Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Preminuo renomirani književnik i novinar Bože V. Žigo

Preminuo renomirani književnik i novinar Bože V. Žigo

Umro je u 75. godini

U 75. godini života preminuo je renomirani hrvatski književnik i novinar Bože V. Žigo.

Rođen je 14. listopada 1946. u mjestu Lučane kraj Sinja. Diplomirao je francuski jezik i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1969. 

Krajem 1960-ih i početkom 1970-ih bio je književni kritičar u Studentskom listu i Telegramu. Uređivao je časopise Vidik i Tlo. Radio je kao novinar, a kasnije i urednik u Slobodnoj Dalmaciji. Pisao je književne reportaže i putopise, eseje, književne i kazališne kritike, feljtone, kozerije i kolumne. Prve pripovijetke objavio je potkraj 1960-ih u Vidiku, Forumu i Studentskom listu. Objavljivao je i prepjeve iz francuskog pjesništva. U zbirci novela 'Čovjek iz Babilona' (1972) bavio se društvenom i zavičajnom tematikom, blizak poetici tzv. fantastičara, a u novinskim feljtonima 'Janus u predgrađu' (1989) nastavio je splitsku reportažnu školu.

U mirovini je objavio 'Notes kroničnoga aut(o)sajdera', 'Dalmatinsku skitanku' i djelo 'Mali princ u Iraku i druga čitanja'.

Bože V. Žigo 1995. godine dobio je nagradu za životno djelo Hrvatskog novinarskog društva. 

Vaša reakcija na temu