

Recimo, nije li krasno čuti da Hrvatska građanska stranka - čiji se Bog Sunca u svom mandatu znao ne pojaviti u Banovini i po godinu dana - danas nekoga proziva jer jedan jedini put nije došao na posao? 

Tko im je pisao ovaj scenarij, ne oskudijeva sa smislom za šalu.

PETAK Tečaj

A dogradonačelnik Bojan Ivošević već ovog tjedna ukazao se na spomenutoj sjednici, pa čak i stao pred novinare, što bi valjda trebalo značiti da je:

- prošao tečaj 'komunikacijskih vještina' na koji ga je poslala Marijana Puljak u nezapamćeno brzom roku

ili 

- odlučio učiti u hodu

ili

- de facto priznao da se radi o običnoj gluposti.

Kako god bilo, Puljkova najjača a ujedno i najslabija karika evidentno na čelu nosi političku metu gigantskih proporcija - toliku da se zbog jedne njegove verbalne svinjarije čak traži sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća.

Čudo jedno kako smo kao grad politički sazreli i napredovali.

SUBOTA Teologinja

Ivoševićeva prethodnica na istom mjestu u Banovini bila je danas već pomalo zaboravljena teologinja Jelena Hrgović koja je još pola godine nakon mandata primala punu plaću, a onda se ekspresno bez natječaja zaposlila u Crvenom križu.

'S obzirom na njeno znanje i iskustvo, kako dogradonačelničko tako i na projektima te rada s mladima, definitivno je najbolja preporuka. Nama je otišla jedna osoba na tom mjestu, a uz to, kako smo i surađivali sve se poklopilo', obrazložit će šef iste organizacije Tomislav Gojo. Čudesnom igrom slučaja, također HDZ-ovac.

Tako to izgleda kad se zvijezde zgodno poklope. Kad si u Partiji, ne možeš izvisiti sve i da hoćeš.

A da sazovemo Gradsko vijeće i na ovu temu?

NEDJELJA Krađa

Nekoliko ražalovanih i uglavnom marginalnih splitskih SDP-ovaca, marginalnih koliko je to moguće u partiji koja je cijela takva, ovog je tjedna - niti mjesec dana nakon smrti velikog Srećka Lorgera - nanovo registriralo stranku naziva 'Dalmatinska akcija'. 

Da se nasadimo na glavu, teško bismo se sjetili konkretnijeg primjera političkog, svjetonazorskog i ljudskog lešinarenja: em je neke stvari naprosto bolje ostaviti u prošlosti, em ekipa nije bila dovoljno hrabra izabrati neki novi naziv stranke - nego je već u prvom koraku odlučila igrati na kartu nostalgije i blaženo neinformiranih birača koji bi Dalmatinsku akciju mogli zaokruživati po čistoj inerciji.

Već na prvom koraku odlučili su se za sitnu krađu, daleko će dogurati.

Vaša reakcija na temu