Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Samo godina je bila dovoljna Krstuloviću Opari da prevali put od Simple Mindsa do Thompsona
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Samo godina je bila dovoljna Krstuloviću Opari da prevali put od Simple Mindsa do Thompsona

Mislili smo da je ono za što progone Baldasara beznačajno, možda i jest. Ali sada će ga valjda natjerati da napokon kaže tko mu je to prijetio 'zbog Turističke palače' i zašto mi bu zbog toga netko uopće prijetio

PONEDJELJAK Parking za USKOK

Ivo Baldasar baš nema sreće. Taman kad ga nekako uspijemo zaboraviti, eto ti USKOK-a koji gnjavi s tvrdnjom da je oštetio gradski proračun za oko pola milijuna kuna. Ovog tjedna stvar se dogurala do faze optužnice.

U osnovi sve skupa izgleda bezazleno i gotovo pa beznačajno: bivši gradonačelnik vlasniku je jednog hotela dodijelio parking mjesta po cijeni povlaštenijoj od povlaštene - dakle, ispod svih kriterija - pa je ovaj na tome malo-pomalo tukao ekstraprofit. Tu su još i neke sitnice oko štekata i šankova kod Turističke palače, uglavnom minorne komunalne gluposti da se netko nije zainatio i zbrojio tih pola milijuna kuna.

Cijelo vrijeme bili smo u dilemi ima li smisla goniti Baldasara i ekipu samo zbog ovoga, ako mu već ništa veće nisu uspjeli prišiti, ili je dobro da se neko vrijeme prži na vatri čisto za upozorenje budućim postavama u Banovini. Ovog tjedna smo raskrstili: živio USKOK!

'Ovo je čisti politički progon. HDZ je najavio da će se osvetiti zbog Turističke palače', zavapio je Baldasar nakon podizanja optužnice i otvorio sasvim novu dimenziju cijelog slučaja.

Zbilja, netko mu je prijetio? Tko? Kada i kako? I zašto baš zbog Turističke palače, ako je već cijeli posao bio čist kao suza?

Slutimo da će dobiti priliku za objašnjavanje.

UTORAK Parking za ljude

U cijelom tom ovotjednom besmislu oko Gradskog vijeća, kada su vladajući silom nagurali tri sjednice u jednom danu - uspaničeni jer tko zna kad će opet skupiti 18 poslušnih ruku na jednom mjestu - dok je oporba nakon petnaest sati izvela efektan performans i natjerala ih na institucionalno nasilje i kršenje poslovnika, nekoliko smislenih odluka ipak se uspjelo provući. Recimo, ona o dodjeli besplatnog parkinga za posljednje Mohikance u gradskoj jezgri.

S nedavnih tri tisuće, u Palači i oko nje ostalo ih je manje od tisuću - čime je Split došao do ruba svog simboličnog i stvarnog odumiranja. Besplatni parking, pod uvjetom da se zbilja strogo kontrolira i da se ne pretvori u unosnu manipulaciju dobrom voljom i namjernom, može biti barem simboličan pojas za spašavanje centra grada.

Ne treba se sramiti kada dođe red za pohvaliti Gradsko vijeće, ali prije svega inicijatore ove odluke. Bravo, mašala.

SRIJEDA Obećanko

Na nas, preostalih 199 tisuća stanovnika ovog grada, ministar obećanko Oleg Butković ponovno se ukazao u Splitu. Nakon hrpe (još uvijek ni blizu ostvarenih) najava o prometnom preporodu grada, eto ga s naramkom novih. Ceste, rotori, obilaznice i tuneli, nema čega nema u toj ministrovoj priči. 

Samo što nisu.

Nakon neizgrađene zaobilaznice i brze ceste Omiš, nakon više od godine dana meljanja oko 'novog pristupa luci' i ceste Mravince - TTTS, nakon dokazane krajnje nebrige za patnje drugog najvećeg grada u državi i nakon traljavog održavanja i ove jedne ceste u Splitu koja je uspjela dobiti status državne, eto ti ministra  - zajedno s ushićenim gradonačelnikom - s planovima o novoj i boljoj vezi Solina i Splita, o duplanju raznih gradskih prometnica i državnom financiranju izgradnje Zagorskog puta.

