Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: #blazenkoboban
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: #blazenkoboban

Župan nam očito živi u nekom prekrasnom, paralelnom svemiru

PONEDJELJAK Šutnja

Puna dva tjedna prošla su od obračuna policije s navijačima Hajduka na autocesti, a svakim danom priča zvuči i izgleda sve gore: em je sada posve očito da je policija nasumce pucala u masu ljudi i ranila ih barem šestero ili sedmero, em je dokazano da su njeni suzavci i pendreci upotrijebljeni brutalno i potpuno neselektivno, em je jasno da je bez razloga privedeno više desetaka potpuno nedužnih osoba - da, među njima čak i suvlasnik Dalmatinskog portala koji je sasvim mirno stajao u koloni pored svog automobila - em su svi oni zajedno strpani iza rešetki bez dokaza i tek pod bizarnim objašnjenjem da su bili 'dio mnoštva'. Em je, to je sada također evidentno, ovo bila samo eskalacija grozne višegodišnje torture koju upravo navijači Hajduka prolaze valjda svaki put kad pomole glavom iza Svetog Roka.

I ako to nije zaslužilo ozbiljnu političku akciju, ne znamo što jest. Pa makar bili izbori.

Da, znamo: HDZ-ovcima je nezgodno prozivati vlastitog ministra i vlastitu vladu, pa su u stanju samo neslužbeno i privatno se zgražati. Puljku i ekipi, s druge strane, samo je HDZ na pameti i očito nisu sposobni artikulirati bilo što smisleno, recimo zahtjev da se incident istraži i da se krivci kazne, pa onda još i raditi pritisak da se to doista dogodi.

A ovima ostalima, skupljenima s kolca i konopca, netko je valjda savjetovao da se u kampanji ne diraju Hajduka, što je sasvim smislena i logična strategija s obzirom na iskustva iz zadnjih godina, kada je dokazano da na ovoj temi glasove ne mogu dobiti - ali bogme ih vrlo, vrlo lako mogu izgubiti.

Samo kad bi ovdje bila riječ o Hajduku - a ne o elementarnim ljudskim pravima i dostojanstvu, policijskoj represiji, zatiranju osnovnih sloboda i, na koncu, mecima. Pravim mecima.

A povijest nas uči da nije pametno žmiriti na ove probleme, jer već za koju godinu oni snađu i ljude koji su mislili da se ništa od toga njih ne tiče…

UTORAK Volej

Najpoznatija hrvatska zviždačica Maja Đerek, koja je rasturila korumpirani dio državnog aparata na malverzacijama i marčapiji javnih nekretnina, u Splitu je u početku bila dobrodošla: njen angažman pozdravili su čak i viđeni HDZ-ovci poput Ivane Relate.

Sve nije počela raditi svoj posao taman kad je Puljak dao ostavku, pa se ukazala prilika riješiti se gnjavatorice koja će čačkati po duboko zakopanim dealovima i teško prihvatljivim vratolomijama s gradskom imovinom. Pa je upravo Relata dobila kuražu prozvati je i naizgled naivno zapitati što je Đerek radila u protekla dva mjeseca.

'Nekretnine bespravno koriste pojedinci koji su ih dobili ispod stola, a vjerujem da će Relata biti jako sretna da se među takvim pojedincima nalazi i njezina rodbina koja koristi nezakonito izgrađenu građevinu na zemljištu Grada Splita u zaštićenom području park šume Marjan, a istovremeno ostvaruje prihod od 2000 eura od davanja u podzakup te nekretnine', stigao je volej Maje Đerek.

Ako to u pristojnom gradu i pristojnoj državi nije zaslužilo barem sudsku tužbu, ili u suprotnom potpuno povlačenje iz javnog i političkog života, onda ne znamo što jest.

Ali opet, HDZ je to…

SRIJEDA Pečat

…HDZ koji na skore izbore izlazi s dosad jedinstvenom taktikom: što efektnije sakriti se od birača. Od početka do kraja.

