Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Žrtvovanje O'Hare na oltar njegovog veličanstva profita
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Žrtvovanje O'Hare na oltar njegovog veličanstva profita

Ništa nije tako slučajno u gušenju splitskog simbola, od veze POŠK-a i gradonačelnika do investitora koji čekaju u prikrajku

PONEDJELJAK Ruganje

Rijetko kada je Split ostao tako javno ponižen i ismijan kao u slučaju kandidature za finale Davis Cupa: Hrvatskom teniskom savezu dali smo sve, od besplatne dvorane i prihoda od ulaznica do hotela i redara, da bismo na koncu shvatili da smo iskorišteni samo kao magarci koji će potegnuti za druge i prikriti stvarnu namjeru Saveza. Onu da se Hrvatska i službeno svede na Zagreb.

Ništa zato, bit će prilike za osvetu. A ako ima ičeg pozitivnog u cijeloj priči, to je činjenica da su Županija i Grad zajedno poslali kandidaturu, odnosno pokazali barem naznake kako bi to moglo izgledati kada i jedni i drugi ozbiljno rade svoj posao.

UTORAK Žrtvovanje

'O'Hara' nam po svemu sudeći odlazi u povijest i bio bi to još jedan tužni dokaz degradiranja splitske urbanosti da nema detalja koji upućuju na zaključak da se radi o smišljenoj i planiranoj akciji osvajanja gradskih prostora.

Kultni klub, naime, gasi se jer vlasnici - a to su Banovina i POŠK - godinama nisu bili u stanju uložiti barem koju kunu u njegovo održavanje, premda su kroz najamninu ubrali milijune. Gasi se iako se i iz gradske blagajne na račun POŠK-a slila poprilična količina love upravo za tu namjenu.

Za bolje razumijevanje treba navesti par naoko nebitnih detalja. Prvo, POŠK je bio poprilično sklon Baldasaru u doba kada se ovaj kandidirao za gradonačelnika. Drugo, odmah nakon izbora angažirao je tajnika kluba kao svog savjetnika, a ovaj je svoju funkciju ostavio na čuvanje vlastitoj supruzi. Treće, već godinama tajnoviti investitori guraju projekt izgradnje hotela na Zenti, što je ovog tjedna i potvrdio gradonačelnikov tajnik/savjetnik Ozren Bužančić. I četvrto, uskoro se spremaju izmjene GUP-a.

A splitskim simbolima ili tek običnim gradskim štacijama ionako se sprema žrtvovanje na oltar njegovog veličanstva turizma i profita. Po hitnom postupku.

SRIJEDA Nadzor

Državna revizija malo je pročešljala po knjigama 'Splitske obale' i 'Stanouprave', dviju gradskih firmi koje su proteklih godina poslužile kao zgodan poligon za uhljebljivanje, pa otkrila da članovi nadzornih odbora mahom nemaju ni kvalifikacije ni iskustvo za položaje na kojima se nalaze - a pored toga su i plaćeni barem duplo više nego što bi trebali biti.

I još su bili toliko drski da se proteklih godina skoro pa nisu ni sastajali. Zločesti će kazati - možda je tako i bolje...

A još je slađe bilo pročitati kakve su odgovore šefovi ovih dviju tvrtki poslali revizorima: nemaju pojma zašto vlada ovakav nered, a svoje nadzornike ionako nisu ni obavještavali što se događa u Splitskoj obali i Stanoupravi. Niti ih je tko pitao, niti su se pretrgli od podnošenja računa. Mašala.

ČETVRTAK Bankarenje

A jednu sasvim drugu gradsku firmu, Promet, ovog tjedna preuzeo je - bankar. Čovjek se zove Tomislav Vojnović i ne može ništa drugo nego mu poželjeti sreću u hvatanju ukoštac s neredom, besparicom i katastrofalno lošim olupinama koje se valjaju po gradskim cestama, premda njihove usluge itekako obilato plaćamo - i kroz karte sasvim pristojnih cijena, i beskrajnim prelijevanjem love iz gradskog proračuna.
Valjda nam neće ponuditi onaj bankarski recept da se svi problemi rješavaju isključivo većom mužnjom građana.

PETAK Laž

Bračanin imena Lovre Kuščević, bivši i budući ministar, opet nam je navratio do Splita. Ovaj put nije prosipao latice, što je i logično jer su izbori daleko iza nas. Ukratko: Kuščević se sada čudom čudi jer građani očekuju gradnju stanova za podstanare, premda je u kampanji i sam davao nadahnuta obećanja o tome. Da ne govorimo o Žnjanu - ovog ljeta ničim izazvan najavio je da će se 'odmah nakon sezone' krenuti s rušenjem podivljalih barova i šankova. Ruku na srce, treba priznati da je i njemu bilo neugodno dok je to izgovarao. Čovjek je bio svjestan da laže.

SUBOTA Sukob interesa

Proces izmjena Generalnog urbanističkog plana pokrenut je i, po običaju, slijedi velika trgovina. Gotovo nitko od gradskih vijećnika to više ni ne krije, nego svoje namjere pakira u celofan i najavljuje da će 'dići ruku za dobre projekte', odnosno traži da se glasuje 'o svakoj izmjeni posebno'. Znamo što to znači.

GUP, istina, treba ušminkati jer grad ne smije biti paraliziran, ali fascinantno je kako se ovaj proces ama baš svaki put koristi za čerupanje i ono malo zelenih, sportskih ili javnih zona. Hoćemo li ikada dočekali gradsku vlast koja će obrnuti proces? Nećemo, barem dok nam o svemu odlučuju vijećnici poput HDZ-ovog Hrvoja Marušića, koji svoj direktan interes na Trsteniku - prenamjenu jedine velike rekreacijske zone - ne samo da ne krije, već žestoko promovira svađajući se sa svima koji imaju bilo kakvu primjedbu. Zna li on što je uopće sukob interesa? Je li se mogao izuzeti od odlučivanja o GUP-u, barem da nas zavara kako ozbiljno shvaća svoju javnu dužnost?

NEDJELJA Povijest

'Čišćenje' splitskog SDP-a zaključeno je izborima za predsjednika gradskog ogranka, gdje je Darko Parić - čovjek koji je kontrolirao cijeli proces i odlučivao tko uopće može glasati - na koncu pobijedio s 52 posto glasova. Sada barem znamo: ova stranka u Splitu ima točno 362 člana i koliko god u tim omjerima bilo neozbiljno raspravljati o ozbiljnoj politici, barem smo dobili dokaz da je Bajina struja definitivno otišla u povijest...

Vaša reakcija na temu