Tog slijepog crijeva koje je u našim lokalnim okvirima već dobilo status cestovne Sagrada Familije.

Dakako da i ova nova runda obećanja zvuči sjajno, kao uostalom i sva prethodna, no živimo za dan kada će se barem nešto zbilja početi ostvarivati. Nije to znanstvena fantastika, nego najobičniji beton i asfalt.

ČETVRTAK Sagrada Familia

Kad smo već kod cesta, vrijedi registrirati da nam se iz blažene zavjetrine ovog tjedna izvukao bivši predsjednik Gradskog vijeća Jure Šundov, još uvijek direktor tvrtke Županijske ceste, optužen da je kao lažni ratni invalid oštetio državu i svoj grad za stotine tisuća kuna.

Morao je progovoriti jer je još uvijek direktor, usprkos godinu dana starom županovom lažnom obećanju da će se 'idućeg tjedna izjasniti o slučaju Šundov'. 

'Nisam osuđen, kada budem i ako budem pričat ćemo o tome. Kako sam radio u Gradskom vijeću zna javnost. Nije pošteno da me osuđujete prije suda', zavapio je Šundov, a mi se u ovom trenutku s njime moramo složiti.

Tko nam je kriv što imamo traljavo pravosuđe, pa ćemo prije dočekati pad HDZ-a i Keruma nego jednu običnu presudu.

Dakle, nikad.

PETAK Pet minuta

Splitski HSLS, stranka koja se - kao i na nacionalnoj razini - već godinama uspješno održava na sceni parazitiranjem na velikima, ovog tjedna propeo se i napokon samostalno izjasnio o barem jednoj temi.

Bilo je kratko, ali poprilično glupo.

Ekipa je primijetila da su se politika i javnost unisono pobunili protiv zakona o liberalizaciji taksi tržišta, koji je doveo do očiglednog kaosa na ulicama, pa su oni odlučili biti za njega.

Valjda zato što se spominje 'liberalizacija', a oni su kao liberali, pa eto.

Zakon koji je doveo do toga da nam na ulicama vlada zakon ulice - i to ne zato što se ne poštuje, nego zato što je sam po sebi potpuno monstruozan - HSLS je odlučio braniti, čak usprkos tomu da nigfdje na svijetu ništa slično ne postoji. Nigdje, pa ni u najliberalnijim zemljama na kugli zemaljskoj.

Što može dokazivati samo jednu od dvije tvrdnje: ili su potpuno neupućeni, ili žele svojih pet minuta pažnje činjenicama usprkos.

SUBOTA Simple Thompson

Samo godina dana bila je dovoljna  Andri Krstuloviću Opari da prevali put od Simple Mindsa na Žnjanu do Thompsona na Rivi.

Čudesan zaokret u glazbenom ukusu, naravno, nije se dogodio spontano, niti s ciljem da se napokon ostvari slatko obećanje o 'Splitu za sve'; ne, u ovom slučaju očigledno se radi o partijskom zadatku za potrebe predstojeće kampanje Kolinde Grabar Kitarović, odnosno o akciji kojom se željelo neutralizirati istovremeni koncert Miroslava Škore u obližnjem Trilju.

Za što ćemo svi skupa iskrcati pola milijuna kuna.

Kao i nedavnim zavrtanjem ruke Hajduku oko domaćinstva utakmici reprezentacije na Poljudu, za vrlo sličnu namjenu, i ovom prilikom gradonačelnik je demonstrirao da je prije svega HDZ-ovac, a tek onda sve ostalo.

NEDJELJA Kriteriji

A sam koncert k'o koncert: da nije dvaput nestalo struje i da nije mirisalo na pravi fijasko, mediji ne bi imali o čemu pisati. Kad se na Rivi začulo 'Za dom spremni' to je otprilike bilo sve po što su ljudi došli. I što su HDZ-ovci iza bine čekali.

Izbori su, jebiga, pa su im kriteriji opet malo labaviji. 

Vaša reakcija na temu