Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PRESUDA ZA UBOJSTVO U KAŠTELIMA Šoljiću 30 godina zatvora zbog likvidacije Marija Boljata i pokušaja ubojstva Joze Čabraje

PRESUDA ZA UBOJSTVO U KAŠTELIMA Šoljiću 30 godina zatvora zbog likvidacije Marija Boljata i pokušaja ubojstva Joze Čabraje

Okršaj se odigrao u lipnju prošle godine

Krvavi obračun u kojem je u lipnju prošle godine u Kaštel Kambelovcu ubijen Mario Boljat je u srijedu na Županijskom sudu u Splitu dobio sudski epilog. 

Kao što smo ranije pisali, optužnica ŽDO prvotno je teretila Jakova Šimića, Matu i Josipa Šukera, Ivana Radovića, Tonija Vitaljića i Tomislava Šoljića za teško ubojstvo Marija Boljata i pokušaj ubojstva Joze Čabraje, no prošlog je tjedna došlo do drastične promjene. Za ubojstvo, ali ne više teško, teretio se samo Šoljić, a svi ostali za pokušaj ubojstva i  sudjelovanje u tučnjavi. Šoljića se tereti i za pokušaj ubojstva Čabraje, koji je u sukobu pogođen s nekoliko metaka. 

Nepravomoćnom presudom je Šoljiću u srijedu izrečena jedinstvena kazna od 30 godina zatvora. Šimić je za ubojstvo u pokušaju dobio 10 godina dok su braća Šuker, Vitaljić i Radović oslobođeni optužbe za pokušaj ubojstva i izrečene su im po dvije godine zatvora za kazneno djelo protiv života i tijela. 

Sudac Dinko Mešin obrazložio je odluku sudskog vijeća navodeći da je Šimić tijekom svoje obrane preuzeo odgovornost za ozljeđivanje Boljata.

- Sami ste u svojoj obrani priznali da ste tukli Boljata pištoljem po glavi, a vještak je te ozljede okarakterizirao kao teške - obratio se Šimiću.

Sud nije smatrao, dodao je Mešin, da je namjera bila usmrtiti, ali optuženik je samim djelom pristao lišiti osobu života, pa je kazna od 10 godina primjerena.

Obratio se zatim Radoviću i braći Šuker obrazlažući kaznu od po dvije godine za njih i Vitaljića. 

- Bez obzira na to što negirate, postoji snimka na kojoj je vidljivo da nitko ne stoji sa strane i nije upitno da ste sudjelovali. Šimić je preuzeo odgovornost za teške tjelesne ozljede, a vama je ostalo lakše kazneno djelo - kazao je Mešin.

Šoljiću je za kazneno djelo ubojstva dosuđena kazna od 19 godina, dok je za ubojstvo u pokušaju dobio 13. Izrečena mu je jedinstvena kazna od 30 godina.

- Imamo svjedoka koji je kazao tko je pucao pa je neosporno utvrđeno da je osoba koja je ubila Boljata Tomislav Šoljić, a ista je osoba pucala u Čabraju, što je pokazalo i vještačenje - rekao je sudac.

Osim kazne zatvora, šestorki je dosuđena i novčana kazna od ukupno 372.153 kuna od čega veći dio spada na troškove vještačenja, a zatim i branitelja po dužnosti te troškove kaznenog postupka.

Optuženima je u kaznu zatvora uračunato vrijeme koje su proveli u istražnom zatvoru, osim Šoljiću i Vitaljiću kojima policija još nije ušla u trag. Braća Šuker i Radović bit će pušteni do izdržavanja kazne, dok Šimić ostaje u zatvoru. Imaju mogućnost žalbe na presudu u roku od 15 dana.

Vaša reakcija na temu