Svog kandidata Zorana Đogaša najprije su pustili da sam sebe predstavi javnosti bez ijednog člana Partije na vidiku, k'o Pale sam na svijetu, pa su još pustili da se izlane kako je mogao biti kandidat bilo koje stranke koja bi ga pozvala.

Onda su mu tiskali predizborne plakate na koje nisu metnuli čak ni logotip stranke, valjda računajući da će sam sebe utopiti, a tako su gotovo skrivećki skupljali i potpise: kad bi kakav zbunjeni građanin zapitao komu zapravo daje podršku, odgovorili bi mu da je riječ 'o Đogašu, a ne o HDZ-u'.

Da, znamo da gospodina žustro podržavaju splitski rotarijanci - ali to mu po svemu sudeći neće biti dovoljno da ne ponovi fijasko sličan onomu Ivana Kureta, koji je na onim svojim izborima bio u navlaš jednakoj poziciji.

Doduše, nismo baš sigurni ni koliko bi Đogašu pomoglo da iza njega stanu javno politički giganti poput Vice Mihanovića ili nikad prežaljenog Petra Škorića

ČETVRTAK Dobre vijesti

Osamdeset milijuna eura vrijedan veliki znanstveno-istraživački centar započinje se graditi na Križinama, izvučena je i neka europska lovica za solare na školama i dvorani na Gripama, a 'Promet' je objavio dovršetak projekta kojim će od kolovoza javni prijevoz u Splitu napokon zakoračiti u budućnost. 

Ceste će nam i dalje biti kvrgave i oronule, ali barem ćemo znati kada stiže koji autobus i barem ćemo se riješiti zastarjelih pokaza, a ljudima omogućiti da karte plaćaju kreditnim karticama. Nije to malo.

Neobično je u jednom tjednu imati tri ovako dobre vijesti, ne znamo kako se ponašati.

PETAK Hashtag

Župan Blaženko Boban i njegova administracija za to vrijeme obitavaju u nekom živopisnom, paralelnom svemiru: oni su ovog tjedna sasvim ozbiljno potrošili solidnu količinu vremena i novca na 'Prvi međunarodni susret turističkih influencera'. U stvarnosti, radi se o višednevnom plaćenom godišnjem odmoru za nekoliko mahom domaćih džabalebaroša koji su zamoljeni da na svoj Instagram profil postave nekoliko sličica uz prigodan, nezgrapni hashtag '#centraldalmatiapower'.

Mašala.

Sasvim predvidivo utjecaj ove akcije bio je mizeran, ali sasvim je očekivano da u idućim godinama Boban neće posustati. Ima čovjek vremena, pogotovo za influencere.

Da je uložio malo više intelektualnog napora mogao je, recimo, primiti i velikog Juricu Pavičića koji je samo u prošloj godini u Francuskoj osvojio sve nagrade koje se moglo osvojiti i tako Hrvatskoj osigurao promociju kakvu nijedan hashtag nikada neće dati.

No dobro, činjenica jest da mu propali kandidati iz Big Brothera ili Ella Dvornik puno bolje pristaju.

SUBOTA Kolut

Imamo mi u ovom gradu i luđih primjeraka koji čudesnim spletom okolnosti već godinama egzistiraju kao političke činjenice: recimo jednog kandidata za gradonačelnika, svatko će mu pogoditi ime, koji je usred predizborne kampanje sasvim ozbiljno istovario golemi kolut sira nasred glavne gradske ulice i krenuo ga čerupati pred blaziranim subotnjim šetačima i prolaznicima.

Ne, izbori nikada nisu cirkus. Samo imamo nesreću da se na njima često pojavljuju cirkusanti.

NEDJELJA Monstrum

A eto, izgleda da s vremena na vrijeme moramo imati i nekog monstruma koji će valjda u trenutku obijesti, neopterećen pameću i moralom, u zoološkom vrtu na Marjanu usred noći otrovati tri konja.

Vratilo mu se, dabogda.

Vaša reakcija na temu